Wanneer een ouder verslaafd is, kan dat enorme gevolgen hebben voor het gezin, in het bijzonder voor de kinderen. Een aantal factoren dragen bij aan het ontwikkelen van een verslaving. Dit varieert van genetische aanleg tot iemands mogelijkheden om goed te kunnen omgaan met stress en hevige emoties. Het hebben van een verslaving heeft vaak ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven, zowel op persoonlijk als sociaal vlak. Dit artikel gaat dieper in op de impact van zo’n verslaving op het ouderschap en de daarbij behorende uitdagingen.
Ouderschap en verslaving
Omgaan met een verslaafde ouder is een complex probleem: er komen meer zaken bij kijken dan alleen de verslaving. Vaak lopen gezinnen dan namelijk ook een groter risico om te maken te krijgen met zaken als huiselijk geweld en armoede of de slechtere gezondheid van de betreffende verslaafde ouder. Bovendien heeft het invloed op je functioneren. Kleine huishoudelijke taken worden sneller verwaarloosd, belangrijke afspraken gemist en er simpelweg zijn voor je kinderen wordt een grotere opgave. Daardoor ervaren kinderen met een verslaafde ouder soms gevoelens van eenzaamheid, schaamte en verwaarlozing.
De gezondheid van kinderen op de lange termijn
Kinderen van verslaafde ouders hebben zelf op latere leeftijd een grotere kans om ook een verslaving te ontwikkelen, zoals je leest in dit verhaal van de verslaafd geboren Sander. Ze gaan, gemiddeld gezien, vaker roken en drinken dan kinderen van ouders die op een gezonde manier omgaan met alcohol. Daarnaast zijn er andere problemen waarmee deze kinderen sneller te maken krijgen: depressie, angststoornissen en gedragsproblemen, maar ook een verhoogd risico op schooluitval. Tot slot missen ze vaak stabiliteit in hun leven: ze moeten vaak wisselen van woonadres en school.
Werken aan een betere toekomst
Een verslaving kan een machteloos gevoel oproepen, zowel bij de ouder zelf als de kinderen. Het is daarom belangrijk om deze problematiek professioneel aan te pakken. Er zijn namelijk behandelmethoden die bewezen werken om meer rust en stabiliteit terug te brengen in de gezinssituatie en om de ouder te helpen. Denk daarbij aan cognitieve therapie, maar ook gesprekstherapie en eventueel medicatie om het alcoholisme te behandelen. Meer informatie vind je bijvoorbeeld op www.cacnverslavingszorg.nl.
Kinderen kunnen geholpen worden wanneer de verslaafde ouder de verantwoordelijkheid deelt met andere familieleden, goede vrienden of buren. Deze familieondersteuning en counseling zijn voor alle partijen van onschatbare waarde.
Stap voor stap richting herstel
De belangrijkste stap die je zet in de richting van het herstel, is het creëren van een veilige, gezonde omgeving voor het hele gezin. Daarvoor is een veilige plek nodig en is het belangrijk het aantal stressfactoren in de omgeving te minimaliseren. Stap voor stap werk je zo als ouder toe naar een gezond, stabiel gezinsleven. Hoeveel aanpassing, tijd en doorzettingsvermogen het ook kost, de beloning is het meer dan waard.
Verslaving heeft ingrijpende gevolgen voor de invulling van het ouderschap, voor de kinderen en de stabiliteit binnen het gezin. Heb je hiermee te maken, dan is een doelgerichte, persoonlijke behandeling nodig om de verslaving het hoofd te leren bieden. Hulp zoeken is daarom een belangrijke, maar noodzakelijke stap op de weg richting herstel. Voor de verslaafde ouder zelf, maar zeker ook voor de kinderen.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Africa Studio – Shutterstock
Pingback: Wanneer ontwikkelen kinderen hun geweten? -