Verlanglijstje voor Sinterklaas? Tip: begin in september!

We voelen ons met deze titel een beetje de gemiddelde supermarkt die in augustus al kruidnoten verkoopt. Toch is het echt niet gek om nu al na te denken over een verlanglijstje voor komende Sinterklaas. Nu beginnen is immers straks minder stress. In dit artikel delen we waarom op tijd beginnen fijn is, handige tips over hoe je een goed verlanglijstje voor Sinterklaas samenstelt en wat de belangrijkste speelgoedtrends zijn voor 2022.

Waarom al in september starten met het verlanglijstje voor Sinterklaas?

Terwijl het zonnetje buiten nog lekker schijnt, voelt het een beetje vreemd om überhaupt al bezig te zijn met de koude decembermaand. Hoewel sommige kinderen (die van ons wel althans) daar geen boodschap aan hebben en alsnog alle Sinterklaasfilms en -series opzoeken op Videoland, lijkt het allemaal nog ver weg. Toch is het verstandig om nu alvast te beginnen met het schrijven van een verlanglijstje voor Sint én wellicht ook wat inkopen te doen. Waarom?

  1. December is een maand waarin we gemerkt én ongemerkt veel geld uitgeven: Sinterklaas, Kerstmis, soms ook nog wat verjaardagen tussendoor. De kosten lopen rap op. Zeker wanneer je op het laatste moment inkoopt, omdat de kans groter is op impulsaankopen. Nu sta je er nog redelijk nuchter in.
  2. Naarmate de tijd vordert, stijgen de prijzen in (online) winkels. Het is niet oké, maar gebeurt wel. Kijk maar eens voor de grap hoe duur dat grotere populaire speelgoed nu is en over twee maanden. Door alvast te bepalen wat je wil hebben (en het al te kopen) ben je dit voor.
  3. Als je op het laatste moment moet verzinnen wat iedereen wil hebben, kom je vaak nergens op. Nu staat er minder druk op en heb je meer inspiratie.

Begin je ook meteen met het doen van je Sinterklaasinkopen, dan verdeel je de kosten over komende maanden. Maak dan een schema met de dingen die je wil hebben, de bijbehorende kosten en hoe je dit het best kunt inkopen. Houd daarbij in je achterhoofd dat je beter de duurdere items nu al kunt halen en de goedkopere, met stabiele prijzen, over een paar maanden.

TIP! Op Hatsa maak je heel gemakkelijk een gratis verlanglijstje. Je kunt op dit platform lijstjes samenstellen voor alle aankopen die je het hele jaar wil doen. Daarom is het ook uitermate geschikt voor lijstjes voor verjaardagen, maar kan je natuurlijk ook prima een mooie lijst samenstellen voor Sinterklaas (en kerst). Het leuke is dat je per feest- of verjaardag een board kan aanmaken (al dan niet met anderen samen) en daarop de items opslaat die je nog wil kopen. Zo kan familie lekker makkelijk en snel met je meekijken voor suggesties. Hiermee tackel je trouwens ook gelijk punt twee: Hatsa laat je namelijk weten wanneer een product in prijs wordt verlaagd. Betaal je nooit meer te veel.

Hoe maak je een goed verlanglijstje voor Sinterklaas?

Voor je aan de slag gaat met het maken van je verlanglijstje, zijn een aantal factoren van belang:

  1. Wat is je budget voor het schoenzetten en voor Pakjesavond? (Houd je hieraan)
  2. Koop je alleen cadeaus voor de kinderen of ook voor de volwassenen? In dat laatste geval zal je meerdere lijstjes moeten maken.
  3. Hoe vier je Sinterklaas? Zo vieren sommige mensen kerst met luxe cadeaus en geven ze de kinderen op 5 december vooral speelgoed; een ander geeft liever alles met Sint.

Door deze drie zaken af te kaarten, krijg je een duidelijk beeld van wat je te besteden hebt, hoeveel verlanglijstjes je moet gaan maken en hoe groots of bescheiden het Sinterklaasfeest gaat worden. Vervolgens kan je onderstaande tips gebruiken om inspiratie op te doen voor je verlanglijstjes en om te voorkomen dat je alsnog thuiskomt met de halve speelgoedwinkel.

Wat hebben ze nu al?

Loop eens door de speelgoedkast heen en kijk kritisch naar wat er al ligt. Vaak veel meer dan je ooit voor ogen had. In eerste instantie werkt dit misschien beklemmend en krijg je het gevoel dat ze alles al hebben. Toch helpt zo’n inventarisatie. Je ziet namelijk duidelijk wat ze al hebben liggen en waar ze veel mee spelen.

Stel dat je tijdens dit rondje vijf poppen tegenkomt, dan weet je in elk geval dat die BABBY born niet op je verlanglijstje hoeft. Een mooi poppenbedje of kleertjes zijn dan echter wel leuk om te geven.

TIP! Tijdens je inventarisatie kan je gelijk zien of het nodig is om de speelgoedkast uit te mesten. Daarmee maak je niet alleen ruimte voor de komende decembercadeaus, ook kan je het overtollige speelgoed misschien op Marktplaats zetten. Je maakt er een ander blij mee, je verdient er nog iets aan en dat kan je dan in je decemberpotje stoppen. Mooi alternatief is doneren aan een stichting die de cadeaus uitdeelt bij gezinnen onder of nabij de armoedegrens, zoals Stichting Sint voor ieder kind.

Welk speelgoed is populair bij je kinderen?

Zodra het november is, worden de reclameblokken op kinderzenders langer en verlekkeren je kinderen zich aan alles dat voorbij komt. Ze willen ook een BABY born pop, die ene peperdure doos LEGO, spelcomputer of zo’n Barbie droomhuis. En wat te denken van alle rages die nu nog eens extra worden gepromoot? Het is niet handig om op dat moment te vragen wat ze willen, want de kans is groot dat Nintendo Switch hoog op het lijstje eindigt.

Kijk liever zonder invloed van de reclames waar ze veel mee spelen. Zijn ze inderdaad regelmatig met poppen aan het sjouwen? Houden ze van constructiespeelgoed? Of gaan ze liever voor knutselen? Pas daar je lijstje op aan.

Hebben ze het vaak over bepaald speelgoed?

Als je kinderen bij anderen spelen, is de kans groot dat ze daar iets tegenkomen dat ze niet kennen van thuis. Misschien zit daar ook wel iets bij dat leuk is voor jullie gezin!

Zoek actief naar inspiratie

Misschien schrijf je voor je ene kind moeiteloos een lijstje vol, maar kost het bij de ander meer tijd. Kijk dan online (en offline, in winkels) of je daar inspiratie kunt opdoen. Probeer breed te kijken – als voorbeeld nemen we hier koken: als je kind het leuk vindt om in de keuken te staan, kan je een schort, koksmuts of kookboek cadeau doen. Voor oudere kinderen is een notitieboek wellicht een idee, waarin je je beste recepten schrijft, maar waarin andere familieleden ook hun kookgeheimen kunnen delen. Je man wil wellicht een leren schort en barbecuespullen of nieuwe bakvormen. En wat dacht je ervan jezelf die mooie Le Creuset cadeau te doen? Zo kan je binnen ieder thema (sport, muziek, beauty, ontspanning) vast wel iets vinden dat past en origineel is.

Duurdere en goedkopere cadeautjes

Als je Sinterklaas ook met mensen buiten jullie gezin viert, zoals opa’s en oma’s, ooms en tantes, dan is het handig om cadeaus op je verlanglijst te zetten van verschillende prijzen. Niet iedereen wil of kan € 50,00 uitgeven per kind en dat hoeft natuurlijk ook niet. Overleg eventueel vooraf en kies bijvoorbeeld voor kleine speelgoedautootjes naast die wat duurdere garage.

Het is natuurlijk ook nog een idee om samen geld bij elkaar te leggen voor dat ene duurdere cadeau (zoals een raceauto). Vraag vooraf of de anderen hiervoor openstaan. Op die manier kan je samen toch dat ene LEGO piratenschip geven, aangevuld met kleine cadeautjes.

Probeer cadeaus te geven uit verschillende categorieën

Tot slot een belangrijke tip voor je Sinterklaasverlanglijstje: geef cadeautjes uit verschillende categorieën. De 4 cadeautjes regel is daar een handig hulpmiddel voor: iets dat je kind heel graag wil, iets om te lezen, te dragen en iets nuttigs. Als je vier cadeaus wat karig vindt, kan je het aanvullen met kleinigheidjes zoals knutselspullen, een bakvormpje, klein doosje LEGO of autootjes.

Merel: ‘Mensen die me langer kennen, weten dat ik altijd nogal last minute te werk ging met het organiseren van eigenlijk zo’n beetje alles. De laatste jaren is hier echter een verandering in gekomen. Ik vind het prettig om goed voorbereid te zijn. Onze verlanglijstjes voor Sinterklaas liggen dus echt al rond september klaar. Aan de hand daarvan ga ik shoppen. Neemt niet weg dat de kinderen weleens heel andere ideeën krijgen in november, omdat ze helemaal enthousiast raken door al die reclame, maar uiteindelijk zijn ze nog altijd heel blij op Pakjesavond. Daarbij merk ik dat ze meer spelen met minder cadeaus.’

Speelgoedtrends van nu?

Als je het leuk vindt om de speelgoedtrends te volgen, dan kunnen die natuurlijk een handige bron van inspiratie zijn voor je verlanglijstje. In 2022 zien we vooral de volgende trends voorbij komen voor jongere kinderen:

  • Interactief spelen (denk aan spelcomputers als Nintendo Switch)
  • Gezelschapsspelletje voor het hele gezin
  • Educatieve spellen, zoals die van SmartGames
  • Biologisch verantwoord speelgoed (eventueel van gerecycled materiaal)

Houten speelgoed, met name uit de antroposofische hoek, is bezig aan een opmars. Het houten speelgoed past vaak mooi in je interieur, is heel duurzaam en goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Een bekend merk is bijvoorbeeld het Spaanse Grapat, dat inzet op open-ended spelen. Je kind leert buiten de gebaande paden denken, zet zijn creativiteit en fantasie lekker in en kiest elke keer weer een nieuwe invalshoek.

Let op met de aanschaf van houten speelgoed

Dit type speelgoed is echt een mooi Sinterklaascadeau. Het gaat langer mee en levert veel spelplezier op. Wel is het iets duurder, doordat het op een verantwoorde manier gemaakt is en geen giftige (verf)stoffen bevat. Kies bij de aanschaf van dit type speelgoed het liefst voor een speelgoedaanbieder die betrouwbaar is, zoals Reiger en de Raaf. Hier vind je merken die een verantwoorde keuze maken in het productieproces. Zo wordt Grapat gemaakt van duurzaam Catalaans hout en bevatten verpakkingsmaterialen geen plastic.

Hier tegenover staan aanbieders op de markt die soortgelijk speelgoed invoeren vanuit Azië, bijvoorbeeld door ruim in te kopen op Ali Express. Dit soort speelgoed voldoet echter lang niet altijd aan de Europese richtlijnen en is soms onveilig voor jonge kinderen – bijvoorbeeld omdat het schadelijke (verf)stoffen bevat of onderdelen die gemakkelijk losraken.

Ben jij al bezig om de verlanglijstjes te maken en/of inkopen te doen voor de feestdagen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Iryna Melnyk – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven