Vogelvlucht: dé kinderfilm van december 2023

Dit weekend gingen we naar Vogelvlucht (in 3D), de Nederlandse vertaling van Migration. Een familiefilm over het verleggen van je grenzen, dapper zijn als je het eigenlijk niet durft en de magische kracht van samenwerking. Ik bezocht de film met drie meisjes. Benieuwd naar hun mening? Lees snel verder in deze review van Vogelvlucht.

Vogelvlucht: het verhaal

*** BEVAT SPOILERS ***

De eendenfamilie Mallard (Engels voor ‘wilde eend’) woont al jaren in een vijver in New England. Perfect voor vader Mack, die doodsbang is voor de grote boze buitenwereld. Een doorn in het oog voor moeder Pam, die hun kinderen graag meer van de wereld wil laten zien. Alsof het zo zou moeten zijn, landt er een groep trekvogels in hun verhalen die vertellen over het warme Zuiden. Mack houdt echter voet bij stuk en weigert mee te gaan, tot hij ziet wat het leven met je doet als je te lang bij hetzelfde blijft – in de vorm van zijn oom Jan.

De volgende dag gaan ze op familievakantie naar Jamaica. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Tienerzoon Dax en eendenkuiken Gwen lijken in handen te vallen van een stelletje gulzige reigers, vervolgens ontmoetten ze een groep boze duiven in het levensgevaarlijke New York, een slechtgehumeurde kok die dol is op canard à l’orange en een groep witte eenden die in handen dreigen te vallen van een slechterik. Lukt het hen om Jamaica te bereiken?

Vogelvlucht draait nu in de bioscoop

Trailer

Acteurs en regie

  • Kumail Nanjiani/Rayen Panday (Mack)
  • Elizabeth Banks (Pam)
  • Caspar Jennings/Thomas Koekkoek (Dax)
  • Tresi Gazal/Posy Bakkum (Gwen)
  • Danny Devito/Frank Lammers (Uncle Dan/oom Jan)
  • Awkwafina/Linda Wagenmakers (Pigeon)
  • Keegan-Michael Key/Jandino Asporaat (Delroy)

Regisseur Benjamin Renner
Scenarioschrijver Mike White

Vogelvlucht Copyright-2023-Illumination-Entertainment filmposter

Review Vogelvlucht: onze mening over deze familiefilm

Het testpanel

Ik bezocht de film met mijn twee dochters van 8 en 9 en één van hun beste vriendinnen (ook 9 jaar). Drie dames met een uitgesproken mening die inmiddels al redelijk wat kinder- en familiefilms hebben gezien.

Wat vonden de kinderen van Vogelvlucht?

Ze waren hartstikke enthousiast. Twee van de drie hadden wel wat moeite met de reiger, omdat ze dat behoorlijk spannend vonden, maar ik hoorde ze ook regelmatig lachen naast me. Na afloop vroeg ik voor de zekerheid wat ze ervan vonden. “Echt heel leuk!” De zusjes bereikten een consensus die in het dagelijks leven weinig voorkomt, dus ik nam het ervan. De reiger was inderdaad behoorlijk eng, gaven ze na afloop toe, net als de kok, maar ze hebben vooral een heerlijke middag gehad. Daar doe je het uiteindelijk voor! Enige minpuntje? Mijn 9-jarige had hem eigenlijk graag in 4DX willen zien. Mocht je dus nog gaan? Dan is dat waarschijnlijk ook zeker de moeite waard.

Mijn mening

Naar mijn mening stellen de familiefilms van Universal/Illumination eigenlijk nooit teleur. Ook dit keer niet. Vogelvlucht is innemend, grappig en spannend tegelijk. Bovendien zijn de animaties echt schitterend. De les dat je soms uit je comfortzone moet stappen, vind ik bovendien een heel waardevolle. Want hoewel vier wilde eenden de hoofdrol spelen, herkennen veel ouders denk ik wel het gevoel dat je je kind het liefst in een doosje zou willen stoppen en voor altijd dicht bij je zou willen houden.

Ja, het kan misgaan als je je veilige haven verlaat. Maar er kan ook zoveel moois gebeuren. Dat laat Vogelvlucht zien. Wel een advies: de minimale leeftijd is 6 jaar en ik zou die ook aanhouden. Er zaten een paar stukjes in de film die best spannend waren (hilarisch vanuit de ogen van een volwassene, maar voor jonge kinderen soms misschien wat lastiger te plaatsen). En: bezoek de film in 3D. Dat is het absoluut waard. De prachtige vliegscènes, de druppel die bijna levensecht om je heen lijken te vallen… We hebben echt zitten genieten!

Gaan jullie komende weken ook naar Vogelvlucht?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

We bezochten de film Vogelvlucht op uitnodiging van Universal Pictures. Deze review bevat onze eigen mening.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven