Je verjaardag overslaan? Zo pak je dat aan

Als ik heel eerlijk ben, moet ik zeggen dat de wilde avond waarbij ik dronken van blijdschap (en de Southern Comfort met 7-up) de vijfentwintig aantikte, de laatste verjaardag is die ik bewust wilde vieren. Vanaf dat moment werd ik, zoals we zelf schertsend riepen, dertigmin en verdween de lol gaandeweg een beetje. Vandaag tik ik zelfs de negenendertig aan. Meer ‘veertigmin’ dan dat ga je het niet vinden, zullen we maar zeggen. Maar zin in een feestje? Nee, het liefst wilde ik vandaag mijn verjaardag overslaan. Vandaar dit artikel met tips voor wie dit herkenbaar is!

Waarom je verjaardag willen overslaan?

Misschien ben ik niet de juiste persoon om dit aan te vragen. Als ik mijn verjaardag namelijk onverwachts wél vier dan vind ik het eigenlijk hartstikke gezellig. Bijvoorbeeld het jaar dat ik een groep vrienden mee uit eten nam en dat we daarna gingen stappen tot in de late (of vroege) uurtjes. En de keren dat ik mijn verjaardag samen met mijn vader vierde (die jarig is in april), waren ook gezellig.

Toch bekruipt me elk jaar weer diezelfde twijfel, vaak een paar dagen van tevoren. Het voelt of de glans er met de jaren vanaf gaat. Slaat nergens op natuurlijk, want waarom zou het leven vieren ineens minder leuk zijn als je 39 wordt? Is het dan toch mijn existentiële crisis die de overhand krijgt? Of vind ik het lastig om tegen de stroom in te zwemmen en doe ik uiteindelijk toch maar gewoon wat er (volgens mij) van me verwacht wordt?

Wat er echt aan ten grondslag ligt

Vooraf dacht ik dat dit artikel een eenduidig verhaal zou worden: ik wil geen verjaardag en hoe slaan we hem over? Maar terwijl ik bovenstaande tikte, merkte ik dat ik een verjaardag op zich eigenlijk nog steeds hartstikke leuk vind. Alleen het feit dat je hem als volwassene zelf moet organiseren staat me gewoon een beetje tegen – geloof ik. De kinderlijke spanning verdwijnt wel een beetje als je zelf de slingers van vorig jaar nog even snel met een punaise in de kozijnen prikt.

Bovendien gaat er vaak zoveel organisatie in zo’n dag zitten, daar doe ik mezelf eigenlijk geen plezier mee. De onzekerheid of ik wel genoeg eten en drinken in huis heb (al kan het ook de andere kant op: of we niet te veel hebben gehaald), wie ik zal vragen, hoelang het allemaal duurt… Voor de kinderen vind ik het hartstikke leuk en gezellig, maar zo medio maart is het weer te slecht om lekker met zijn allen in de tuin te staan en ons huis te klein om echt alle vrienden uit te nodigen. Daarom sla ik het allemaal liever over, besefte ik tijdens het schrijven.

Goed, wat ook jouw redenen zijn om dit jaar je verjaardag te willen overslaan, feit blijft dat we in Nederland toch vaak veel waarde hechten aan een gezellig bakje koffie, taart en misschien blijven eten. Je beslissing zal dus niet altijd op begrip stuiten. Maar dat geeft niet! Want met onderstaande tips kan jij dit jaar het vieren van je verjaardag overslaan zonder (hopelijk) al te veel gesputter en gemopper. Uiteindelijk is het jouw feestje, letterlijk en figuurlijk.

Je verjaardag overslaan? Zo doe je dat!

Maak je keuze tijdig bekend

Met name naaste familieleden (ouders, zussen, broers) en goede vrienden willen vast weten of je nog iets doet met je verjaardag. Vertel hen op tijd dat je de dag wil overslaan en eventueel waarom. Niet iedereen zal hier direct begrip voor hebben, omdat we als gezegd nu eenmaal in een verjaardagscultuur leven. Daarom kan je onderstaande tips ook toepassen.

Wees duidelijk in je wensen

Waar je in andere situaties vaak prima wegkomt met ‘ik kijk even in mijn agenda wat lukt’, is, in het geval van een verjaardag die je wil overslaan, duidelijkheid het beste. Als iemand vraagt of ze ook niet ‘even’ een bakkie kunnen komen doen, vertel dan dat het geen optie is dit jaar. Misschien minder sociaal wenselijk, maar beter dan dat ze voor een dichte deur staan op je verjaardag zelf of dat jij je achter de bank verstopt in de hoop dat niemand je ziet 😉

Kies een andere datum

Dat je nu geen zin hebt in een feestje, betekent niet dat dit het jaarrond geldt. Combineer hem eventueel met de verjaardag van je man of vrouw en vier je verjaardag lekker in de zomer. Of ga voor een andere datum die jou beter uitkomt. Als je hiervoor kiest, heb je allicht minder weerstand van anderen als je vertelt dat je dit jaar je verjaardag overslaat. En hoewel dat laatste niet doorslaggevend zou hoeven zijn, is het wel een stukje prettiger.

Vul je verjaardag op een manier in die jij leuk vindt

Dat je geen zin hebt in een verjaardagsfeest betekent niet dat je eenzaam wil wegkwijnen onder een dekentje op de bank. Geef jezelf een fijne dag cadeau. Ga naar een museum dat je al langer wilde zien, neem je gezin mee uit eten, laat de kinderen iets uitkiezen om te doen of ga lekker naar de bios.

Bied een alternatief aan per persoon

Op je verjaardag zelf ga je lekker niks doen (met visite), maar misschien hebben je ouders en/of broers, zussen en aanhang wel zin om komend weekend te gaan lunchen met zijn allen. Je slaat je verjaardag dan wel over, maar biedt hen nog wel de mogelijkheid om gezellig samen te zijn. Andere visite kan je ook individueel of in kleine groepjes laten langskomen. Meer feest, meer aandacht, minder stress.

En mijn verjaardag dit jaar?

Terwijl ik zat te tikken, bedacht ik dat een feestje eigenlijk misschien best leuk zou zijn. Maar goed, praktisch gezien is mijn favoriete Italiaan dicht, ben ik jarig op maandag (sowieso geen beste dag), is bijna iedereen de hele dag op school of zijn werk en gaat één van onze meiden trainen voor het schoolvoetbaltoernooi. Bovendien zijn mijn zusje en zwager die avond bij een concert. Dus al zou ik willen, mijn verjaardag vieren op mijn manier gaat niet echt lukken dit jaar.

In plaats daarvan ga ik toch maar gewoon zelf de slingers ophangen: taart halen, lekker eten en genieten van de verjaarswensen! Dat feestje komt vast nog wel.

Kortom, ik volg mijn hart dit jaar en hoop dat jij hetzelfde gaat doen. Wil jij je verjaardag dit jaar een keer overslaan? Vergeet dan gewoon niet dat daar helemaal niks mis mee is! Maar ik ben wel benieuwd: hoe zou jouw ideale verjaardag eruit zien?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©LightField Studios – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven