Nog even en de middelbare school opent ook weer zijn deuren. Tijd om je voor te bereiden op de brugklas, dus. Maar hoe overleef je op de middelbare school? Ik vroeg mijn oudste dochter een paar jaar terug, toen zij in de tweede zat, wat nu écht goede tips zijn voor brugklassers. Daarop schreef ze een blog met maar liefst 23 handige tips om je voor te bereiden op de brugklas – aangevuld met wat tips van nu.
Voorbereiden op de brugklas: boeken
Boekenpakket wordt thuisbezorgd
Mijn moeder roept regelmatig dat ze bijna met fiets en al achterover kantelde en hoe zwaar het was om dat hele boekenpakket in je tas mee naar huis te nemen. Dat snap ik wel. Ik vond de doos al zwaar die bij ons op de stoep stond. Maar je hoeft tegenwoordig dus niet meer door de storm naar huis te ploeteren met een veel te zware rugzak op je rug. Voor je nieuwe schooljaar begint, wordt het pakket gewoon thuisbezorgd.
Koop elastische kaften
Sommige moeders roepen in een vlaag van nostalgie dat zij wel willen kaften, maar zeker niet allemaal. Elastische kaften zijn ideaal: ze gaan langer mee én zijn wasbaar. Plus je bent zo klaar met kaften.
Slimme tip! Koop je nieuwe elastische kaften dan zijn ze in verhouding wel een stukje duurder tot kaftpapier. Kijk daarom ook op Marktplaats. Daar vind je soms gloednieuwe kaften voor maar een paar euro. Uiteindelijk gingen die van mij de hele middelbare schoolperiode mee, dus het geld hebben we er zeker uitgehaald.
Zoek goed uit welke boeken je nodig hebt voor de eerste lessen
Bij wiskunde krijg je vaak meerdere boeken voor het hele jaar. En voor andere vakken is de eerste les misschien alleen je schrift nodig. Bij ons zetten de leraren in Magister wat je nodig had, dat scheelt! Dan hoef je niet die eerste dagen rond te lopen met boeken die je pas in de tweede helft van het schooljaar gaat gebruiken.
Leg boeken in je kluisje tussen de lessen door
Om te voorkomen dat je jezelf een hernia sjouwt met die volle boekentas is het slim om ‘s ochtends alle boeken in je kluisje te stoppen. Je kan dan na de eerste pauze de boeken en schriften voor de volgende uren pakken. Je rug zal er blij mee zijn!
Haal een goede, stevige tas
Hij hoeft heus niet duur te zijn, want schooltassen slijten vanzelf door het gewicht van al die boeken en door hoe je hem neergooit. Waar je op moet letten? Je schooltas moet stevig zijn, er leuk uit zien en genoeg ruimte hebben voor al je spullen. Je kunt ook afwisselen. Inmiddels heb ik een handtas voor de zomer en een rugzak voor de winterperiode.
Moet je de boeken weer inleveren? Neem ze dan in delen mee naar school
Voor je aan het eind van het jaar alsnog van je fiets kegelt, zoals je ouders vroeger, is het beter om in de laatste weken je boeken in delen mee naar school te nemen. De laatste week (weken) op school doe je namelijk toch al niks bijzonders meer. Dus thuis zal je ze niet missen.
Voorbereiden op de brugklas: grotere school
Je hebt geen meesters en juffen meer
Op de basisschool had je een meester of juf. Nu zijn het leraren en spreek je ze vaak aan met ‘meneer’ of ‘mevrouw’ en hun achternaam. Maar dat went snel!
Je krijgt een mentor
Om je toch iets vertrouwds te geven in die enorme school krijgt elke klas een mentor. Dat voelt een beetje als een juf of meester, omdat je meer lessen van hem of haar hebt: zijn eigen vak en de studielessen. In die lessen praat je ook over hoe het in de klas gaat en de sfeer.
Oudere leerlingen
Het kan best gek zijn om ineens op school te zitten met kinderen die bijna volwassen zijn. Het is niet raar als je dat een beetje spannend of ongemakkelijk vindt. Maar vergeet niet dat ze zelf ook ooit in de brugklas zaten! Hoewel het niet vaak gebeurt, moet je je er ook gewoon niks van aantrekken als ze iets geks zeggen. En vind je het wel vervelend? Praat dan met je mentor en ouders over hoe je je voelt.
Probeer de lokalen snel te leren kennen
In het begin is het echt heel groot en voelt het misschien alsof je je weg nooit gaat vinden in dat doolhof op school. Probeer toch snel je rooster uit je hoofd te kennen en te weten waar je ongeveer moet zijn. Des te sneller loop je door je nieuwe school alsof je er al jaren zit.
Voorbereiden op de brugklas: je smartphone
Mijn moeder wordt er gek van, maar je hebt hem op de middelbare school echt nodig! Namelijk voor de volgende dingen:
- Magister (eigenlijk vooral Magister: om bij te houden welke vakken er uit vallen of wat je huiswerk is), Somtoday of een andere app die jouw school gebruikt
- Om te app’en naar vriendinnen waar jullie afspreken zodat je samen naar school kunt fietsen
- Foto’s met je vriendinnen
Voorbereiden op de brugklas: meer huiswerk
Wennen aan meer huiswerk
Het is best wennen in het begin. Tenminste, wij hadden op de basisschool niet zo veel huiswerk en in de brugklas veel meer. Mijn beste tips om hiermee om te gaan?
- Hou het zoveel mogelijk bij in de klas, dan heb je het meeste al gemaakt voor je naar huis gaat
- Werk een beetje vooruit
- Doe het leerwerk in beetjes, zodat je niet op het laatste moment heel veel hoeft te doen
- Zorg dat je genoeg tijd overhoudt om naast je huiswerk met vriendinnen te kunnen afspreken
Nieuwe vakken
Het kan best gek of spannend zijn dat je straks allemaal nieuwe vakken krijgt. Maar vergeet niet dat Nederlands eigenlijk gewoon taal is en wiskunde een soort rekenen. Verder ken je veel andere vakken ook wel zoals aardrijkskunde en geschiedenis, alleen heette het op de basisschool soms anders.
Oefen je huiswerk via internet
Je hoeft je niet altijd te laten overhoren. Via verschillende websites kan je heel makkelijk oefenen. Zeker met woordjes in Engels of Frans is dat superfijn, maar ook bij spelling of aardrijkskunde kan het helpen.
Pak je tas de avond ervoor in
Echt, dat scheelt een hoop tijd! Dan hoef je ‘s ochtends alleen je rugzak te pakken en ben je klaar. Kan je wat langer in bed blijven liggen.
Zorg voor een opgeruimd bureau
Lukt me niet altijd hoor, maar hoe minder afleiding, des te sneller je werkt. En bovendien: hoe sneller je klaar bent, hoe eerder je iets leuks kan doen.
Voorbereiden op de brugklas: vriendschappen
Vriendschappen veranderen
Veel vriendinnen van de basisschool gaan misschien naar een andere brugklas dan jij. Dat is jammer, maar het is ook meteen een kans om nieuwe vriendschappen te sluiten. En iedereen moet wennen, die eerste week, maar voor je het weet, lijkt het alsof de basisschool eeuwen geleden was.
Je vriendschappen veranderen en dat is niet erg. Bovendien betekent dat niet dat je al je oude vriendinnen moet laten vallen. Ik spreek nog steeds met een paar meiden van de basisschool af, ook al zit ik inmiddels al op het HBO. En met een paar meiden van de middelbare heb ik inmiddels ook een hechte band. We zijn sinds ons examen al twee keer met elkaar op vakantie geweest.
Maak een appgroep aan, voeg ze toe op snap of aan een DM-groepje op Instagram
Via social media leer je je nieuwe klasgenoten het snelst kennen. Dus voeg ze gewoon lekker toe en start een appgroepje met een paar meiden die je aardig lijken. Misschien kan je in de zomervakantie zelfs alvast een keertje afspreken en samen naar het zwembad gaan. Jullie hoeven niet meteen BFF te worden, maar het is gewoon fijn een paar mensen uit je nieuwe klas te kennen.
Blijf bij jezelf
Er zijn altijd kinderen die graag populair willen worden of dat automatisch zijn. Probeer het niet te forceren om bij hen te horen. Als je vriendinnen wordt dan is dat leuk, maar het hoeft niet. Het is slimmer om gewoon jezelf te blijven en geen dingen te doen die niet bij je passen.
Voorbereiden op de brugklas: verzorging
Neem een klein tasje mee met handige spulletjes
Ik vond het wel handig om altijd een tasje achter de hand te hebben met wat kleine spulletjes. Zoals een mini deo, kleine borstel en elastiekjes, handcrème, lippenbalsem en spiegeltje. En het kan ook handig zijn om iets mee te nemen voor wanneer je ongesteld wordt. Dingen als pleisters en paracetamol liggen bij de conciërge.
Make-up
Misschien moet je er nu nog niet aan denken, maar je gaat waarschijnlijk vanzelf met make-up beginnen. Wat dan altijd handig is om bij je te hebben? Mascara en een lipgloss.
Voorbereiden op de brugklas: geld
Broodjes op school
Op de basisschool nam je brood mee of at je misschien thuis. Dat wordt anders als je naar de brugklas gaat. Je kan in de kantine vaak wel broodjes halen of iets lekkers. Dat kost natuurlijk wel geld. Wat een oplossing is, is dat je vier dagen gewoon iets meeneemt van thuis en op vrijdag iets lekkers eet.
Meer zakgeld
In de brugklas heb je iets meer zakgeld nodig dan daarvoor. Ook als je vriendinnen trakteert, wil shoppen of af en toe broodjes gaat halen. Je kan ook afspreken om geen weekgeld te krijgen maar per maand.
Heb jij nog aanvullende tips voor de brugklas? Of vragen? Laat ze hieronder achter!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Flamingo Images – Shutterstock