Biologisch, bamboe, fairtrade katoen: wat is het verschil?

Gelukkig zie je steeds meer biologisch katoen verschijnen, ook bij grotere kledingwinkels als H&M en Hema. Soms ook bamboe en hier en daar staat genoemd dat het gaat om fairtrade katoen. Maar wat is nu precies het verschil tussen die drie termen? Het kan namelijk best verwarrend zijn als je een duurzame aankoop wil doen. Wat is beter? Of zijn de verschillen niet zo groot? In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje.

Wat is het verschil tussen biologisch/fairtrade katoen en bamboe?

Het verschil tussen bovenstaande materialen zit hem vooral in twee factoren: de impact op het milieu en de impact op de mens. Hieronder ga ik hier dieper op in.

De impact op het milieu

De bekendste reden om van ‘gewoon’ (genetisch gemodificeerd) katoen over te stappen op de biologische variant of bamboe als grondstof is de impact op het milieu. De katoenplantages leveren veel milieuschade op, onder andere vanwege het gebruik van pesticiden.

De impact op de mens

Misschien iets minder bekend, maar minstens zo belangrijk is de impact op de mens. Gemodificeerd katoen wordt namelijk gewonnen onder erbarmelijke omstandigheden. Mensen die jaren in deze katoenindustrie werken, kampen met gezondheidsklachten. Hoe cru en confronterend het ook is: met de aankoop van een ‘normaal’ katoenen shirtje heeft iemand aan de andere kant van de wereld keihard moeten afzien.

Wanneer kan je spreken van biologisch katoen?

De plantensoort is in principe gelijkwaardig, welk labeltje er ook aan hangt. Maar er zijn een aantal belangrijke verschillen:

  • Bio katoen is niet afkomstig van genetisch gemanipuleerde planten
  • Tijdens het verbouwen worden geen pesticiden gebruikt of kunstmest
  • Voor het gebruik van water moeten bedrijven voldoen aan strengere regels

Het prijsverschil tussen gewoon katoen en biologisch katoen zit hem daardoor vooral in de opbrengst. Per vierkante meter kunnen boeren gemiddeld minder oogsten. Om het voor hen toch aantrekkelijk te maken om over te stappen naar de biologische variant, krijgen ze meer geld. Met de aankoop van jouw biologisch katoenen product help je dus katoenboeren en hun werknemers die voor een schamel loontje flink wat werk moeten verzetten.

Wanneer is katoen biologisch en fairtrade?

Dat de productie netjes verloopt, zegt nog niets over het arbeidsproces. In veel arme landen vindt namelijk nog altijd kinderarbeid plaats (daar helpen de kinderen mee tijdens de teelt). Daarom is het goed om te controleren met welke vorm van biologisch katoen je te maken hebt.

Zo besloot eigenaresse Anne-Rose van het Nederlandse merk With a touch of Rose zelf naar India te vertrekken om te zien hoe en waar haar katoen vandaan komt. Met eigen ogen zag ze de impact van de keus voor verantwoord produceren en hoe belangrijk fairtrade biologisch katoen is voor de lokale bevolking:

  • De gezondheid van de boeren is verbeterd
  • Kinderen gaan weer gewoon naar school en hoeven niet gedwongen mee te werken in de industrie

Twee hele belangrijke voordelen die kleven aan fairtrade katoen ten opzichte van de biologische variant zonder dit keurmerk.

Wat is het verschil tussen biologisch/fairtrade katoen en bamboe?

Waarom is bamboe zo populair?

Sinds een paar jaar is bamboe zeer in trek als materiaal om kleding van te maken. Waarom eigenlijk? De reden daarvoor blijkt vrij simpel. Bamboe groeit namelijk razendsnel en is heel veelzijdig. Zo kan je het gebruiken als vervanging van kunststof, maar ook als basis voor kleding. Een ander voordeel is dat ze veel CO2 opnemen en een prima oplossing zijn tegen ontbossing van de regenwouden.

Is bamboe beter voor het milieu dan biologisch of fairtrade katoen?

Die vraag is iets lastiger te beantwoorden. Aan de ene kant kan je stellen dat bamboe zelf veel voordelen heeft:

  • De grassoort groeit razendsnel
  • Er is minder water nodig om bamboe te laten groeien ten opzichte van katoen
  • Omdat het een ontzettend sterke grondstof is, zijn pesticiden (zoals bij katoen) overbodig
  • Bamboe neemt meer CO2 op en levert een belangrijke bijdrage in de strijd tegen het broeikaseffect
  • De grond waarop bamboescheuten groeien, wordt vruchtbaarder

Het probleem zit hem vooral in het verwerkingsproces van bamboe tot textiel. Je kunt dit milieuvriendelijk doen, maar dan is het ontzettend kostbaar en arbeidsintensief. Daarom wordt over het algemeen gekozen voor een chemische manier, met middelen die slecht zijn voor de gezondheid. Kortom, of bamboe kledingstukken beter zijn dan (fairtrade) biologisch katoen? Dat ligt nog altijd vooral aan het productieproces. Maar dat het produceren van de grondstof zelf veel beter is, mag duidelijk zijn.

Overstap naar duurzaam materiaal als biologisch katoen en bamboe

Hoewel biologisch katoen steeds vaker verkrijgbaar is en verschillende winkelketens proberen een sluitend productieproces te krijgen door meer gebruik te maken van recycling, is er nog steeds werk aan de winkel. Dat alles begint bij bewustzijn. Door te weten waar je kleding vandaan komt, welke impact het heeft op het milieu en vooral ook de mensen die het maken, sta je hopelijk iets vaker stil. Vijftien goedkope shirtjes zijn misschien leuk voor de afwisseling, maar daar moet een deel van de aarde en mensheid voor afzien.

De overstap naar duurzamere materialen is desondanks een stap in de goede richting. Samen kunnen we het verschil maken. Ook als je budget het niet toelaat, kan je een aantal aanpassingen doen door duurzamer te shoppen. En wat dacht je van Slow Fashion Season (21 juni tot 21 september)? Alles voor een mooiere planeet voor onze kinderen.

Vind jij het belangrijk waarvan je kleding wordt gemaakt? Kijk je altijd op het labeltje voor je een aankoop doet? Of vind je het lastig, omdat het allemaal toch meer geld kost?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven