Vier trimesters? En je was net blij dat je de negen maanden had volgemaakt en nu mag genieten van jullie baby! Toch is het belangrijk om ook het vierde trimester in acht te nemen. Weliswaar ben je niet meer zwanger, maar toch zal je moeten herstellen van de afgelopen maanden. Wat het vierde trimester precies inhoudt en waarom rust nemen zo belangrijk is? Lees snel verder!
Wat is het vierde trimester van je zwangerschap?
Met het vierde trimester wordt de eerste periode na de bevalling bedoeld. In deze weken (of maanden) neem je de rust en tijd om je lijf te laten herstellen van de zwangerschap. Ook is het belangrijk voor je mentale gemoedstoestand: je kan deze periode als jonge moeder vaak goed gebruiken om te wennen aan het nieuwe ritme van jullie baby en alles dat daarbij komt kijken.
Hoelang duurt het vierde trimester?
Er is geen volledige consensus over de duur van het vierde trimester. Sommigen zien het als de kraamtijd (de eerste zes weken), anderen als een volledig trimester (de eerste drie maanden na je bevalling). Waar ze het wel over eens zijn? Dat je in elk geval in deze periode goed naar je lijf moet luisteren en rust moet nemen.
Wat betekent ‘rust nemen’?
Bedrust nemen, volledige toewijding aan jullie kindje en je gezin en luisteren naar je lijf. Hoewel dit misschien voelt als een pittige opgave, zeker als jullie al kinderen hebben en je man weer aan het werk gaat, kan je er wel rekening mee houden dat je niet te hard van stapel loopt. Tijdens het vierde trimester kan je bijvoorbeeld:
- Overdag op bed gaan liggen als de baby slaapt
- Luisteren naar je lijf: doet het pijn of voel je je erg moe, neem dan weer rust
- Om hulp vragen aan bekenden. Misschien wil je moeder wel een dagje met haar andere kleinkinderen doorbrengen? Of vindt die ene goede vriendin het geen probleem om die middag te komen stofzuigen.
Waarom is het vierde trimester belangrijk en wat zijn de voordelen voor jou?
Je lijf herstelt sneller als je rust neemt
Hoewel je gevoelsmatig lekker bezig bent in de eerste weken na de bevalling, kan je een behoorlijke terugval krijgen als je onvoldoende rust neemt. Bovendien herstelt je lichaam minder goed als je er niet naar luistert. Vergeet niet dat je een behoorlijke prestatie hebt neergezet met de bevalling en dat je misschien moet herstellen van een operatie (keizersnede) of wond (hechtingen). Ook bekkenbodemklachten genezen vlotter als je naar je lijf luistert. Zorg er daarom ook voor dat je gezond blijft eten en voldoende drinkt. Als je vitaminen op peil zijn, voel je je vaak beter.
Rustige mama, rustige baby
Het voordeel van rust nemen in het vierde trimester is dat je je mentaal beter voelt. En hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe rustiger je baby vaak is. Medische oorzaken uitgesloten, uiteraard.
Je kindje krijgt de tijd om te wennen aan de overgang van de baarmoeder naar het leven
In dit artikel vond ik dat heel mooi werd uitgelegd hoe de overgang voor een baby is wanneer hij of zij ter wereld komt. Die overgang kun je begeleiden door extra tijd te steken in de verzorging van je kleintje. Denk aan dragen, borstvoeding en/of co-sleepen. Ook daarom is het goed je normale leven niet te snel op te pakken.
Stap voor stap tijdens het vierde trimester
Om te voorkomen dat je te hard van stapel loopt, is het verstandig om stap voor stap te gaan. Er gebeurt een heleboel in die eerste weken na de bevalling. Je moet een ritme vinden in de volgende zaken:
- Wennen aan jullie baby en jullie nieuwe ritme
- Talloze nachtelijke onderbrekingen
- Je huishouden
- Overige taken die een gezin met zich mee brengen
- Hormonen
- De invloed die bovenstaande zaken hebben op je relatie
Give yourself a break – zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Dat doe je door bijvoorbeeld aan anderen uit te besteden wat kan, regelmatig te gaan liggen en ervoor te zorgen dat je huishouden in de basis op orde is. De rest komt wel weer. Bouw alles stap voor stap op en stop zodra je voelt dat het toch te veel is.
Maak tijd voor jezelf (als vrouw, niet alleen als moeder)
Wanneer je het gevoel hebt dat je geleefd wordt, kan dat een behoorlijke wissel trekken op je humeur en je algehele mentale staat. Vraag dan bijvoorbeeld of je moeder/zus/vriendin even kan langskomen, zodat je rustig kunt douchen. Of ga zelf een ommetje maken. Je kindje heeft er baat bij dat je lekker in je vel zit en er blij van wordt samen tijd door te brengen.
Luister naar je hart
Je voelt vaak van nature aan wat je kindje nodig heeft. Ongevraagd advies kun je meenemen, maar probeer het niet leidend te laten zijn. Geen karakter is immers hetzelfde, net zoals geen ouder gelijk is. Maar houd ook in gedachten dat een ander (met meer ervaring) je soms handige tips kan geven. Dat is geen kritiek op jou en je ouderschap, maar een advies uit een goed hart – zoals ons advies in dit artikel ook goedbedoeld is.
Moet je het vierde trimester per se rust nemen?
Misschien denk je: ja, allemaal leuk en aardig, zo’n vierde trimester vol rustmomenten en relaxen. Maar dat werkt niet in ons leven. Het is te druk, we hebben bijna geen vangnet om ons heen en ik zal het zelf moeten rooien. Of wie weet zit je boordevol energie en vind je het zonde om nu te veel te relaxen.
Dus nee. Je hoeft niet per se rust te nemen; als de situatie of je karakter en energielevel ervoor zorgen dat je door wil pakken dan is dat natuurlijk ook prima. Het vierde trimester kan je vooral zien als een advies. Het kan enorm schelen als je rust neemt en luistert naar je eigen behoeften, maar is verre van een verplichting. Je kunt hem vooral ter overweging nemen, zodat je straks na de bevalling een keuze maakt die past bij jullie en de situatie.
Heb jij in de periode na de zwangerschap rust genomen? Of was daar weinig ruimte voor/had je er geen behoefte aan? We lezen het graag in de reacties.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©paulaphoto – Shutterstock
Goed dat je hier aandacht aan besteedt, het is niet voor iedereen weg gelegd en daf is logisch. Ik heb geen kinderen maar zou het heerlijk vinden om thuis bij de kinderen te blijven.
Pingback: Wat moet je doen bij (beginnende) borstontsteking? -
Pingback: Sporten na de bevalling? Alles dat je moet weten -