Wat is het verschil tussen Holiday en Disney on Ice?

Afgelopen zaterdag, 16 december 2023, bezochten mijn moeder en ik Holiday on Ice voor de eerste keer met onze meiden. Samen zijn we ook een aantal keer naar deze bijzondere show geweest, maar toen was ik nog veel kleiner. Omdat ik regelmatig de vraag kreeg wat eigenlijk het verschil is tussen Holiday on Ice en Disney on Ice, hier een uitgebreid antwoord op die vraag.

Wat is Holiday on Ice?

Holiday on Ice bestaat dit jaar maar liefst 80 jaar. We bezochten de uitvoering van de jubileumshow A NEW DAY. Hierin werden acrobatiek, kunstschaatsen en spektakel met elkaar verenigd. Er zit een verhaal achter, in dit geval over Aurora die vanaf een kleurloze planeet op onze aarde komt. De diversiteit trekt haar enorm aan, maar de medebewoners van haar planeet proberen haar terug te trekken.

Wat houdt Disney on Ice in?

Tijdens Disney on Ice krijg je meerdere klassiekers of Disneyverhalen te zien op het ijs. Uiteraard zoals je dat van Disney gewend bent: met mooie visuele elementen, maar ook een duidelijke verhaallijn. Je kent een specifiek sprookje of de film al, dus haak je makkelijk aan.

wat is leuker disney on ice of holiday on ice

Hoe verschillen beide shows van elkaar?

Beide ijsshows maken gebruik van fantastische kunstschaatsers. Ik denk wel dat die van Holiday on Ice net op een iets hoger niveau schaatsen – zo deden sommigen mee aan de Olympische Spelen – maar het mag voorop staan dat we het ze allemaal niet na zouden doen. Bij Holiday on Ice zie je meer trucs en acrobatiek, waarbij Disney on Ice vooral inzet op het vertellen van een verhaal. Een soort (geplaybackte) musical op het ijs, eigenlijk.

Daarnaast zit er een belangrijk verschil in de verhalen die je ziet. Die van Disney on Ice ken je over het algemeen. Zo niet, dan is het gemakkelijk om te kunnen volgen. Holiday on Ice vond ik persoonlijk net iets abstracter. Dat hoeft niet per se slecht te zijn: ook als je het verhaal niet helemaal kan herleiden uit de show zelf, is het onverminderd prachtig om te zien. Van de opening tot de bijzondere luchtkunsten en spectaculaire sprongen en trucs.

Tot slot zit er een verschil in de gehele aankleding van de shows. De liedjes van Disney herken je bijvoorbeeld bijna allemaal van de films, terwijl Holiday on Ice ook gebruik maakt van gecomponeerde muziek. Verder zijn de pakken van Disney natuurlijk volledig afgestemd op de film die wordt nagedaan, terwijl de kostuums van Holiday on Ice simpelweg van een heel ander niveau zijn. Onvergelijkbaar.

Holiday on Ice 2023 A NEW DAY jubileumshow magie

Welke show is beter, Holiday on Ice of Disney on Ice?

Eigenlijk geldt voor deze vraag hetzelfde als waar het de kostuums betreft: ze zijn eigenlijk onvergelijkbaar en het is vooral een kwestie van smaak. Zelf vond ik Disney on Ice na drie jaar op rij op een gegeven moment een beetje voorspelbaar. Dat doet niks af aan de kwaliteit, maar meerdere jaren Frozen (terwijl wij eigenlijk, verrassend met drie dochters, weinig met die film hebben) en Toy Story (een film waar ik zelf echt niks mee heb) is dan wel even goed geweest.

Daarentegen vond ik het persoonlijk ook wel fijn dat Disney zo makkelijk te volgen was. Dat miste ik soms een beetje bij Holiday on Ice: dat is abstracter, iets artistieker en dat begrijp ik gewoon niet altijd even goed. Al maakte dat op zich voor de beleving weinig uit, want het was echt prachtig en we verlieten de zaal alle vier diep onder de indruk.

Mijn conclusie? Ik kan geen keus maken (en ga dat ook niet doen). Beide shows hebben hun eigen specifieke magie, waardoor ze nauwelijks vergelijkbaar zijn. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Als ik een ongevraagd advies mag geven: als je dol bent op kunstschaatsen en dit soort shows, bezoek ze dan allebei. Misschien de één dit jaar en de ander volgend jaar, maar ga er zeker heen met de kinderen. Het is écht de moeite waard!

Gaan jullie dit jaar een ijsshow bezoeken? Wat is voor jou het grootste verschil tussen Holiday on Ice en Disney on Ice? Laat het weten in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Gebruikte foto’s zijn eigendom van Holiday on Ice en Feld Entertainment/Disney on Ice. Deze mogen niet gebruikt worden zonder toestemming van de rechthebbenden.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven