Met een groot gezin op visite? Zo doe je dat!

Waar je er met een of twee kinderen je hand niet voor omdraait, wordt het anders als je meer dan drie kinderen krijgt. Hoe doe je dat met visite? Kom je altijd met zijn zessen of zevenen opdraven? En wat als je één van je zoons of dochters er genoeg van krijgt? In dit artikel vind je handige tips voor het bezoeken van anderen met een groot gezin.

Feestje of visite? Zo hou je het leuk

Zoals de meeste ouders waarschijnlijk ervaren: er is iets minder ruimte voor spontaniteit als je kinderen krijgt. Dat geldt voor één kind al, maar in meerdere mate als je een groot gezin hebt. Het bezoeken van een verjaardag of die goede vrienden vergt iets meer organisatie. Lang blijven hangen? Ook dat is er niet altijd meer even makkelijk bij. Met onderstaande tips overleef je de visite én elkaar 😉

9 tips om op visite te gaan met een groot gezin

Beslis vooraf of iedereen meegaat

Dat zal je sneller doen bij directe familieleden dan mensen die verder van je af staan. Uiteindelijk kom je toch met zes, zeven of meer man sterk aanzetten. Het is prima om het gezin te verdelen. De ene keer ga jij met de ene helft, de andere keer je man met de andere. Maakt het voor jezelf rustiger, maar ook voor de persoon bij wie je langsgaat.

Maak vooraf goede afspraken over de taakverdeling

Het is niet eerlijk als één van de twee een middag lang kan socializen en de ander heel de tijd bezig is met zorgen – ongeacht wie van jullie dit op zich neemt. Verdeel de tijd en zorg dat de ander ook even rust krijgt. Bovendien is het leuker voor je kinderen. Die krijgen onverdeelde aandacht van hun ouders waar nodig en gedragen zich beter.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoewel dit voor alle ouders geldt. Zet de luiertas een dag van tevoren klaar (als het even kan in de auto!) en bedenk ruim op tijd wat je nodig hebt. Misschien kun je zelfs een vaste lijst maken, zodat je alleen maar hoeft af te vinken. En vergeet niet: alle grote steden hebben supermarkten die op zondag open zijn, dus wanneer je iets vergeet kun je nog altijd daar terecht. Probeer stress in elk geval te vermijden op D-Day, zeker voor de sfeer.

Hou alle opties open en pin je nergens op vast

Soms heb je van die dagen dat alles tegen lijkt te zitten. De kinderen gedragen zich dwars, je hebt een enorm slechte nacht achter de rug of eenmaal op visite gaat het mis. Als je halverwege de dag constateert dat het hem niet meer gaat worden, denk dan vooral in oplossingen:

  • Een van jullie twee blijft thuis met het kind (of de kinderen) die echt geen zin hebben.
  • Ga een rondje lopen in de buurt.
  • Zeg de verjaardag of visite af en leg uit waarom; het helpt om meteen een alternatieve datum te prikken.

Forceren heeft geen zin, dat maakt het alleen maar erger. Jammer dan als je net anderhalf uur hebt gereden, volgende keer beter. En nee, dat betekent niet dat je kinderen jouw leven domineren, maar dat je anticipeert op de behoeften van je zoon of dochter. Pas wanneer je ziet dat ze bewust vervelend gedrag gaan vertonen om maar weg te kunnen, is het tijd gehuil of gekrijs aan banden te leggen.

Even luchten onderweg

Zeker wanneer je ver moet reizen naar de verjaardag, is het slim om tussendoor genoeg stops te houden. Niet alleen voor plaspauzes, maar ook om de kinderen even te ‘luchten’. Uiteindelijk vindt niemand het toch leuk om uren achtereen in de auto te moeten zitten zonder bewegingsvrijheid?

Niet te lang overigens, anders willen ze niet meer terug in de auto.

Entertainmentteam papa en mama

Vooral in het geval van verre reizen naar familieleden en vrienden in een andere provincie: zing liedjes, zet een kinder-cd op, speel spelletjes met de oudere kinderen of gebruik voor noodgevallen een dvd-speler. Wees creatief! Hoe beter zij zich vermaken, des te soepeler de reis verloopt.

Vergeet geen eten of drinken. Maar echt. Nooit.

Neem eten en drinken mee. Je moet niet per ongeluk in een file belanden zonder. Knabbelend op een soepstengel hebben ze namelijk geen tijd om te gillen of huilen. Bovendien komen ze dan ook een stuk relaxter aan op de verjaardag of bij de visite, waardoor ze zich niet hysterisch op de taart en alle snoepgoed werpen.

Leren negeren

Oefen erop jezelf te kunnen afsluiten voor bepaalde geluiden. Stel je voor dat je middenin een file eindigt en de kinderen barsten in snikken (of zelfs loeien) uit, dan kun je niet veel anders dan de tijd uitzitten. Ooit komt het verkeer weer in beweging! Hou die gedachte vast. Dit is één van de vermoeiendste dingen, maar je moet soms wel. Zeker met een groot gezin, waarbij er vrijwel altijd één iets heeft.

Afzeggen is geen schande

Stel dat je naar de verjaardag van vriendin X zou gaan, maar je kind voelt zich grieperig, is bijzonder chagrijnig of heeft een gilfase. Hoe groot schat je de kans dan in dat de gastvrouw in kwestie enthousiast reageert op jullie komst? ‘Omdat we nou eenmaal hebben afgesproken’, telt niet in deze situatie. Hoe mooi en lief je kind ook is in het normale leven, op zo’n moment kan je beter afzeggen en op een ander moment langsgaan en/of je man met de rest laten gaan.

Laat het los

Zoals ze in de Nederlandstalige versie van Frozen zingen: ‘Laat het los, laat het gaaaan!’ Probeer het zo goed mogelijk te doen en niet te denken aan andermans verwachtingen. Dat doen je kinderen immers ook niet 😉

Heb je aanvullende tips om op visite te gaan met een groter gezin? Gaan jullie altijd samen of ook weleens apart?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Phovoir – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven