Je voeten tijdens de zwangerschap

Je voeten krijgen het tijdens de zwangerschap flink te verduren. Ze kunnen een stuk droger worden, de kans is groot dat je op een gegeven moment vocht begint vast te houden en sommige vrouwen ontwikkelen zelfs eczeemklachten op hun voeten. Daarbij krijg je ook nog een schoenmaat extra cadeau. Dus dat je je voeten tijdens deze bijzondere negen maanden extra mag vertroetelen? Ja, dat zeker!

Je voeten tijdens de zwangerschap: welke klachten kan je krijgen?

Terwijl je lijf langzaam groeit (en je gewicht toeneemt), krijgen je voeten het steeds zwaarder te verduren. De druk neemt toe, je gaat anders staan en lopen en kan verschillende klachten ontwikkelen waardoor je voeten het nog meer te verduren krijgen tijdens de zwangerschap. Om dat niet te versterken, raden deskundigen aan geen hakken te dragen als je zwanger bent. Je voeten hebben het immers al zwaar genoeg.

Welke klachten je kunt ervaren?

 • Vocht vasthouden De meest voorkomende klacht die vaak optreedt vanaf het tweede of derde trimester, wanneer de doorbloeding minder goed is
 • Hele droge voeten Met grote dank aan de hormonen – what else – kan je huid droger worden, ook bij je voeten
 • Eczeemklachten Hier kan je last van krijgen als je al eczeem had voor de zwangerschap, maar ook ‘spontaan’; al vanaf het eerste of tweede trimester
 • Je krijgt een grotere schoenmaat

Wat kan je doen als je voeten vocht vasthouden?

In principe kan het geen kwaad als je vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap, mits je bloeddruk op gezond niveau blijft. Dat neemt niet weg dat het een vervelende kwaal kan zijn. Hoe je kunt voorkomen dat je voeten vocht vasthouden?

 • Leg je voeten op een kussen of een stoel, waardoor ze iets hoger komen te liggen. Het vocht stroomt zo makkelijker weg. Het kan ook schelen als je een hoofdkussen onder je voeten legt tijdens het slapen.
 • Eet zo min mogelijk voedingsmiddelen die zout bevatten en voeg het zelf niet toe aan je eten. Zout zorgt er namelijk voor dat je lijf extra vocht vasthoudt en dat is nu net wat je wil voorkomen.
 • Drink minimaal twee liter water per dag (mag ook iets meer zijn), zodat je lichaam het vocht beter kan afvoeren.
 • Draag comfortabele schoenen die niet knellen of teenslippers – afhankelijk van in welk seizoen je zwanger bent.
 • Stimuleer de bloedsomloop met massages, wisselbaden en voldoende beweging. Ga bijvoorbeeld dagelijks een stukje wandelen, zwemmen of fietsen.

Wat je in elk geval niet moet doen? Speciale middelen gebruiken om het vocht af te drijven. Het is namelijk ook functioneel en bovendien zijn die middeltjes vaak niet goed voor de gezondheid van je baby.

Wat doe je tegen droge voeten tijdens de zwangerschap?

Droge voeten tijdens de zwangerschap zijn een heel vervelend kwaaltje. Zeker als het lekker weer is buiten en je even liever geen slippers draagt omdat het er minder fraai uit ziet. Het is daarom extra lekker om ze goed te vertroetelen. Bijvoorbeeld met een lekkere voedende crème, zoals die van Louis Widmer, of een goede voetmassage. Daarbij kan het heel fijn zijn om een verfrissend voetenbadje te nemen. En je kan jezelf natuurlijk ook prima trakteren op een pedicure!

Pas op met lange, hete douches

Nu zal je daar ’s zomers misschien minder last van hebben. Maar ’s winters kan de verleiding groot zijn om langer on de de warme douche te blijven staan. Toch is het niet verstandig. De hitte droogt je huid nog verder uit. Hou het daarom korter, kies eventueel voor wisselbaden en smeer je voeten na afloop van het douchen goed in met een hydraterende crème.

Favoriet tegen droge voeten tijdens de zwangerschap: Louis Widmer

Mijn favorieten zijn op dit moment de Carbamid Forte (18% ureum) en Carbamid Cream (12% ureum) van Louis Widmer. Zonder grap: na één keer smeren voelden mijn voeten al een stuk zachter aan en de eeltplekjes waren verdwenen. En dat was zonder het gebruik van puimsteen of een voetvijl, omdat ik echt wilde zien wat het effect zou zijn van slechts de crèmes. De werkzame stof ureum hydrateert heel goed en maakt je huid zachter. Let alleen wel op! Als je voeten eenmaal zijn ingesmeerd dan moet je niet meer gaan lopen; het kan nogal glad zijn.

voetverzorging droge voeten zwangerschap

Carbamid Forte en Carbamid Cream bevatten geen parfum en zijn ook geschikt voor mensen met diabetes.

Eczeemklachten op je voeten en zwanger?

Atopisch eczeem kan voorkomen vanaf het eerste of tweede trimester en wordt buiten de zwangerschap om meestal veroorzaakt door een allergische reactie (hooikoorts, huisstofmijt en andere zaken). Vaak had je al last van dit type eczeem voor je zwanger werd, maar soms krijg je voor het eerst klachten. In dat laatste geval heeft het te maken met een verandering in je immuunsysteem.

Je herkent dit type eczeem aan de rode, jeukende vlekken die kunnen schilferen. Vaak heb je hierbij niet alleen eczeemklachten op je voeten, maar over je hele lichaam. De oplossing? Sowieso is het verstandig het aan te geven bij je verloskundige en/of huisarts. Daarbij kan je speciale crèmes kopen die ook geschikt zijn tijdens je zwangerschap.

Tijdens je zwangerschap een schoenmaat groter

Interessant weetje: terwijl je baby in je buik groeit, krijg jij er een schoenmaat bij. Wees niet bang: dit geldt niet voor elke zwangerschap die je meemaakt, anders zou ik straks op maat 43 rondlopen. Maar tijdens je eerste zwangerschap wordt je voetholte minder hoog en dat levert je per saldo vaak ongeveer een schoenmaat extra op. Vaak blijvend.

Kortom, was het als je zwanger bent al goed om extra lief te zijn voor jezelf – dat geldt dus ook voor je voeten. Zeker wanneer je last hebt van droge voeten tijdens je zwangerschap of vocht vasthoudt. Heb jij deze klacht ook ervaren? Of bleven jouw voeten lekker zacht?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

7 gedachten over “Je voeten tijdens de zwangerschap

 1. Hier nooit problemen gehad met mijn voeten, sowieso bleef mijn huid wel hetzelfde, mijn haar viel alleen wat uit, maar daar heb ik een bos van. Wel verzorgde ik me extra goed, met crème en bodylotion, puur omdat ik dit fijn vond. Goed om je voeten ook goed te verzorgen, kwaad kan het nooit.

 2. Ik weet het eigenlijk niet. Ik geloof niet dat ik ooit stilstond bij mijn voeten. Eerlijk gezegd gebruik ik ze vooral om van A naar B te komen. Verder moeten ze zichzelf maar redden.

  Sneu eigenlijk.

 3. ik had er gelukkig geen last van, van deze kwaaltjes alleen kreeg ik een onsteking in mijn voet en als je 7 maanden zwanger bent was dat geen pretje ook!

 4. Ik ben dan niet zwanger maar poh.. wat heb ik altijd veel vocht in mijn voeten, als we op vakantie zijn is het buitenland is mn voet wel een keer zo dik en pas ik mijn eigen schoenen niet eens meer. Wat een hel! Hoop dat het tijdens een eventuele zwangerschap ooit gaat meevallen want het doet zo’n pijn!

 5. Ik had in de laatste maand van beide zwangerschappen enorme voeten door het vocht vasthouden, zeker ook door het warme weer. Het trok ook niet meer weg, pas echt dagen na de bevalling, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven