Alle ouders gebruiken weleens excuses voor het gedrag van hun kind. ‘Het is weer volle maan’ rekent op instemmend geknik, net als ’toe aan vakantie’. Voor dit artikel verzamelden we 9 argumenten om het gedrag van je kind goed te praten. Met een knipoog, maar ook wel een beetje ter inspiratie! Welke gebruik jij weleens?
Smoesjes voor het gedrag van je kind
Het is volle maan
Dat mensen zich anders voelen en gedragen rondom volle maan is nooit bewezen. Toch komen bepaalde gedragingen dan, gevoelsmatig, vaker voor en kunnen mensen echt last hebben van bepaalde gevoelens als neerslachtigheid en woede. Bovendien vind je in de spirituele hoek tal van verklaringen voor gedragsveranderingen rondom de volle maan. Je ziet dit ook terug bij kinderen: die gedragen zich vaak anders (drukker, dwarser, emotioneler), slapen slechter en maken meer ruzie met hun broertjes en zusjes wanneer de maan in vol ornaat aan de hemel staat.
Over die volle maan gesproken: wist je dat uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat de menstruatiecyclus en die van de maan een significante samenhang vertonen? Ook zouden we anders slapen, bleek uit een ander onderzoek. Zo gek is het dus niet als je kinderen zich net even anders (lijken te) gedragen. Wil je hier meer mee? In dit artikel van Happinez staat hoe je je kinderen kunt leren leven met de maancycli, en helemaal onderaan deze pagina vind je nog wat meer informatie.
Hij is gewoon echt heel moe
Terwijl Brent bloeddorstig de hersens van Tom inslaat, slaat moeder het tafereel gade en vermoedt dat het komt omdat hij zijn middagdutje heeft overgeslagen. Dat moet wel. Laten we eerlijk zijn: als dit een permanente karaktertrek is van Brent, ben je veel verder van huis.
Eigenlijk is vermoeidheid helemaal geen excuus natuurlijk, maar gewoon pure logica. Kinderen (maar ouders net zo goed) worden vervelender als ze doodop zijn. Alsnog is het de meest genoemde reden onder ouders waarom hun kind zich zo vervelend gedraagt.
Dat heeft ze echt van een ander kindje overgenomen
Merel: ‘Toen onze oudste dochter nog op de peuterspeelzaal zat, had iets ondeugends gedaan met een vriendinnetje samen. Diens moeder keek de juf aan twijfelend en zei: ‘Zo ken ik haar helemaal niet. Dat moet ze dan toch echt van een ander hebben overgenomen.’ Vervolgens keek ze mij daarbij kort, maar nadrukkelijk aan en bevestigde nogmaals haar eigen conclusie. ‘Nee, ik kan me gewoon écht niet voorstellen dat Lente dat bewust heeft gedaan.’ De juf knipoogde kort naar mij en ik grinnikte. Die heilige Lente was namelijk wel vaker ondeugend in de klas en deed juist vooral dingen die niet mochten, waar ze anderen in meetrok. Ik liet het maar zo, waarschijnlijk zou ze toch denken dat ik een excuus verzon voor mijn eigen kind.’
Dat doen ze thuis anders nooit…
Eigenlijk is het opmerkelijk wanneer ouders het excuus gebruiken dat hun kind zich thuis nooit misdraagt. Waarom? Juist op die plek zouden ze zich het veiligst moeten voelen en zich kunnen uiten zoals ze zich voelen. Boosheid, verdriet, dwars liggen – zodra een ouder beweert dat ze dat ’thuis anders nooit doen’, is dat toch eigenlijk opmerkelijk? Dus dat ze thuis alleen maar engeltjes zijn? Wij geloven er niet in!
Het is een fase, trekt wel bij
Wanneer ouders roepen dat iets een fase is, doorklinkt daarin vooral de (wan)hoop en wens dat dit een fase is. En gelukkig, het is meestal ook gewoon een fase.
Gelukkig is het ook weer niet zó erg
Een andere manier om het gedrag van je kinderen te excuseren, is door te kijken naar kinderen die zich ‘nóg erger’ gedragen. Kijk, jouw kinderen luisteren ook niet altijd even best en kunnen zich op zijn tijd heus misdragen, zo eerlijk ben je echt wel. Maar Jaylissa en Levi, die zijn pas erg! Die zijn brutaal, luisteren voor geen meter en zetten hun moeder midden op straat voor gek. Hoe erg ook, dat maakt toch dat je je al snel weer beter voelt over hoe het bij jullie thuis gaat.
Er is storm op komst
Sophie: ‘Of het echt een excuus is of niet, maar bij weersveranderingen zijn kinderen vaak drukker, zo is iig merkbaar op school! Ook rond de feestdagen merk en voel je veel spanning, net als voor de zomervakantie, wanneer je merkt dat kinderen toe zijn aan een paar weken vrij.’
Hij zit nog niet op school
Vaak om te kunnen verantwoorden waarom Harry dat meisje slaat met een Duploblokje. Hij weet gewoon niet beter, want hij zit nog niet op school… En er zit inderdaad een beetje waarheid in deze smoes: kinderen lopen sneller in de pas wanneer ze naar groep 1 gaan. Maar mag natuurlijk nooit een reden zijn om het goed te praten dat je peuter zich vervelend gedraagt.
Ze praat nog niet
Het ultieme excuus voor een kind dat niet lijkt te kunnen ophouden met hard krijsen. Iets dat overigens wel klopt, omdat gillende kinderen daar vaak mee stoppen als ze leren kletsen, maar het maakt het er niet leuker op.
Nog even over de invloed van volle maan
Het is nooit wetenschappelijk bewezen
Het lastige met de invloed van volle maan is dat het nooit onomstotelijk wetenschappelijk bewezen is. Tegelijkertijd is de redenatie: we bestaan als mens voor 90% uit water. Als de maankracht zoveel invloed heeft op eb en vloed, waarom dan niet op ons lichaam?
Maanziekte
De maan is een mystiek verschijnsel en er worden dan ook graag allerlei verschijnselen aan toegekend. Denk bijvoorbeeld aan een toename in zelfmoorden, agressie, ongelukken en geweld. Hiervoor ontbreekt wetenschappelijk bewijs, al menen ze in de horeca dat het wel te merken is.
Heftigere dromen rondom volle maan
Iets dat wel wetenschappelijk bewijs kent, is de bewering dat mensen heftiger dromen rondom volle maan. Psycholoog Richard Wiseman deed onderzoek naar dromen en kwam hier eigenlijk per toeval achter. De dromen werden levendiger en fantasierijker naarmate de maan ook voller werd. Dat hangt samen met de volgende bewering.
We slapen minder goed tijdens volle maan
Uit Zwitsers onderzoek (2013) bleek dat we bij volle maan minder lang slapen en bovendien lichter, doordat de aanmaak van melatonine wordt verstoord.
Worden er meer kinderen geboren rond volle maan?
Onderzoek wees uit dat deze bewering niet klopt. Rondom volle aan worden niet meer kinderen geboren. Dat idee bestaat vaak, doordat de dagen voor en na volle maan onbewust worden meegerekend. Ga maar na: als jij of je vriendin/vrouw met weeën naast je in de auto zit, kijk je niet zo nauwkeurig naar de maan toch? Dan lijkt hij al snel vol.
Kortom, of de volle maan een legitiem excuus is voor het gedrag van je kinderen? Dat is nog steeds de vraag. Maar dat we als ouders graag een reden geven voor vervelende gedragingen, mag duidelijk zijn. Welke van bovenstaande ‘smoesjes’ heb jij weleens gebruikt als verklaring?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©muratart – Shutterstock