Press "Enter" to skip to content

Dit is waarom je kind zoveel verzamelt

Alle kinderen houden van verzamelen, maar wanneer wordt zo’n verzamelwoede bij kinderen problematisch? Is het normaal als je zoon of dochter een berg stenen mee naar huis neemt? Of moet je toch hulp inschakelen om te voorkomen dat je eindigt bij Mijn huis in puin?

Waarom verzamelen kinderen zoveel ’troep’?

In principe was het verzamelen ooit heel nuttig. In de oertijd verzamelden mensen immers al voedsel om te kunnen overleven in tijden waarin ze minder mogelijkheden hadden om eten te vinden (bron). Een beetje zoals de eekhoorn hamstert voor een winterslaap. Tegenwoordig zit die drang er nog steeds in, alleen heeft het natuurlijk geen nut meer. Het is ook niets ernstigs, mits je het een beetje binnen de perken houdt.

Wanneer is een verzamelwoede alarmerend?

Het is heel normaal dat je kinderen thuiskomen met hun zakken vol stenen of dat ze het liefst alle stickers willen verzamelen uit hun nieuwe stickerverzamelboek van AH. Maar het kan natuurlijk altijd een tandje erger.

Het verschil tussen hoarders en normale verzamelaars?

Het grote verschil tussen normale verzamelaars en echte hoarders is dat die eerste groep plezier haalt uit het verzamelen. Ze vullen vol trots een boek met uitzonderlijke postzegels en bezoeken beurzen om nieuwe exemplaren te kopen. Of ontmoeten gelijkgestemden via internet. Het is een sociale bezigheid. De hoarder daarentegen heeft een groot probleem. Hij of zij verzamelt zoveel spullen dat het bijna onmogelijk wordt om nog te leven in huis. Bovendien kan je de buurt in gevaar brengen doordat al die troep natuurlijk een enorm brandgevaar oplevert. Hoarders zijn vaak eenzaam en schamen zich, maar kunnen niets weggooien.

Hoe ontstaat hoarding?

Kinderen verzamelen sowieso vaak spulletjes. De precieze oorzaken van hoarding zijn onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat 50% genetisch bepaald is. Het kan dus dat jouw verzamelende kind een hoarder is, maar de kans is vrij klein (1,5% van de wereldbevolking heeft hier daadwerkelijk last van). Als je het écht niet vertrouwt, neem dan contact op met een deskundige. Maar de kans is groot dat de fase dus over een jaar weer gewoon over is.

Verzamelingen en autisme

Kinderen met autisme hebben vaak moeite met het opruimen en bijhouden van hun kamers. Ze zien de rommel niet en vinden het soms heel fijn om spulletjes te verzamelen. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Hier vind je meer over autisme en verzamelen en krijg je handige tips.

wat verzamelen kinderen

Wat verzamelen kinderen?

Veel voorkomende verzamelingen bij kinderen:

  • Mooie stenen
  • Stickers
  • Dingen die je kan sparen bij de supermarkt (Albert Heijn is hier natuurlijk koning in: denk aan de Wuppies, voetbal- en dierenplaatjes of mini’s voor in je kartonnen speelgoedwinkel destijds)
  • Tijdschriften met elke week een nieuw onderdeel
  • Postzegels
  • Oude Donald Ducks

Kortom, bepaalde dingen zijn nuttig (een oude Donald Duck kan je nog eens lezen), maar aan andere heb je helemaal niks.

Merel: ‘Als een boer met kiespijn kijk ik naar de halve grindbak die June uit haar jaszak trekt. ‘Niet doorvertellen hoor, maar die heb ik uit de tuin van tante gehaald. Misschien wordt ze boos als ze ervan hoort. Ik vond ze gewoon zo mooi.’ Ik kijk naar de mintgroene kiezels, waarvan ik weet dat mijn zusje ze liever kwijt dan rijk is. Met die boosheid zal het dus wel meevallen. Alleen zit ik met iets anders in mijn maag: waar moeten we het laten?’

Hoe ga je om met een grote verzamelwoede bij kinderen?

Stel grenzen aan de verzameling van je kind

Je wil je kind niet teleurstellen in zijn kinderlijke enthousiasme over de – in zijn ogen – schitterende frutsels van onschatbare waarde die hij meeneemt. Maar tegelijkertijd zal je wel moeten als je niet wil dat je huis een berg rommeltjes wordt. Daarom is het belangrijk duidelijk te maken wat wel en niet mag.

Spreek een maximale hoeveelheid af

Wil je zoon of dochter graag stenen verzamelen? Hou het dan een beetje acceptabel door te vertellen dat ze maximaal vijf mooie stenen mag neerleggen bijvoorbeeld. Dat houdt het overzichtelijk en zorgt er ook voor dat ze zorgvuldiger uitkiest welke nieuwe steen erbij komt. Je kan uiteindelijk niet alle stenen mee naar huis nemen en hij moet het dan wel waard zijn.

Spreek een maximumperiode af

Je kunt het verzamelen van een bepaald object koppelen aan een seizoen. Zo mogen er eikeltjes of dennenappels in huis als het herfst is en bloemetjes in de lente. Kinderen leren hiermee meteen dat je na verloop van tijd je spullen weggooit. Dat kan later van pas komen als ze hun lievelingsjurk niet meer passen: je kan niet alles houden.

Creëer een speciaal plekje voor de verzameling

Laat je kind zien dat jij het ook bijzonder vindt door een speciale plek te maken. Leg een mooi kleedje neer of hang een kistje aan de muur. Daar mogen de verzamelobjecten komen. Zo hou je het een beetje gezellig en voor jezelf ook fijner dan overal door het huis stenen, eikels of uitgedroogde bloemetjes tegen te moeten komen.

Maak foto’s van de verzamelde objecten en gooi ze daarna weg

Zeker in het geval van knutselwerkjes (je kunt niet alles in huis houden, denk maar aan die verzameling spullen van de basisschool) is het ook een idee om foto’s te maken en ze daarna weg te doen. Dan kan je ze even in huis staan, bijvoorbeeld zolang het seizoen duurt. En daarna de foto en enkeltje kliko. Echt mooie tekeningen kan je bij elkaar doen in een map.

Waarom is het goed om (nutteloze) verzamelingen weg te gooien?

Als je toelaat dat er steeds troep mee naar huis mag zonder ook maar iets weg te gooien, staat binnen de kortste keren Lieke van Lexmond op de stoep met het team van Mijn Huis In Puin en je dochter hysterisch in een vuilcontainer te staren naar haar verzameling troep: ‘Niet die schelp, misschien plak ik die nog weleens op een glazen potje!’ of ‘Dat is nu net mijn lievelingsmuizentrappetje’.

Dus alleen al daarom!

Verzamelingen zijn dus menselijk, zolang het niet omslaat in hoarding. Wel hebben de meeste kinderen enige begeleiding en begrenzing nodig om te leren dat je niet alles zomaar in huis kan houden. Heb jij ook een groot verzamelaar in huis? Wat verzamelt (of verzamelde) jouw kind het liefst? En herken je het gedrag van vroeger of zijn ze hierin juist heel anders dan jij?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids