Welke soorten ongediertebestrijdingsmiddelen zijn er?

Ongedierte in je huis, tuin of op je terras kan je niet altijd voorkomen. Soms in het klein, zoals wespen of kevers, maar ook ratten en muizen kunnen een flinke plaag vormen. Gelukkig zijn er verschillende soorten ongediertebestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken om van deze beestjes af te komen. In deze blog gaan we kijken naar de verschillende soorten middelen die er zijn en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Insecticiden

Een veelgebruikt middel tegen ongedierte zijn insecticiden. Dit zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat insecten gedood worden. Er zijn verschillende soorten insecticiden verkrijgbaar, zoals contactinsecticiden en systemische insecticiden. Contactinsecticiden doden insecten direct als ze ermee in aanraking komen, terwijl systemische insecticiden ervoor zorgen dat het gif wordt opgenomen door de plant, waardoor de insecten die van de plant eten ook gedood worden.

Let op: dat deze middelen zijn toegestaan in Nederland, betekent niet automatisch dat ze ook goed zijn voor het milieu. Houd altijd in je achterhoofd dat bepaalde middelen slecht zijn voor het grondwater, voor de bodem of voor andere insecten. Kijk daarom eerst altijd of er geen diervriendelijker alternatief is of laat bij een plaag een professionele bestrijdingsdienst langskomen.

Wespenbestrijding

Een veelvoorkomend probleem in de zomer is de aanwezigheid van wespen. Wespen kunnen behoorlijk agressief zijn en steken als ze zich bedreigd voelen. Om wespen te verwijderen, kun je een speciale wespenval gebruiken. Hierin doe je zoetigheid, zoals limonade of jam, waardoor de wespen worden aangetrokken. Zodra ze in de val zitten, kunnen ze er niet meer uit en zullen ze uiteindelijk sterven. Ook kun je een wespenlokstof gebruiken, waardoor de wespen naar een bepaalde plek worden gelokt en daar blijven hangen.

Heb je echter een wespennest in je tuin of zelfs in de gevel van je huis? Ga dan niet zelf aan de slag en schakel direct een ongediertebestrijdingsbedrijf in.

Kevers bestrijden

Een ander veelvoorkomend probleem is de aanwezigheid van kevers. Vooral de larven van de boktor kunnen veel schade aanrichten in bomen. Voor boktor bestrijding kun je gebruik maken van feromonen. Dit zijn stoffen die de mannetjeskevers aantrekken. Door deze stoffen op te hangen in de buurt van de bomen, zullen de mannetjeskevers worden aangetrokken en kun je je zo in de val lokken. Hierdoor kunnen de larven zich niet meer voortplanten en zal de populatie uiteindelijk afnemen.

Natuurlijke middelen

Als je liever geen gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen, zijn er ook verschillende natuurlijke middelen die je kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van mottenballen om motten te bestrijden, en kun je knoflook en kruidenplanten gebruiken om insecten op een natuurlijke manier op afstand te houden. Zelfs fruitvliegjes kun je vangen met wat zoet fruit en elders vrijlaten.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Andrey Bocharov – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven