Is de vierde zwangerschap anders dan de andere keren?

Hoogzwanger van de vierde besloot ik eens aandacht te besteden aan dit onderwerp. Want is een vierde zwangerschap anders dan de andere keren? Het is een vraag die me af en toe wordt gesteld en waarop ik geen eenduidig antwoord heb. Toch doe ik met dit artikel een dappere poging om deze vraag goed te beantwoorden.

Disclaimer: ik schreef deze tekst tijdens mijn zwangerschap, op een moment dat we nog niet wisten dat alles anders zou lopen dan gehoopt.

Is een vierde zwangerschap anders?

Voor mij persoonlijk wel. Waar de andere drie keren vrij zwaar waren, viel het dit keer relatief mee. Ongetwijfeld helpt het enorm dat ik nu niet dagelijks naar kantoor moest zoals toen en, dankzij corona, gedwongen werd om alles uit mijn dagen te halen. Ik kreeg meer ruimte om toe te geven aan eventuele vermoeidheid en was daardoor fitter.

Daarnaast zat bij mij nog steeds het schrikbeeld in mijn hoofd van Mays zwangerschap: fysiek loodzwaar, zelf ook niet bepaald licht meer als een veertje en vanaf vijf maanden last van een gammel bekken en alles dat daarbij kwam kijken. Vergeleken daarbij valt misschien bijna alles wel mee? Ik weet het niet zo goed. Ook de reacties van de buitenwereld, waar ik erg tegenop zag, waren allemaal lief en positief. Ondanks dat je vaak hoort dat mensen bij een vierde toch wel veel commentaar hebben.

Waarom een vierde zwangerschap anders is?

Fysieke klachten

Ik kan niet voor iedereen spreken. In mijn geval zijn de klachten met de jaren juist minder hevig geworden – ook omdat ik nu bijvoorbeeld minder aankwam en meer energie had door de maanden heen. Maar de meeste vierde zwangerschappen zullen toch wat zwaarder zijn. Je bent vermoeid, hebt ook andere kinderen om voor te zorgen (zeker als die wat jonger zijn) en dat maakt dat je zo’n zwangerschap anders beleeft dan de andere keren. Bovendien heb je het meeste al een keer meegemaakt.

Zorgen

Zorgen over het verloop van die negen maanden houd je volgens mij altijd wel. Zeker de eerste weken. Ook het meemaken van een miskraam kan maken dat je de daarop volgende zwangerschap anders beleeft. Maar je wekenlang zorgen maken of die voorweeën al een indicatie zijn dat je bevalling begint? Nee. Je hebt het meeste al eens meegemaakt, zoals ik hierboven schreef, en dat biedt een zekere innerlijke rust. Daarbij ken je je eigen valkuilen als geen ander. Dat maakt het ook makkelijker om hier vooraf op in te springen.

En wat dacht je van de onzekerheid over je rol als ouder? Of de twijfel of je van je tweede wel evenveel kon houden als van de eerste? Inmiddels weet je allang hoe je bent als moeder en dat je voor een tweede, derde of vierde net zoveel liefde voelt ook.

Reacties

Waar je vaak hoort over negatieve reacties van andere moeders die zwanger zijn van hun vierde, bleven die hier gelukkig uit. Wellicht omdat veel mensen op de hoogte waren van wat we afgelopen november meemaakten. Dan is al bekend dat je nog openstaat voor een vierde kindje én leven veel mensen mee. Op een enkeling na kreeg ik alleen maar hele lieve felicitaties. Dat maakt toch dat je de zwangerschap compleet anders beleeft dan als iedereen blijft herhalen dat ze er zelf niet aan moeten denken, dat ze vier wel heel veel vinden en continu willen weten of het geen ongelukje was.

Drukte

Je hebt al drie kinderen rondlopen in huis, dus tijd om stil te staan bij ieder pijntje of kwaaltje is er eigenlijk niet. Daardoor gaat de zwangerschap in je beleving veel sneller voorbij dan de andere keren.

Ruimte creëren voor de baby

Een praktische stap die vaak genomen moet worden bij de komst van een vierde baby is dat je ruimte moet hebben voor jullie kleintje. Soms zullen twee kinderen bij elkaar op de kamer gaan slapen (als ze dat nog niet deden), een andere keer moet je verhuizen of een nieuwe auto kopen. Tegelijkertijd maakt het je ook praktischer.

Het regelen van alle randzaken rondom de zwangerschap en bevalling

Bij een eerste zit je misschien in week 15 al met een kant-en-klaar babykamertje. Bij je vierde zwangerschap maak je je minder druk. Je weet dat alles uiteindelijk wel op zijn pootjes terecht komt. Er komt simpelweg minder op je af, omdat je beter weet waarmee je bezig bent. En los van dat alles trap je minder snel in de marketing-valkuil. Natuurlijk zijn al die innovatieve snufjes reuze handig, maar waarom zou je € 500,00 uitgeven aan een commode als een simpel Ikeakastje volstaat?

Het gevaar is wel dat je wat laks wordt trouwens: zo heb ik gisteren pas de klossen besteld en had ik die eigenlijk al met 36 weken in huis moeten hebben. Ook staat mijn ziekenhuiskoffertje nog niet klaar. Oeps!

Bevalling

Je hebt het al drie keer meegemaakt en weet inmiddels dat die baby toch naar buiten moet. Ook besef je als geen ander dat je nog zo’n strak geboorteplan kan schrijven, maar het verloop zich niet laat voorspellen. Het belangrijkste is dat je je eraan over geeft en dat lukt, als het goed is, na drie keer wel. Betekent dat niet dat ik me helemaal geen zorgen meer maak over de bevalling of me onzeker voel? Tuurlijk wel. Maar aanzienlijk minder dan de eerste zwangerschap. Ik weet wat mijn lichaam kan en durf daarop te vertrouwen. En verder is het vooral een kwestie van hoop dat de natuur me net zo’n mooie bevalling gunt als de laatste keer.

Wat niet anders is tijdens je vierde zwangerschap?

Hoewel bepaalde dingen wat rustiger, relaxter en makkelijker zijn, kan je ook stellen dat zo’n vierde zwangerschap op andere vlakken wel hetzelfde blijft:

  • De blijdschap die je ervaart als je een positieve zwangerschapstest in handen hebt.
  • Het bijzondere gevoel als je je baby voelt schoppen.
  • De immense liefde die je al kan voelen voor iemand die je werkelijk nog nooit hebt ontmoet.

Kortom, naar mijn mening is een vierde echt niet minder speciaal dan wat je daarvoor hebt meegemaakt. Zeker als je ziet voor hoeveel mensen een succesvolle zwangerschap niet (zomaar) is weggelegd, is het goed om je ervan bewust te zijn en blijven hoe bijzonder deze periode is.

Hoeveel kinderen heb jij? En heb jij je verschillende zwangerschappen als anders ervaren of juist veel van hetzelfde? Werd het zwaarder naarmate er meer kinderen rondliepen thuis? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, George Rudy – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “Is de vierde zwangerschap anders dan de andere keren?

  1. Ik ben 6+4 dagen zwanger van mijn eerste mij valt op dat ik nu veel meer last heb van zwangerschaps kwaaltjes dan bij de andere 3 daar had ik bijna nergens last van en nu groeit mijn buik al gigantisch ik wilde het eigenlijk stil houden tot 12 weken zou zijn maar bij 4 weken zag iedereen het al aan me waarop geheim houden erg moeilijk ging maar ondanks alle kwaaltjes geniet ik vol op ervan

    1. Gefeliciteerd, mooi nieuws! Ja, soms willen die kleintjes zich gewoon gelijk laten zien 😉 Geniet er inderdaad lekker van, en gelukkig zijn de kwaaltjes over ongeveer zes weken weer wat minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven