The Mole (Netflix, 2022): geschikt voor echte molloten?

Sinds 7 oktober staat de Amerikaanse variant van Wie is de mol op Netflix. Net als in de Nederlandse (en Vlaamse) evenknie gaan 12 kandidaten op zoek naar de mol in hun midden. Maar is het ook leuk als je onze eigen WIDM op de voet volgt?

Wie is de mol is mijn lievelings

Ik ben geen molloot van het eerste uur (in de eerste periode hield ik me meer bezig met die ene knappe jongen uit 5HAVO), maar sinds ik kijk ben ik echt dol op het programma. Inmiddels heb ik een heel gedeelte op mijn website gewijd aan Wie is de mol, omdat ik het heerlijk vind om alle theorieën en hints uit te pluizen. En ik wil me zeker niet meten met mijn collega-molloten op YouTube (die nog enthousiaster zijn en vaker op het juiste spoor zitten), maar ben minstens zo enthousiast.

Goed, daar we zijn hier niet om mijn liefde voor Wie is de mol te bespreken. Sinds oktober dit jaar staat namelijk de Amerikaanse variant van dit fantastische spel op YouTube. Hoewel ik in eerste instantie niet wilde, uit angst dat het enorm zou tegenvallen, besloten we het programma laatst toch maar eens op te zetten. Al was het maar om te kunnen vergelijken. Is The Mole net zo leuk?

Aflevering 1 van The Mole

Twaalf kandidaten moeten op zoek gaan naar een vliegtuigje, ergens in de Australische jungle. Hier zien ze elkaar ook meteen voor het eerst en start meteen het spel, dat uiteindelijk natuurlijk – net als bij ons – draait om die allesbepalende vraag. Want: wie is de mol?

De verschillen met Wie is de mol

De hoogte van de pot

Om maar meteen een verschil te noemen. De Amerikaanse pot is exorbitant vergeleken met de ‘schamele’ bedragen die we hier verdienen. Met één simpele opdracht kan gemakkelijk tienduizend euro worden verdiend. Dat maakt het meteen spannend, want er zijn ook meer gelegenheden om geld uit de pot te spelen. Dat gebeurt natuurlijk met enige regelmaat, waardoor de hoogte van de pot fluctueert.

In de Amerikaanse versie van WIDM is niemand de penningmeester.

Luxe verblijfplaatsen

Dat er simpelweg meer geld beschikbaar is voor de Amerikaanse productie, blijkt ook wanneer je de verblijfplaatsen van de kandidaten ziet. Ze zitten in luxe villa’s met prachtig uitzicht op bijvoorbeeld het Great Barrier Reef. Het lijkt wat dat betreft meer of ze zich bevinden in de gemiddelde datingshow dan Wie is de mol. Wel mis ik de geweldige beelden die we hier vaak krijgen voorgeschoteld van het land waar ze zitten; je krijgt een beetje zicht op Australië, maar op een heel andere en vluchtigere manier.

De opdrachten die ze moeten uitvoeren

Ik vermoed zelf dat het grotendeels te maken heeft met corona en de huidige mogelijkheden in Australië, maar de opdrachten die de kandidaten moeten uitvoeren lijken meer op escape room spellen en hebben vaak een psychologische component: als je nu $ 5000 inlevert, verdubbelen we de pot als deze opdracht lukt. Er worden geen zoektochten gedaan op straat waarbij de kandidaten de straten moeten bedekken met kleedjes – om maar even iets te noemen uit ons laatste seizoen.

Onbekende kandidaten

In Nederland zijn de kandidaten die meedoen aan Wie is de mol in meerdere of mindere mate bekend van televisie, YouTube of het theater. In The Mole zitten onbekenden, zoals bij ons in de eerste seizoenen het geval was. Persoonlijk vind ik dat overigens erg leuk. Als je iemand van televisie kent, heb je al een bepaald beeld. Nu kijk je weer met een frisse blik naar het programma.

Ze zijn minder bekend met bondjes en andere zaken

Waar Wie is de mol? een van de populairste programma’s is op de Nederlandse televisie, is The Mole het eerste seizoen. Zaken als bondjes vormen, de manier van denken (inclusief de welbekende tunnelvisie) heb je daar niet zo. Ze moeten het spel nog echt ontdekken. Ook zitten er geen houten jokers in de Amerikaanse versie [we zitten nu in aflevering 4, dus wie weet komt het nog]. Ik heb het idee dat, doordat die achtergrondinformatie ontbreekt, kandidaten veel minder bedachtzaam spelen. Natuurlijk heb je een paar kandidaten die mollen, maar op een andere manier dan je hier de laatste seizoenen steeds vaker ziet. Tot slot krijg je, voor zover ik tot nu toe heb kunnen ontdekken, geen hints vanuit de montage. Voordeel is wel dat het een stukje rustiger kijkt, omdat je niet overal op bedacht bent.

Is The Mole een volgtip?

Jazeker! Ik vind het een leuk programma. Juist doordat het helemaal niet zo lijkt op onze Wie is de mol? kan ik ernaar kijken alsof het een heel andere spelshow betreft. Ik vind het verder tof dat ze zo met geld kunnen gokken en de pot op die manier naar het nulpunt brengen, dat er een psychologisch aspect zit aan veel spellen en dat ze moeten samenwerken om geld te kunnen winnen. Zou het meer op WIDM lijken, dan zou je je waarschijnlijk vaak ergeren aan bepaalde zaken.

De onbekende kandidaten zijn verfrissend. Je kan weer kijken naar het programma met een frisse blik en wellicht sneller ontdekken wie de mol is – meteen een goede oefening voor seizoen 2023!

Heb jij The Mole al gekeken of durf je niet zo goed? Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vond of wat je tegenhoudt!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Uitgelichte afbeelding: Australische jungle door DAE Photo – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven