Merk je verslavingsgevoeligheid bij je tiener? Hoe en wanneer grijp je als ouder in?

Als ouder is het onze taak om de gezondheid en het welzijn van onze kinderen te waarborgen. Het kan verontrustend zijn om te merken dat je tiener verslavingsgevoeligheid vertoont. Of het nu gaat om drugs, alcohol, gamen of andere schadelijke gewoonten, het is belangrijk om te weten hoe en wanneer je als ouder moet ingrijpen. In deze blog bespreken we enkele stappen die je kunt nemen om je tiener te ondersteunen en te begeleiden in het geval van verslavingsgevoeligheid.

Tips voor het opmerken van verslavingsgevoeligheid

Herken de tekenen

Het is essentieel om de tekenen van verslavingsgevoeligheid bij je tiener te herkennen. Dit kunnen gedragsveranderingen zijn, zoals teruggetrokkenheid, stemmingswisselingen, verlies van interesse in activiteiten die ze eerder leuk vonden, geheimzinnigheid of veranderingen in schoolprestaties. Fysieke tekenen, zoals bloeddoorlopen ogen, vermoeidheid, gewichtsverlies of gewichtstoename, kunnen ook aanwijzingen zijn van mogelijke verslavingen.

Open communicatie

Het is belangrijk om open en eerlijke communicatie met je tiener te bevorderen. Creëer een omgeving waarin je kind zich veilig voelt om zijn of haar gevoelens en ervaringen te delen. Luister zonder oordeel en stel vragen om meer inzicht te krijgen in hun gedachten en gedrag. Door een sterke band inclusief een goede communicatie op te bouwen, kun je als ouder beter begrijpen wat er speelt en hoe je kunt helpen.

Zoek professionele hulp

Als je vermoedt dat je tiener verslavingsproblemen heeft, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Dit kan variëren van het raadplegen van een huisarts tot het zoeken van gespecialiseerde behandeling bij een verslavingsdeskundige of therapeut; zoals via www.connection-sggz.nl. Een professional kan een diagnose stellen, de ernst van de situatie beoordelen en de juiste behandeling aanbevelen.

Stel duidelijke grenzen en consequenties

Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en consequenties te formuleren met betrekking tot verslavend gedrag. Bespreek met je tiener de mogelijke gevolgen van verslaving en de impact ervan op hun leven en toekomst. Wees consistent in het handhaven van deze grenzen en consequenties om hen verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun keuzes en gedrag.

Bied alternatieven en ondersteuning

Help je tiener gezonde alternatieven te vinden voor verslavend gedrag. Moedig hen aan om deel te nemen aan activiteiten die hen interesseren en waar ze plezier aan beleven. Bied emotionele ondersteuning en benadruk het belang van zelfzorg, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en gezonde copingsmechanismen om stress te beheersen.

Als ouder is het essentieel om alert te zijn op verslavingsgevoeligheid bij je tiener en op het juiste moment in te grijpen. Herken de tekenen, bevorder open communicatie, zoek professionele hulp indien nodig, stel duidelijke grenzen en bied alternatieven en ondersteuning. Onthoud dat verslavingsproblemen complex zijn, zoals je in dit verhaal leest van de verslaafd geboren Sander, en dat het belangrijk is om geduldig en ondersteunend te zijn terwijl je samenwerkt aan het herstel en de gezondheid van je tiener. 

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven