Zo verlicht je je keuken op een praktische én sfeervolle manier

De keuze tussen sfeervolle en praktische verlichting is natuurlijk afhankelijk van de ruimte. Zo kies je in de garage sneller helder en praktisch licht, terwijl je in de woonkamer liever voor sfeerverlichting kiest. Maar er zijn ook ruimtes waarbij je voor zowel praktisch als sfeervol licht kunt kiezen. De keuken is daar een van. Hoe je dit aanpakt? Wij geven tips.

Het belang van goede verlichting

Over het algemeen is een keuken een ‘werkruimte’, waar voldoende licht moet zijn. Dat is beter voor je eigen veiligheid én voor het eindresultaat dat je op tafel zet natuurlijk. Maar een keuken is voor veel mensen ook een centrale plek in de woning waar veel tijd wordt gespendeerd met elkaar, zeker wanneer het een open keuken met eethoek betreft. Dus ook sfeerverlichting is dan minstens zo belangrijk. Hoe je dit het beste combineert en waar je op moet letten leggen we je uit.

Maak een lichtplan

Allereerst is het handig om een lichtplan te maken om vast te leggen wat voor licht waar moet komen. Zo is het bij de eethoek bijvoorbeeld fijn om een lamp te hebben die je kunt verstellen qua helderheid. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je met etentjes zachter licht hebt, maar wanneer je aan de eettafel werkt wat helder licht hebt. En in de keuken zelf is helder licht sowieso fijn en verstandig om te hebben.

Daarnaast is het, vooral als je de keuken gaat verbouwen, ook handig om de stopcontacten vast te leggen en te bedenken of er eventueel meer bij moeten komen en of deze op de juiste plek zitten.

Soorten verlichting

Verder kun je de verlichting indelen in vier categorieën:

  • Basisverlichting

Allereerst is basisverlichting er belangrijk. Dit verlicht de gehele ruimte en geeft je duidelijk zicht en overzicht op de hele keuken. Meestal bestaat de basisverlichting uit een of twee plafondlampen of een armatuur waarmee je het licht verspreid kunt verdelen op de plekken die jij het belangrijkst vindt. Ook kun je kiezen voor – eventueel dimbare ­– inbouwspotjes.

  • Werkverlichting

Ook werkverlichting is natuurlijk ontzettend belangrijk. Oftewel: de plekken waar je je eten snijdt en bereidt. Hierbij is de intensiteit van het licht niet alleen van belang, maar ook de manier waarop het is opgehangen en dus op je werkveld schijnt. Wanneer je de lichtbron recht boven het werkveld hangt, voorkom je namelijk schaduwen. Daarnaast is het met oog op stoom (vocht) verstandig om voor een afgeschermde lichtbron met diffuus licht te kiezen.

  • Sfeerverlichting

Uiteraard moet een keuken ook gewoon gezellig zijn, dus ook sfeerverlichting is heel belangrijk. Denk aan een extra lampje aan de wand, in een nisje of eventueel in de vitrinekast. Heb je een mooie accessoire in de keuken staan of hangen die je letterlijk in de spotlight wil zetten? Dan kan deze extra mooi uitkomen wanneer je hier een subtiel spotje op laat schijnen.

  • Keukenkast

Misschien denk je hier niet gauw aan, maar ook keukenkasten zijn perfect om te verlichten. Mooi voor als je bijvoorbeeld je favoriete servies achter glas wil uitlichten, maar ook praktisch voor als je beter zicht wil hebben op de inhoud van je kastjes. Daarnaast kun je natuurlijk ook inbouwspotjes kopen om aan de onderkant van je keukenkastjes te monteren. Zodat je keukenblad extra mooi verlicht wordt én je werkruimte ook goed verlicht wordt.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven