Press "Enter" to skip to content

Verjaardagen van de kinderen samen vieren of niet?

Onze (nu nog) jongste twee dochters zijn kort na elkaar jarig. Een vierde is op komst en zal niet heel lang na onze oudste dochter jarig zijn. Een oplossing is om verjaardagen samen te vieren. Maar is dat handig? Wat zijn de voordelen en nadelen van het vieren van alles op één of twee dagen? En hoe werkt dit in de praktijk? In dit artikel vertel ik over onze ervaring en hoe de kinderen het zelf ervaren dat hun verjaardagen op één dag vallen.

Verjaardagen van de kinderen samen vieren

Rose en May schelen elf maanden. Dat betekent dat we eind juni én eind juli een verjaardagsfeest zouden vieren. Maar vanaf het begin hadden we zo onze twijfels of het niet beter was om beide verjaardagen samen te vieren. Waarom?

 • Rose is altijd jarig in de zomervakantie. Dat betekent dat mensen er niet zijn of misschien al snel andere plannen hebben.
 • De maanden juni, juli en augustus zitten vaak vol feestjes. Alleen al in onze nabije omgeving zijn er maar liefst vijftien mensen jarig in de periode juni tot en met augustus. En dan komt daar ook nog eens een drukke septembermaand bovenop. Door de verjaardagen apart te vieren ‘verplicht’ je mensen om nog vaker hierheen te komen.  
 • Zoveel verjaardagen dicht op elkaar maakt ook dat het sowieso al behoorlijk druk is voor iedereen. De verjaardagen samen vieren, maakt het minder intensief.
 • Apart de verjaardagen vieren, betekent ook dat je dubbel zoveel werk hebt in een heel korte tijd.
 • Tot slot is het natuurlijk ook zo dat als je jonge kinderen twee keer de spanning geeft van een verjaardag vol visite, dat best wel veel is. Voor hen, maar ook voor ons.

Gering leeftijdsverschil: we besloten er één feest van te maken

Uiteindelijk gaf de combinatie van bovenstaande overwegingen samen met hun geringe leeftijdsverschil de doorslag. De visite op beide feestjes zou immers hetzelfde zijn. En bovendien kan ik me ook voorstellen dat iedereen het eind juli al druk genoeg heeft. Rose zou dat toch vaker de dupe zijn en een heel rustig feestje krijgen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het vieren van één verjaardag?

Voordelen

 • Je hoeft maar één dag voor te bereiden in plaats van twee in zeer korte tijd.
 • Zeker wanneer je veel mensen laat langskomen, kan zo’n dag best intensief zijn. Zo hebben we vaak dertig tot veertig man over de vloer die allemaal mee eten – van halverwege de middag tot na het avondeten. Hoewel dat echt heel gezellig is, vind ik het na één dag ook wel weer even genoeg.  
 • Visite hoeft maar één keer langs te komen in plaats van twee keer in zeer korte tijd.
 • Het scheelt in de kosten.

Nadelen

 • De kinderen krijgen geen afzonderlijk verjaardagsfeest. Maar, zeker als je vanaf het begin kiest om de dagen samen te vieren, hebben ze geen idee hoe dat is. Ze zullen het dan tot op zekere hoogte ook minder missen.
 • Je hebt in één keer heel veel visite. Dat zorgt soms voor overprikkelde kinderen, zeker als ze al een temperamentvol karakter hebben. Bovendien zijn het kinderverjaardagen. Je zit al snel met een stuk of tien kinderen over de vloer en dat kan behoorlijk intens zijn.
tips verjaardagen samen vieren

Tips voor als je de verjaardagen samen viert?

Zorg ervoor dat je beide jarigen hun eigen moment geeft

Als de kamer (en tuin) vol visite zit, krijg je vaak ook allerlei cadeaus achter elkaar. We pakken daarom vaak een deel met hen apart van elkaar uit, zodat niet alleen de gever ziet wat ze ervan vinden, maar ook zijzelf echt even dat jarige moment hebben.

Kies voor een andere dag dan de eigen verjaardag

Wij besloten wel de verjaardagen voor visite samen te vieren op één dag, maar van hun eigen geboortedag iets speciaals te maken voor henzelf. Dus met een speciaal verjaardagsontbijtje, gebak en iets waar zij zin in hebben. Zo gingen we met Rose een paar keer met het hele gezin naar de Julianatoren. En May wilde vorig jaar het liefst lekker zwemmen met zijn allen. Beide dagen waren hartstikke gezellig en ze hadden ook echt het gevoel jarig te zijn, maar dan op een hele kleine, bescheiden manier.

Ze mogen verder nog kiezen wat we gaan eten (meestal pizza of patat) en er komt die dag eigenlijk geen visite meer langs, buiten mijn ouders om. Juist door zowel een verjaardag samen te doen als apart, krijgen ze wel de aandacht die je – in mijn ogen – verdient.

Welk gasten nodig je uit als twee kinderen hun verjaardag op dezelfde dag vieren?

Het is goed vooraf bepaalde grenzen te stellen. Anders blijf je bijschrijven en zit je straks met een enorme hoeveelheid mensen in het kader van ‘als je die vraagt, dan moet die eigenlijk ook…’. Een voorbeeld:

 • Nodig zoveel mensen uit als je een zitplaats kan aanbieden
 • Kijk in het geval van familie naar: wie heb je afgelopen jaar gezien? Wie vindt het zelf leuk om naar kinderverjaardagen te komen? En welke familieleden hebben zelf kinderen met wie het goed klikt?
 • Nodig vooral de vrienden uit die dichtbij staan en/of met kinderen in de leeftijd van jouw kinderen. Je hoeft heus geen hele vriendengroep te vragen, al kan het soms prettig zijn als je vooraf uitlegt welke keus je maakt en waarom. De meesten zullen het wel snappen.
 • Klasgenootjes vraag je voor het kinderfeestje

Tot welke leeftijd vier je de verjaardagen samen?

Dat ligt volledig aan je kinderen en hun ontwikkeling. Nu is het hier thuis bijvoorbeeld gezellig, maar op een gegeven moment zullen ze misschien toch meer behoefte krijgen aan een eigen dag. Het is eigenlijk iets dat je per jaar kan aankijken. Zolang ze het leuk vinden, kan je de dagen in elk geval prima samen vieren.

Hoe zorg je dat het betaalbaar blijft voor je gasten?

Per slot van rekening moeten zijn ook nu twee cadeaus kopen in plaats van nu één en over een maand. Of vraag je mensen die je eigenlijk wel voor je ene kind zou uitnodigen, maar niet per se voor de ander. Je kan een aantal dingen doen:

 • Houd er rekening mee als ze vragen naar een verlanglijstje en hou het bescheiden, zeker als ze al heel veel hebben en je eigenlijk niet goed weet wat je nog kan vragen
 • Geef aan dat je spaart voor een gezamenlijk cadeau (zoals een dierentuinabonnement) en vraag om een algemene bijdrage
 • Een T-shirt, waterschoenen, slippers of haarelastiekjes/speldjes zijn niet duur, maar wel leuk om te krijgen
 • Als je weet dat ze weinig te besteden hebben, kan je ook aangeven dat ze niet per se een cadeautje hoeven te kopen. Hun aanwezigheid is eigenlijk al genoeg voor je kind en op zo’n dag krijgen ze vaak al hartstikke veel

Voorkom overprikkeling (bij jezelf) en vraag om hulp

Als je een groter feest viert, is het fijn als er af en toe iemand helpt bij het rondbrengen van eten en drinken. Geef tussen de bedrijven door bij je gasten aan dat je erg druk bent, dus niet altijd tijd hebt voor een praatje, maar het enorm waardeert dat ze er zijn. Uiteindelijk vermaken de meeste mensen zich wel, zeker als het gezellig druk is en ze de andere visite ook kennen. Zorg op zo’n dag dat je af en toe een moment van rust neemt en zeker ook aan jezelf denkt. Het belangrijkste is dat je kinderen stralen en plezier hebben.

En wat vinden onze dochters er eigenlijk zelf van?

Inmiddels weten ze niet beter en vieren ze hun verjaardagen al zo’n beetje sinds de geboorte samen. Ze zien het ook echt als hun feest en hebben nog nooit gevraagd of we het apart kunnen vieren. Dat hun oudere zus van bijna 14 wel een eigen dag heeft, voelt voor hen ook logisch. Dat is uiteindelijk pas weer eind augustus en dus richting het einde van de zomervakantie.

Hoe we dit gaan doen als er straks een kleintje bij komt? Dat zien we tegen die tijd wel weer. Voor nu is het vooral heen fijn dat onze jongste dochters hun verjaardagen samen vieren. Het is voor ons echt een prettige oplossing.

Of twee verjaardagen samen vieren voor iedereen werkt?

Dat ligt aan je eigen wensen en het karakter van je kinderen is. Als je bijvoorbeeld een introvert kindje hebt en eentje die het liefst vol in de belangstelling staat, kan de keus om het samen te vieren ook verkeerd uitpakken. Ze vinden het dan niet altijd prettig om de aandacht te delen. En misschien geeft de rustigere van de twee de voorkeur aan een bescheiden feestje. Ook kan de leeftijd én het leeftijdsverschil uitmaken.

Als je je verjaardag samen met je vader of moeder viert, voelt dat misschien anders dan met een broertje of zusje dat vier jaar in leeftijd scheelt. Verder is de keus om het samen te vieren waarschijnlijk logischer als ze onderling hecht zijn en hun verjaardagen binnen een maand van elkaar vallen.

Of je de verjaardag van je kinderen dus samen viert, is een heel persoonlijke keus die van meerdere factoren afhangt. Maar als je ervoor gaat, kan ik je bij deze zeggen dat het een uitkomst is. Zowel voor de kinderen als voor onszelf. Hoeveel schelen jouw kinderen? En zou het samen vieren van een verjaardag een optie zijn voor jullie of helemaal niet?  

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids