Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

‘Het is volle maan’ en 8 andere excuses voor je kind

Excuses voor het gedrag van je kind? Ik denk dat we ze allemaal weleens gebruiken. ‘Het is weer volle maan!’ of ‘Hij heeft de laatste tijd zo slecht geslapen.’ In dit artikel vind je maar liefst 9 verschillende argumenten die we als ouders gebruiken om vervelend gedrag van onze kinderen goed te praten.

Smoesjes voor het gedrag van je kind

Het is volle maan

Wist je dat mensen zich vaker onprettig voelen rondom volle maan, agressie meer voorkomt dan normaal en ruzies sneller ontstaan? Hoewel dit nooit bewezen is, zijn er genoeg mensen die hier daadwerkelijk last van hebben. Dit zie je ook bij kinderen terug: die gedragen zich toch vaak anders, dwarser en emotioneler, als het volle maan is.

Hij is gewoon echt heel moe

Terwijl Brent bloeddorstig de hersens van Tom inslaat, sla je het tafereel gade en vermoedt dat het komt omdat hij zijn middagdutje heeft overgeslagen. Dat moet wel. Als dit namelijk een karaktertrek blijkt te zijn, dan ben je behoorlijk ver van huis en dus is het prettig als je er een oorzaak voor kunt bedenken.

En hoewel die vermoeidheid eigenlijk niet helemaal een smoes is (kinderen worden gewoon een stuk vervelender als ze doodop zijn), is het onder ouders wel de meest genoemde reden waarom een kind zich vervelend gedraagt.

Dat heeft ze dan echt van een ander kindje overgenomen

Merel: ‘Toen onze oudste dochter nog op de peuterspeelzaal zat, had ze zich eens misdragen met een vriendinnetje. Diens moeder keek de juf aan en zei: ‘Nou, zo ken ik haar helemaal niet. Dat moet ze dan toch echt van een ander hebben overgenomen.’ Ze keek mij daarbij kort, maar nadrukkelijk aan. ‘Nee, ik kan me gewoon niet voorstellen dat Lente bewust een ander kindje pijn deed.’ Ik grinnikte en liet maar in het midden dat ik meer dan eens had gezien dat Lente een klein krengetje dat zich juist regelmatig zo deed. Vermoed dat ze me toch niet zou geloven.’

Dat doen ze thuis anders nooit…

Wat het met kinderen is? Vaak gedragen die zich thuis, in hun meest veilige omgeving, het vervelendst. Zodra ze buiten de deur komen, gelooft bijna niemand dat die twee engeltjes ook echte bengels kunnen zijn. De opmerking dat ze iets thuis nooit doen? Nee, wij geloven er niet in!

Het is een fase, trekt wel bij

Anders gezegd: het is de hoop van de ouders die dit zeggen. Je wenst uit alle macht dat iets een fase is, want het alternatief (blijvend vervelend gedrag) wil je niet! Gelukkig klopt deze uitspraak doorgaans wel trouwens. Vaak is het inderdaad een fase.

Gelukkig is het ook weer niet zó erg

Een andere manier om het gedrag van je kinderen goed te praten, is door te kijken naar gezinnen waar het ‘nog’ erger is. Want kijk, jouw kinderen luisteren ook niet altijd even best en kunnen zich op zijn tijd heus misdragen, want hé, zo eerlijk ben je echt wel. Maar Jaylissa en Levi, die zijn pas erg! Ze zijn brutaal, luisteren voor geen meter en zetten hun moeder midden op straat voor gek. Maakt toch dat je je al snel weer beter voelt over hoe het bij jullie thuis gaat.

Er is storm op komst

Sophie: ‘Of het echt een excuus is of niet, maar bij weersveranderingen zijn kinderen vaak drukker, zo is iig merkbaar op school! Ook rond de feestdagen merk en voel je veel spanning, net als voor de zomervakantie, wanneer je merkt dat kinderen toe zijn aan een paar weken vrij!’

Hij zit nog niet op school

Vaak om te kunnen verantwoorden waarom Harry dat meisje slaat met een Duploblokje. Hij weet gewoon niet beter, want hij zit nog niet op school… En heus, kinderen lopen sneller in de pas wanneer ze naar groep 1 gaan. Maar mag nooit een excuus zijn waarom het oké is als je peuter vervelend is.

Ze praat nog niet

Het ultieme excuus voor een kind dat niet lijkt te kunnen ophouden met hard krijsen. Iets dat overigens wel klopt, omdat gillende kinderen daar vaak mee stoppen als ze leren kletsen.

Hoe zit het nu echt met de invloed van volle maan?

Het is nooit wetenschappelijk bewezen

Het lastige met de invloed van volle maan is dat het nooit wetenschappelijk bewezen is. Tegelijkertijd is de redenatie: we bestaan als mens voor 90% uit water. Als de maankracht zoveel invloed heeft op eb en vloed, waarom dan niet op ons lichaam?

Maanziekte

De maan is een mystiek verschijnsel en er worden dan ook graag allerlei verschijnselen aan toegekend. Denk bijvoorbeeld aan een toename in zelfmoorden, agressie, ongelukken en geweld. Hiervoor ontbreekt wetenschappelijk bewijs, al menen ze in de horeca dat het wel te merken is.

Heftigere dromen rondom volle maan

Iets dat wel wetenschappelijk bewijs kent, is de bewering dat mensen heftiger dromen rondom volle maan. Psycholoog Richard Wiseman deed onderzoek naar dromen en kwam hier eigenlijk per toeval achter. De dromen werden levendiger en fantasierijker naarmate de maan ook voller werd. Dat hangt samen met de volgende bewering.

We slapen minder goed tijdens volle maan

Uit Zwitsers onderzoek (2013) bleek dat we bij volle maan minder lang slapen en bovendien lichter, doordat de aanmaak van melatonine wordt verstoord.

Worden er meer kinderen geboren rond volle maan?

Onderzoek wees uit dat deze bewering niet klopt. Rondom volle aan worden niet meer kinderen geboren. Dat idee bestaat vaak, doordat de dagen voor en na volle maan onbewust worden meegerekend. Ga maar na: als jij of je vriendin/vrouw met weeën naast je in de auto zit, kijk je niet zo nauwkeurig naar de maan toch? Dan lijkt hij al snel vol.

Kortom, of de volle maan een legitiem excuus is voor het gedrag van je kinderen? Dat is nog steeds de vraag. Maar dat we als ouders graag een reden geven voor vervelende gedragingen, mag duidelijk zijn. Welke van bovenstaande ‘smoesjes’ heb jij weleens gebruikt als verklaring?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Voraorn Ratanakorn – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids