Vermoeid? 5 handige tips voor ontspannen moederschap

Het leven is behoorlijk pittig als je (jonge) kinderen hebt. Soms lijk je hele dagen bezig met van alles en nog wat, maar loopt het nog steeds niet zo soepel en opgeruimd als je voor ogen had. Om die reden is het belangrijk dat je af en toe even op de rem trapt en tijd maakt voor jezelf, om wat meer te ontspannen als moeder. Hoe? Wij verzamelden 5 relaxte tips voor je.

Ontspannen ouderschap

Is het mogelijk om écht te ontspannen als moeder? Sommige dagen lijken een aaneenschakeling van prikkels: je kinderen vragen je om ‘even’ een stuk of honderd keer naar de voortgang van hun olifantentekening te kijken en het huishouden schreeuwt om aandacht – maar elke keer dat je iets probeert te doen, komt er wat anders tussendoor. Dan valt je ene kind op zijn knie, vervolgens jengelen ze collectief dat de ander duwt/knijpt/ritselt/ademt en tot slot ruim je de troep hier op, terwijl ze daar een bak speelgoed omkieperen. Als je man dan thuiskomt en lacht dat het lijkt of er een orkaan heeft gewoed… Nou ja, laten we het erop houden dat mensen om minder zijn gescheiden.

Maar ook in evenwichtige relaties kan het behoorlijk pittig zijn. Of je nu de lasten verdeeld of alleen draagt, vrouwen zijn geneigd zichzelf opzij te zetten en weg te cijferen. Tijd voor verandering. En dat kan, hoe lastig het weliswaar is, alleen uit jezelf komen. Veel mannen zijn nu eenmaal beter in het trekken van grenzen en letten op hun eigen (mentale) gezondheid, al maken we een inhaalslag. #zelfzorg is niet voor niets trending topic op het moment. Maar hoe doe je dat, voor jezelf zorgen? Wij verzamelden de beste tips voor je.

#Zelfzorg – mooi gezegd, maar hoe doe je dat dan?

Boek een hotel in je eentje

Voelt wellicht heel decadent, maar een nachtje ergens anders kan zo enorm goed doen. Niet alleen omdat je lekker overdwars in bed kan liggen zonder dat er ook maar iemand last van heeft of bij je kruipt. Ook simpelweg omdat je alle tijd hebt voor jezelf. Op bepaalde dagen vraag je (te) veel van jezelf en dan is het fijn als je energievoorraad af en toe kan worden aangevuld. Wil je het helemaal goed doen? Boek dan een nachtje in een wellness hotel en laat je heerlijk in de watten leggen. Na afloop kom je als herboren weer naar buiten en kan je de wereld (thuis) weer aan.

Maak een strandwandeling

Strandwandelingen zijn populair – en dat is niet voor niets. Het heeft alles te maken met de omgeving waar je verkeerd. De zilte zeelucht, de blauwe (hoewel in Nederland meer groenbruine) zee, maar ook het onthaasten dat je hier automatisch doet. Zeker wanneer je je telefoon lekker in je zak laat zitten (zet hem op vliegtuigstand en neem een fotocamera mee als je mooie taferelen tegenkomt onderweg), ben je echt helemaal weg van de drukte uit het dagelijkse leven. Voel het zachte zand aan je voeten of de zeewind in je gezicht; verzamel schelpjes en schrijf iets in het zand voor de golven je boodschap met zich meenemen. Ook als je heel weinig tijd hebt, kan een kleine wandeling onder schooltijd toch wonderen doen.

Tip! Eventueel kan je deze zelfs combineren met het wellness hotel. Zoek via Google naar hotel aan zee Nederland en laat je verrassen. Overdag wandel je een flink stuk over het strand, ’s avonds eet je een heerlijke maaltijd en slaap je als een roosje.

Spreek met elkaar me-time af

Misschien neem je het je geregeld voor, maar komt er in de praktijk weinig van tijd voor jezelf? In dat geval kan het helpen om een blok me-time te reserveren in je agenda. Gebruik die momenten voor een creatieve hobby (kleuren, scrapbooken, puzzelen of schilderen op nummer), zodat je echt even helemaal tot rust komt. Er hoeft echt geen Vincent van Gogh in je te ontluiken om toch plezier te maken. Een ander moment laat je je partner iets leuks voor zichzelf doen.

Ga naar de sportschool

Ontspanning door inspanning – het voelt wellicht als het laatste waar je op dit moment zin in hebt, maar wat kan een stevige sportsessie toch wonderen doen. In de sportschool, zeker als je met een vriendin op pad gaat, zit je in een stimulerende omgeving en houd je gemakkelijker vol dan thuis voor de televisie. Vind je een work-out niks? Probeer dan toch een andere vorm van sporten te vinden die bij je past: van zwemmen tot volleybal of dansen, er is altijd wel iets dat je leuk vindt.

Leg je telefoon weg

Een digital detox werkt echt. Waarom? Hoe meer je op je telefoon zit, des te meer prikkels krijg je de hele dag binnen. Neem alleen al WhatsApp. Moet je je eens even voorstellen dat je met vier vriendinnen tegelijkertijd praat en een fatsoenlijk, diepgaand gesprek voert. Daarnaast laten vijf kennissen hun avondeten aan je zien of vertellen wat ze die dag hebben gedaan. En intussen loop je af en toe een kamer binnen waar alle moeders van school in zitten, die om de vijf seconden ‘betaald’ roepen of suggesties door elkaar schreeuwen voor het cadeau voor meesters-en-juffendag. Je zou gek worden van minder, toch?

Een mobieltje levert zo ontzettend veel prikkels op dat het je vermoeit. Zonder dat apparaat merk je waarschijnlijk al snel hoeveel meer je gedaan krijgt op een dag. Alleen al doordat je je volle aandacht op het ‘nu’ richt, zie je en ervaar je het leven anders. Je wordt veel meer gedwongen om naar je lijf te luisteren en doet dat ook sneller.

Algemene tip voor moeders die willen ontspannen

Eigenlijk is de belangrijkste boodschap dat je er tijd voor moet maken. Het komt niet vanzelf. Als jij het jezelf niet gunt om op te laden, raakt je interne batterij sneller op en val je ook vlugger uit tegen de kinderen . Je hebt immers de energie niet om hen op een rustige manier iets uit te leggen of ze te helpen op de manier die ze eigenlijk nodig hebben. Dus blok desnoods een paar uur in je agenda, leg je telefoon dan weg en trek erop uit of boek gewoon dat hotel als je het echt nodig hebt. Dan kan je er de rest van de tijd weer gewoon zijn voor je kinderen zoals je zou willen.

Ontspannen is voor veel moeders lastig. We worden geleefd, proberen tal van ballen in de lucht te houden en intussen zijn er te weinig oplaadmomenten op een dag. Hopelijk helpen deze tips je om toch eens wat liever voor jezelf te zijn en je die me-time te gunnen, die we allemaal op zijn tijd hard nodig hebben. Herken jij dit? Vind jij het ook weleens lastig om te ontspannen? Of gaat dat steeds beter?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

7 gedachten over “Vermoeid? 5 handige tips voor ontspannen moederschap

  1. Jaha, vooral die digital detox is een goeie. Voor je het weet zit je in je spaarzame rustige uurtje alleen maar door foto’s van anderen te scrollen en dat is ook zonde (en uiteindelijk helemaal niet ontspannend)

  2. Nog niet aan de orde hier, want geen kids. Zo’n digitale detox zou ik nu eigenlijk al eens wat vaker moeten doen.

  3. Onlangs nog gedaan, een nachtje in een hotel. Heerlijk. Lekker ontbijten, geen huishouden, regendouche, ik was in mijn nopjes. Ok, ik heb een beetje vals gespeeld want zoontje was mee maar dat vond ik juist extra gezellig.

  4. We plannen we time, we gaan nu de kids tieners zijn regelmatig een weekendje weg of een dagje naar de sauna. De kids vinden het tof want die mogen zelf eten bestellen.

  5. Of je nu moeder bent of niet, ik denk dat het altijd belangrijk is om wat me-time in te plannen. Er is nl maar 1 versie van jou. En daar moet je zuinig op zijn. Tijd voor jezelf inplannen en deze tijd ook daadwerkelijk vrij maken/houden om iets voor jezelf (alleen) te doen is net zo belangrijk als wanneer je met een groep vrienden of familieleden afspreekt om iets leuks te gaan doen. Het geeft je nieuwe energie. Jammer genoeg hebben vele van ons het gevoel dat ze overal voor moeten zorgen. Is iets uit handen geven ook niet altijd makkelijker en zijn we bang veel (onbenullige) dingen te missen…

  6. Geen kids hier maar mijn nichtje is een stouterd. Mijn broer heeft zijn handen vol aan haar. Hij kan totaal niet stilzitten. Hij moet ook eens een me time inlassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven