Vier je vriendinnen! 9x inspiratie voor Galentine’s Day

Misschien heb je het al voorbij zien komen op social media, maar Galentine’s Day is hot – in Amerika althans. Waar komt het vandaan? Hoe vier je het en waarom? In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we natuurlijk leuke inspiratie om iets te gaan doen op of met Galentine’s Day.

Wat is Galentine’s Day?

Oorspronkelijk komt de term Galentine’s Day uit een Amerikaanse televisieserie van de zender NBC: Parks and Recreation.

Het idee erachter is dat je je ‘gals’ (vriendinnen) viert, op de dag voor Valentijnsdag. 13 februari dus. In de serie deden ze dat met een gezamenlijk ontbijt, zonder de mannen en kinderen, maar je kan het natuurlijk helemaal invullen hoe je wil. Inmiddels is Galentine’s Day een heuse feestdag die aan populariteit wint.

Is het iets dat bij jullie past? Dan vind je hieronder inspiratie!

Wat vier je precies op Galentine’s Day

Helaas kunnen vrouwen soms best hard zijn voor elkaar, terwijl we elkaar juist zo goed kunnen helpen. Misschien een tikje generaliserend gesproken, maar de zorgzaamheid, warmte en creativiteit die heel vrouwelijke eigenschappen zijn, krijgen in onze maatschappij soms te weinig plek. Door samen te komen en te investeren in de band met vrouwelijke vriendinnen, bouw je elkaar op in plaats de ander te zien als concurrentie. Daarom zijn activiteiten op Galentine’s Day ook vaak ’typisch vrouwelijk’. Denk aan knutselen, samen bakken of koken, lekker eten, kletsen.

Aan de andere kant is Galentine’s Day ook een tikje rebels. Als tegenhanger van Valentijnsdag, dat draait om de liefde tussen stelletjes, is dat alles niet nodig voor 13 februari. Het draait om doen wat jij wil, samen met je vriendinnen die jou onvoorwaardelijk steunen in alles wat je doet. Los van de (mogelijke) mannen in ons leven.

Inspiratie voor Galentine’s Day in Nederland

Boeken blind date

Neem allemaal een goed boek mee dat je eigenlijk niet meer leest, maar waarvan je denkt dat iemand anders er nog plezier van kan hebben. Pak het boek mooi in en schrijf op een papiertje een korte samenvatting, het genre of een quote die je raakte. Dit plak je aan de voorkant. Op de dag zelf leg je alle boeken op een tafel en pak je op basis van de briefjes een boek dat je aanspreekt. Zo lees je nog eens iets nieuws én je hebt er meteen een tof boek bij. Bovendien stimuleert het jullie hele groep om weer wat vaker te gaan zitten met een goed boek en op die manier voor jezelf te zorgen. Win-win!

Chocolate bombs maken

Chocola en vriendinnen – bestaat er een betere combinatie? Hoe leuk is het dan als je samen chocolate bombs voor elkaar maakt die je vervolgens omtovert in de lekkerste chocolademelk? Je hebt maar een paar ingrediënten nodig: (volle) melk, pure, melk of witte chocolade om te smelten, mini marshmallows en cacaopoeder. In dit artikel van PaTESSerie.nl lees je stapsgewijs hoe je ze precies maakt.

Brunch

In de originele Galentine’s Day gaan de vriendinnen ontbijten/brunchen met wafels en mimosa’s. Hoewel Galentine’s Day dit jaar doordeweeks valt, kan je voor één keer misschien wel een uitzondering maken en genieten van een bijzondere brunch waar jullie nog lang over zullen napraten (met elkaar).

Slaapfeestje!

Wie zegt dat slaapfeestjes alleen voor tieners zijn? Jullie kunnen als volwassen vrouwen nog steeds bij elkaar logeren. Alle matrassen op de grond, maskertjes, nagels lakken een film kijken over sterke vrouwen of over vriendschap en kletsen tot je allemaal in slaap valt. Eventueel prima te combineren met een avondje uit en daarna snacken in de keuken!

Intenties voor het komende jaar

Misschien wil je graag een boek uitbrengen, maar vind je het momenteel nog spannend. Zit je vast in een relatie die je ongelukkig maakt. Zou je dolgraag een nieuwe baan willen. Wacht je al tijden op het juiste moment om te gaan reizen in je eentje… Als je afspreekt met je vriendinnen voor G-day, bedenk dan waar je naartoe wil het komende jaar en hoe jullie elkaar hierbij gaan steunen. Wat je ook doet, jullie gaan elkaar dit jaar helpen om vooruit te komen richting die doelen. Helemaal in de gedachte van deze bijzondere vriendinnendag!

Doe iets wat je eigenlijk niet durft of al heel lang wil

Het helpt om af en toe de grenzen van je comfortzone op te zoeken en/of te overschrijden. Door dit met je vriendinnen te delen, verdiep je de band nog meer en heb je er weer een geweldige herinnering bij. Denk aan een ijsbad, bezoek een zogeheten rage room (waar je alles kapot mag slaan en gooien), ga paintballen of lasergamen of boek een sessie indoor skydiven. Wil je iets minder spannends? Ga dan samen floaten, knuffelen met alpaca’s of ga een ochtendje bosbaden.

Spelletjesavond

Zijn jullie allemaal dol op spelletjes? Dan is dit ideaal voor jouw vriendinnengroep. Regel lekkere hapjes en drinken, neem allemaal een partygame mee en ga er helemaal voor! Leuk alternatief is Mario carten op de Nintendo Switch (van je kind) of een tof PlayStation spel.

Samen eten in een bepaalde kleur

Iets dat niet zozeer samenhangt met Galentine’s Day, maar wel met vriendinnengroepen die samen afspreken, is het meenemen van eten in een bepaalde kleur. Binnen jullie groep krijgt iedereen zijn eigen kleur (en uitdaging): daarmee moet je iets lekkers meenemen. Bijvoorbeeld peppadew, cola of naturel chips (rood), een zak gele M&M’s of gegrilde maïskolven (geel). Spreek wel vooraf af of je gaat voor snacks en drinken of gezondere hapjes, zodat je echt iets te combineren hebt.

Schrijf elkaar een brief

Misschien hoeft het van jou allemaal niet groots, maar wil je wel iets liefs doen voor de belangrijkste vriendinnen in je leven. In dat geval kan je natuurlijk ook een persoonlijke brief schrijven naar je beste vriendinnen. Laat hen weten waarom je ze zo waardeert, door welke zware periode ze je heen hebben getrokken, wat je leukste herinneringen zijn en natuurlijk waarom je hoopt dat jullie nog heel lang vriendinnen zullen zijn.

Hoe laat jij je vriendinnen weten wat ze voor je betekenen? Gaan jullie dit jaar iets doen met Galentine’s Day? Laat het ons weten in de comments.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©fizkes – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven