Voorbereiden op de brugklas: 23 handige tips

Hoewel deze periode wat raar loopt door corona, bereiden veel kinderen uit groep 8 zich voor op de brugklas. Maar hoe overleef je op de middelbare school? June deelt hieronder haar 23 beste tips voor brugklassers, zodat jouw tiener na de zomer zeker kan aankomen op het voortgezet onderwijs!

Voorbereiden op de brugklas: boeken

Boekenpakket wordt thuisbezorgd

Mijn moeder roept regelmatig dat ze bijna met fiets en al achterover kantelde en hoe zwaar het was om dat hele boekenpakket in je tas mee naar huis te nemen. Dat snap ik wel. Ik vond de doos al zwaar die bij ons op de stoep stond. Maar goed, je hoeft dus niet meer door de storm naar huis te ploeteren met een veel te zware rugzak op je rug. Voor je nieuwe schooljaar begint, wordt het pakket gewoon thuisbezorgd.

Koop elastische kaften

Sommige moeders willen je wel helpen met kaftpapier, maar zeker niet allemaal. Maak het jezelf makkelijk en koop gewoon een paar sets elastische kaften. Zijn wel een stukje duurder, maar je bent supersnel klaar. En als je moeder het te duur vindt, kan je altijd nog benadrukken hoe ontzettend lang ze meegaan en dat het dus duurzamer is.

Zoek goed uit welke boeken je nodig hebt voor de eerste lessen

Bij wiskunde krijg je vaak meerdere boeken voor het hele jaar. En voor andere vakken is de eerste les misschien alleen je schrift nodig. Bij ons zetten de leraren in Magister wat je nodig had, dat scheelt!

Leg boeken in je kluisje tussen de lessen door

Om te voorkomen dat je jezelf een hernia sjouwt met die volle boekentas is het slim om ‘s ochtends alle boeken in je kluisje te stoppen. Je kan dan na de eerste pauze de boeken en schriften voor de volgende uren pakken. Je rug zal er blij mee zijn!

Haal een goede, stevige tas

Hij hoeft heus niet duur te zijn, want schooltassen slijten vanzelf door het gewicht van al die boeken. Waar je op moet letten? Je schooltas moet stevig zijn, er leuk uit zien en genoeg ruimte hebben voor al je spullen. Inmiddels heb ik een handtas voor de zomer en een rugzak voor de winterperiode.

Moet je de boeken weer inleveren? Neem ze dan in delen mee naar school

Voor je alsnog van je fiets kegelt, zoals je ouders vroeger, is het beter om alvast in delen je boeken mee naar school te nemen. De laatste week (weken) op school doe je namelijk toch al niks bijzonders meer. Dus thuis zal je ze niet missen.

Voorbereiden op de brugklas: grotere school

Je hebt geen meesters en juffen meer

Op de basisschool had je een meester of juf. Nu zijn het leraren en spreek je ze vaak aan met ‘meneer’ of ‘mevrouw’ en hun achternaam. Maar dat went snel!

Je krijgt een mentor

Om je toch iets vertrouwds te geven in die enorme school krijgt elke klas een mentor. Dat voelt een beetje als een juf of meester, omdat je meer lessen van hem of haar hebt: zijn eigen vak en de studielessen. In die lessen praat je ook over hoe het in de klas gaat en de sfeer.

Oudere leerlingen

Het kan best gek zijn om ineens op school te zitten met kinderen van 16-18. Het is niet raar als je dat een beetje spannend of ongemakkelijk vindt. Maar vergeet niet dat ze zelf ook ooit in de brugklas zaten! Hoewel het niet vaak gebeurt, moet je je er ook gewoon niks van aantrekken als ze iets geks zeggen. En vind je het wel vervelend? Praat dan met je mentor en ouders over hoe je je voelt.

Probeer de lokalen snel te leren kennen

In het begin is het echt heel groot en voelt het misschien alsof je je weg nooit gaat vinden in dat doolhof op school. Probeer toch snel je rooster uit je hoofd te kennen en te weten waar je ongeveer moet zijn. Des te sneller loop je door je nieuwe school alsof je er al jaren zit.

Voorbereiden op de brugklas: je smartphone

Mijn moeder wordt er gek van, maar je hebt hem op de middelbare school echt nodig!

  • Magister (eigenlijk vooral Magister: om bij te houden welke vakken er uit vallen of wat je huiswerk is)
  • Even app’en naar vriendinnen waar jullie afspreken om naar school te fietsen
  • Foto’s met je vriendinnen

Voorbereiden op de brugklas: meer huiswerk

Wennen aan meer huiswerk

Het is best wennen in het begin. Tenminste, wij hadden op de basisschool niet zo veel huiswerk, maar in de brugklas wel. Mijn beste tips om hiermee om te gaan?

  • Hou het zoveel mogelijk bij in de klas, dan heb je het meeste al gemaakt voor je naar huis gaat
  • Werk een beetje vooruit
  • Doe het leerwerk in beetjes, zodat je niet op het laatste moment heel veel hoeft te doen
  • Zorg dat je genoeg tijd overhoudt om naast je huiswerk met vriendinnen te kunnen afspreken

Nieuwe vakken

Het kan best gek of spannend zijn dat je straks allemaal nieuwe vakken krijgt. Maar vergeet niet dat Nederlands eigenlijk gewoon taal is en wiskunde een soort rekenen. Verder ken je veel andere vakken ook wel, alleen heette het op de basisschool soms anders.

Oefen via internet

Je hoeft je niet altijd te laten overhoren. Via verschillende websites kan je heel makkelijk oefenen. Zeker met woordjes in Engels of Frans is dat superfijn, maar ook bij spelling of aardrijkskunde kan het helpen.

Pak je tas de avond ervoor in

Echt, dat scheelt een hoop tijd! Dan hoef je ‘s ochtends alleen je rugzak te pakken en ben je klaar. Kan je wat langer in bed blijven liggen.

Zorg voor een opgeruimd bureau

Lukt me niet altijd hoor, maar hoe minder afleiding, des te sneller je werkt. En hoe sneller je klaar bent, hoe eerder je iets leuks kan doen.

Voorbereiden op de brugklas: vriendschappen

Vriendschappen veranderen

Veel vriendinnen van de basisschool gaan misschien naar een andere brugklas dan jij. Dat is jammer, maar het is ook meteen een kans om nieuwe vriendschappen te sluiten. En iedereen moet wennen, die eerste week, maar voor je het weet, lijkt het alsof de basisschool eeuwen geleden was.

Je vriendschappen veranderen en dat is niet erg. Bovendien betekent dat niet dat je al je oude vriendinnen moet laten vallen. Ik spreek nog steeds met een paar meiden van de basisschool af, ook al gaan we volgend jaar naar de derde.

Maak een appgroep aan, voeg ze toe op snap of aan een DM-groepje op Instagram

Via social media leer je je nieuwe klasgenoten het snelst kennen. Dus voeg ze gewoon lekker toe en start een appgroepje met een paar meiden die je aardig lijken. Misschien kan je in de zomervakantie zelfs alvast een keertje afspreken en samen naar het zwembad gaan. Jullie hoeven niet meteen BFF te worden, maar het is gewoon fijn een paar mensen uit je nieuwe klas te kennen.

Blijf bij jezelf

Er zijn altijd meisjes die graag populair willen worden of dat automatisch zijn. Probeer daar niet bij te horen. Als je vriendinnen wordt dan is dat leuk, maar het hoeft niet. Het is slimmer om gewoon bij jezelf te blijven en geen dingen te doen die niet bij je passen.

Voorbereiden op de brugklas: verzorging

Neem een klein tasje mee met handige spulletjes

Ik vond het wel handig om altijd een tasje achter de hand te hebben met wat kleine spulletjes. Zoals een mini deo, kleine borstel en elastiekjes, handcrème, lippenbalsem en spiegeltje. En het kan ook handig zijn om iets mee te nemen voor wanneer je ongesteld wordt. Dingen als pleisters en paracetamol liggen bij de conciërge.

Make-up

Misschien moet je er nu nog niet aan denken, maar je gaat waarschijnlijk vanzelf met make-up beginnen. Wat dan altijd handig is om bij je te hebben? Mascara en een lipgloss.

Voorbereiden op de brugklas: geld

Broodjes op school

Op de basisschool nam je brood mee of at je misschien thuis. Dat wordt anders als je naar de brugklas gaat. Je kan in de kantine vaak wel broodjes halen of iets lekkers. Dat kost natuurlijk wel geld. Wat een oplossing is, is dat je vier dagen gewoon iets meeneemt van thuis en op vrijdag iets lekkers eet.

Meer zakgeld

In de brugklas heb je iets meer zakgeld nodig dan daarvoor. Ook als je vriendinnen trakteert, wil shoppen of af en toe broodjes gaat halen. Je kan ook afspreken om geen weekgeld te krijgen maar per maand.

Heb jij nog aanvullende tips voor de brugklas? Of vragen? Laat ze hieronder achter!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Flamingo Images – Shutterstock

June

Familie | Vriendinnen | 14 | Dansen | Shoppen Voor De Mamagids schrijf ik soms een artikel of review - door de ogen van een puber. Lees je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven