verliefd op de verkeerde wat nu handige tips

Verliefd op de ‘verkeerde’? Zo kom je er vanaf

Ik denk dat we allemaal het gevoel wel kennen dat je verliefd raakt op de verkeerde persoon: iemand die eigenlijk (helemaal) niet bij je past en/of gedrag vertoont dat onprettig voelt. Het nadeel is dat juist deze mensen onder je huid kruipen. Zo’n verliefdheid die heerlijk lijkt, maar aan het eind meer pijn doet dan nodig. Hoe kom je daar nu precies vanaf? In dit artikel lees je handige tips om van je crush af te komen.

Uiteraard kan je voor ‘hij’ ook ‘zij’ lezen in onderstaand artikel

Verliefd op de verkeerde

Het kan iedereen overkomen. Je ontmoet iemand die eigenlijk misschien maar matig interessant lijkt, maar dan, onverwachts, slaat de verliefdheid toe. Juist omdat de ander niet je gebruikelijke type is, voelt het alsof je hem ’toch zeker wel’ aan je moet kunnen binden? Gebeurt dat niet, dan zijn we vaak geneigd halsoverkop verliefd te worden op iemand die in de basis helemaal niet bij je past.

Dit betekent niet automatisch dat de ander een slecht karakter heeft of een fout mens is, maar eigenlijk ‘alleen maar’ dat hij totaal niet bij jouw karakter en wensen past. Je mist een gevoel van veiligheid, geborgenheid en rust, wanneer je de ander ziet (of juist als je hem niet ziet). Het maakt dat je je wellicht iets meer vastbijt in dit gevoel. Voor je het weet, ben je een paar maanden verder, waarin je gevoelsmatig tijd verspilt aan iemand en heb je geen idee meer hoe je hier nog vanaf komt.

Herkenbaar? Lees dan vooral de 9 tips hieronder en leer hem loslaten.

Cindy: “Mijn probleem is dat ik vaak op de verkeerde val. Ik vind het vaak gekmakend om verliefd te zijn. Zeker met iemand die jou weinig van zijn tijd gunt. Je krijgt dan elke keer maar een paar milliseconden om jezelf te laten zien. De rest van de tijd stel je je er min of meer op in hoe je het optimale van jezelf in die korte tijd kunt proppen. Het maakt dat je karakter gaat forceren: je wil gevat, scherp, koel en misschien een tikje arrogant overkomen om hem geïnteresseerd te houden, maar in feite voel je je steeds wanhopiger. Je gaat hunkeren naar kruimeltjes aandacht, in plaats van dat je je veilig en stabiel voelt. Hij weet dat natuurlijk ook. Maar kennelijk is er een deel van mij dat hier toch behoefte aan heeft: van die onbereikbare types waar je feitelijk helemaal niks aan hebt.”

Hoe kom je van die verliefdheid af?

Accepteer en omarm dat je verliefd bent

Eigenlijk is dit altijd de eerste stap: accepteren en erkennen.

Nee, je vindt hem niet ‘een beetje leuk’. Je bent verliefd en dat is oké. Ook als iemand eigenlijk nare of onzekere gevoelens bij je naar boven haalt: als je ervoor had kunnen kiezen hem nu probleemloos los te laten, zou je dat waarschijnlijk zonder twijfel doen.

Dus laat het er maar gewoon zijn. Zodra je namelijk niet langer probeert koel te blijven en jezelf wijsmaakt dat het allemaal meevalt, terwijl de ander je gedachten bijna beheerst, ontstaat er ruimte om hem ook te kunnen gaan loslaten.

Onderscheid de persoon in je hoofd en de persoon in het echt

Stel dat je gek bent op iemand – laten we hem Daan noemen – dan creëer je een hoofd-Daan, los van de echte Daan. Over hem fantaseer je. In het gunstigste geval denk je aan alle daadwerkelijke ontmoetingen, aan de keer dat hij je verraste met die romantische picknick en toen hij je middenin de nacht belde omdat hij niet zonder je kon. Maar, omdat we het hier hebben over een verliefdheid op de verkeerde, de kans is groot dat je je verliefdheid hebt geïdealiseerd en fantaseert over iemand die eigenlijk niet bestaat.

Bijvoorbeeld dat je Daan spontaan tegenkomt op straat en hij bekent dat hij altijd al gek op je was. Of dat hij stiekem te verlegen is en daarom sociaal onhandig gedrag vertoont. Je kunt zelfs goedpraten dat hij je op een bepaalde manier behandelt, ‘want hij heeft een slechte jeugd gehad en hij weet niet beter’. Onder die ruwe buitenkant schuilt een gevoelige, liefdevolle man. Je weet het zeker.

Leer die twee te onderscheiden. Besef dat je de Daan in het echt in je hoofd hebt vervangen door het beeld dat je koestert van je ideale man. Een beeld dat wellicht voortkomt uit de talloze romantische komedies die je hebt gezien en daarmee het ultieme liefdesverhaal wordt om bij weg te zwijmelen. De werkelijkheid ligt daar vaak ver vanaf, helaas.

Schrijf op papier wat iemand met je doet

Begin ergens. Vertel aan het (digitale) papier wat voor gevoelens de ander met je losmaakt. Misschien loop je hele dagen op een roze wolk, maar mogelijk ben je die fase allang voorbij. Vaak komen hier dan gevoelens van onzekerheid bij kijken, verdriet, teleurstelling, boosheid. Schrijf alles op, zowel positief als negatief. Het helpt je om vat te krijgen op het geheel en niet alleen te concentreren op de hoogtepuntjes van het hele verhaal.

Lees je eigen bevindingen hardop voor

Door hardop voor te lezen, dringen de woorden beter tot je door. Dus vertel jezelf alles. Van de keren dat je on top of the world was tot alle momenten waarop je hart in tweeën brak, waarop hij liet afweten, waarop hij iets gemeens zei en waarop je hoopte op een omslag die nooit zou komen.

Lieke: “Toen ik net vrijgezel was, werd ik onverwachts halsoverkop op Timothy. Hij had een zekere nonchalance en zijn zelfverzekerde, wat brutale houding sprak me wel aan. Bovendien was hij veilig. Van hem hoefde ik geen relatie te verwachten, daar was ik na vierenhalf jaar samenwonen ook helemaal niet aan toe. We zagen elkaar nauwelijks, terwijl hij in mijn hoofd zo leuk leek. We hadden af en toe wat losvast contact, waar ik dan helemaal van opleefde. Maar na verloop van tijd vroeg ik me steeds vaker of dit het dan was. In alle onzekerheid afwachten tot ik hem weer zag, alles in mijn leven ophangen aan één persoon – terwijl ik net zo opgelucht was dat ik dit niet langer hoefde te doen? Het duurde even, maar uiteindelijk kon ik hem loslaten. Nu probeer ik er alerter op te zijn en niet in diezelfde valkuil te blijven trappen. Erover praten, helpt.”

Deel je gevoelens met anderen

Hoe meer je een verliefdheid voor jezelf houdt, des te vrijer de ruimte om iemand te idealiseren. In je hoofd is immers alles mogelijk, terwijl anderen jou scherp kunnen houden. Ze confronteren je met gedrag dat niet oké is, om maar iets te noemen. Waar je die leugentjes om bestwil in gedachten wellicht kan recht praten, zal een goede vriendin eerlijk zeggen dat het helemaal niet lief bedoeld is. Het is wellicht niet leuk, maar helpt je wel enorm om een realistisch beeld van iemand te krijgen. Dat je hiermee niet automatisch een eind maakt aan de verliefdheid, is oké: dat heeft tijd nodig.

Heb je een vriend(in) die verliefd is op de verkeerde? Onthoud dan één ding. Het is jouw taak als vriend of vriendin om de ander de ruimte te geven aan diens gevoel. Ja, jij zal het ongetwijfeld veel realistischer zien dan de ander en diens minpunten er feilloos uitpikken, maar het heeft geen zin om dat continu te herhalen. Als je verliefd bent, weet je diep van binnen vaak heus wel dat bepaalde zaken niet goed zitten. Wat je wel kunt doen? Praten, laten weten dat jij ziet hoe moeilijk het is, steunen, luisteren en opvangen waar nodig. Elke keer dat jij de ruimte biedt om ‘fouten’ te maken, wordt de ander veerkrachtiger. En elke stap is er eentje dichter bij het einde van deze verliefdheid, omdat iemand zelf leert loslaten, zonder zich daarbij continu veroordeeld te voelen.

Sta open om afscheid te nemen van je gevoel

Een moeilijke. Verliefd zijn, is leuk. De onzekerheden die er soms bij komen kijken niet, uiteraard, maar de vlinders in je buik en dat je hart een sprongetje maakt wanneer je de ander tegenkomt wel. Daarvan afscheid nemen, is best lastig. Zeker als je niet zo snel verliefd wordt: je weet bij voorbaat al dat je nu een verdrietige periode ingaat, je moet tijdelijk je droomman loslaten en hebt niemand anders in de buurt om dat op te projecteren. Toch is dit een stap die je moet zetten om weer dichter bij je zelf te komen en open te gaan staan voor anderen.

Focus je op de realistische eigenschappen van de ander

Geen woorden, maar daden, zoals het bekende motto van Feyenoord luidt. Dit geldt net zo goed voor relaties. Wees realistisch over de ander. Praat diens daden niet goed, maar kijk wat iemand letterlijk doet om bij jou te kunnen zijn. Onderneemt hij actie, geeft hij je een gevoel van veiligheid, is hij ondersteunend, liefdevol, verrassend? Of egocentrisch, egoïstisch, onberekenbaar, besluiteloos, leugenachtig en/of een onzekere factor? Elke keer als je vanaf nu denkt aan die ene keer dat hij wél lief deed, herinner jezelf dan ook aan alle keren dat je hem nodig had en hij afwezig was.

Kijk waarom je verliefd bent geworden

Ja, misschien is Daan een egoïstische zak en liet hij je meerdere keren zitten, maar dat is niet het enige (hoop ik). Hij zal ongetwijfeld ook goede eigenschappen hebben. Misschien gaf hij je een veilig gevoel of beschermde hij je zelfs tegen anderen. Wellicht hebben jullie meerdere goede gesprekken gehad. Hij liet je voelen dat je leeft, nam je onzekerheid over je uiterlijk weg of heeft een zekere charme, waar je gevoelig voor bent.

Die eigenschappen kun je voor jezelf opschrijven. Daar heb je blijkbaar behoefte aan wanneer je iemand ontmoet. Als je straks weer gaat daten, is het goed om daar extra op te letten. En natuurlijk is de liefde geen checklist, maar dit soort ervaringen bieden je wel wat meer richting. Je bent immers toch ergens verliefd op geworden. Niet zozeer de persoon, wél karaktertrekken die je aanspreken. Die karaktereigenschappen kunnen meerdere vormen hebben.

Open je voor anderen

Je hoeft niet direct voor de volle 100% afscheid te nemen van je verliefdheid, zolang je dat nog niet kan. Maar open in elk geval je ogen voor anderen. Leer iemand op je gemak kennen, luister naar je onderbuikgevoelens en verwacht niet dat de ander meteen hetzelfde gevoel bij je losmaakt als je eerdere verliefdheid. En, onthoud, op het moment dat je denkt “maar hij is geen Daan…” kan je het ook omdraaien. Gelukkig maar! Dat betekent namelijk dat deze persoon jou wellicht wél goed gaat behandelen.

Herkenbaar? Wanneer ben jij voor het laatst verliefd geweest op ‘de verkeerde’? Misschien wil je jouw ervaring wel (anoniem) delen in de reacties? Of erover praten via DM?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Ground Picture – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *