Verstopping tijdens de zwangerschap? De oplossingen!

Bij ‘zwangerschap’ dacht je aan romantische momenten waarop je liefdevol je buik aaide, het eerste contact maakte met je schoppende baby en dagdromen over jullie toekomst. Maar dan gooien de hormonen alles overhoop: je krijgt last van verstopping en raakt misschien zelfs een tikje wanhopig op den duur. Obstipatie en, daar uit voortvloeiend, vaak ook aambeien zijn typische zwangerschapskwalen die niet altijd en overal besproken worden. Toch kunnen ze je veel last bezorgen. Tijd om eens te praten over poep: wanneer spreek je van obstipatie en – belangrijker – wat kun je eraan doen?

Wanneer kan je spreken van verstopping?

Hoe vaak iemand naar de wc gaat om te poepen is afhankelijk van je eigen ‘ritme’, zoals je kunt lezen in dit uitgebreide artikel van de Maag Lever Darm stichting. Daarin is best veel mogelijk – zo gaat de één een paar keer per dag en de ander maar enkele keren per week. Het wordt problematisch als het pijn doet of moeizaam gaat én je minder dan drie keer per week gaat. In dat geval spreek je van constipatie, obstipatie of verstopping.

Verstopping tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is obstipatie een veel voorkomende klacht, al praten we er onderling misschien iets minder over. De oorzaak ligt op verschillende vlakken:

  • Hormonale veranderingen (toename van progesteron)
  • Minder beweging
  • Groei van je baarmoeder en baby die je darmen in de verdrukking brengen
  • Soms: ongezondere, vezelarme voeding (doordat je een bepaalde craving hebt)

Je darmen werken hierdoor trager, waardoor je ontlasting harder kan worden en poepen een allesbehalve ontspannende gebeurtenis is.

Als je minder dan drie keer per week kan, is het belangrijk dat je hier iets aan doet. Hoewel je de aangeraden sigaret bij je koffie nu beter kan laten liggen, zijn er gelukkig nog genoeg andere manieren die wel veilig zijn.

Wat kan je doen tegen obstipatie in de zwangerschap?

Meer bewegen

Intensief bewegen is tijdens de late zwangerschap vaak lastiger. Toch kan je wellicht iets meer doen:

  • Maak een extra wandeling per dag
  • Ga een paar keer per week zwemmen
  • Doe een work-out voor zwangeren (op YouTube staan verschillende filmpjes die speciaal geschikt zijn voor een bepaald trimester, deze liggen qua tempo lager en zijn vaak best goed bij te houden)
  • Probeer je conditie gaandeweg op te bouwen door steeds iets verder te lopen of fietsen

Vezelrijk(er) eten

Waarschijnlijk ken je het rijtje inmiddels wel: vooral volkoren producten (brood, pasta, zilvervliesrijst), aardappelen, groenten, fruit en peulvruchten zijn goed voor je wanneer je last hebt van verstopping. Kauw bovendien je eten goed en neem rustig de tijd voor je maaltijd. Verder kan je ook kiezen om Danone Activia te nemen bij je ontbijt of Roosvicee Laxo (pruimen) te drinken. Beide hebben een licht laxerend effect. Je hebt zo’n 35-45 gram vezels per dag nodig als zwangere vrouw. Door je voeding bij te houden in een app kan je precies zien of je hieraan komt.

Ook handig: dit lijstje van het Voedingscentrum

Drink voldoende water op een dag

De reden dat je echt aan je anderhalf tot twee liter vocht (bij voorkeur water) op een dag moet proberen te komen, is dat vezels vocht opnemen. Dat houdt je ontlasting zacht en soepel. Doe je dat niet, dan begin je weer van voor af aan.

Ga wanneer je voelt dat je moet gaan

Misschien komt het niet uit omdat je aan het winkelen bent of vanwege de visite, maar het is toch verstandig om te gaan. Je lichaam geeft namelijk zelf aan wanneer je moet poepen en dat is niet voor niets. Blijft de ontlasting te lang in je dikke darm, dan wordt vocht onttrokken en krijg je juist last van obstipatie. Daarbij is een goede houding heel belangrijk: voeten plat op de grond (of beter nog: op een krukje), rug iets gebold en ontspannen zitten. Neem eventueel iets te lezen mee en neem de tijd die je nodig hebt.

Laxeermiddelen tijdens de zwangerschap

Als niks lijkt te helpen, of wanneer je door andere bijkomstigheden in de zwangerschap niet goed kunt of mag bewegen, kan je overwegen om laxeermiddelen te gebruiken. Doe dit altijd in overleg met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Zij schrijven dan medicatie voor die veilig bevonden is voor zwangeren en dus geen kwaad kunnen. Ook kunnen ze je precies vertellen welke dosering je het best kunt gebruiken.

De smaak van het laxeermiddel is vies

Een veel voorgeschreven middel tijdens de zwangerschap is Macrogol/Elektrolyten. Dit laxeermiddel bestaat uit wit poeder in een zakje dat je oplost in water. Het heeft een typische citroenachtige smaak en wordt na het roeren een dikke substantie. Daardoor wordt het door veel mensen vies gevonden.

Oplossing Door de drank vooraf te roeren en in de koelkast te zetten, verdwijnt de stroperige structuur van het laxeermiddel enigszins. Daardoor is hij beter te drinken. Heb je hier geen tijd voor? Dan bieden ijsklontjes uitkomst. Alternatief is een paar druppels siroop bij je drankje om de citroensmaak een beetje op te heffen. Krijg je het echt niet weg? Vraag dan om een alternatief.

Heb jij tijdens de zwangerschap last (gehad) van verstopping? Hopelijk kan je met bovenstaande tips in elk geval weer vooruit en naar de wc. Heb je aanvullende tips of wil je jouw verhaal kwijt? We lezen het graag in de reacties.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *