Verhuizen met kinderen? Maak het jezelf makkelijker

Verhuizen met kinderen: de plannen zijn zo leuk, maar vinden zij dat ook? Waar jullie waarschijnlijk enorm uitkijken naar de nieuwe woning, moeten zij een stukje van hun eigen plekje opgeven en misschien wat vriendjes en vriendinnetjes. Om daar zo goed mogelijk mee om te gaan, vind je in dit artikel handige tips. Zowel voor de verhuizing zelf (om de stress binnen de perken te houden) als voor je kind.

Tijd om te verhuizen

De redenen kunnen uiteenlopen. De een wil juist groter gaan wonen, de ander heeft behoefte aan een kleinere woning. En soms kan het onverhoopt gebeuren dat je gaat scheiden en je dus allebei een ander huis moet zoeken. Hoe zorg je nu dat de kinderen hier redelijk ongeschonden doorheen komen? Het scheelt natuurlijk als veel factoren in hun leven gelijk blijven, maar soms ontkom je er niet aan en moet je zoon of dochter ook starten op een nieuwe (basis)school. Wat dan?

Zo maak je verhuizen voor je kinderen gemakkelijker

Laat grote zaken uit handen nemen

Als je een klushuis koopt en ook nog eens moet zorgen voor je kinderen, haal je jezelf een bijna onmogelijk project op de hals. Dit is niet aan te raden. Verhuizen is immers sowieso al een stressvolle gebeurtenis. Daarom scheelt het al veel als je een aantal zaken uit handen laat nemen. Denk aan het schilderwerk, monteren van badkamer, keuken en soortgelijke projecten en natuurlijk het verhuizen zelf.

Tip! Kies voor een verhuisbedrijf dat is gevestigd in je huidige of nieuwe woonplaats. Verhuis je dus van of naar Den Haag – om maar iets te noemen, dan kies je een verhuisbedrijf in Den Haag. Kijk bij je keuze meteen of ze naar elke wijk/woonplaats in de regio verhuizen. Vaak bieden dit soort verhuisservices ook allerlei extra’s aan zoals het inpakken van je spullen, het gebruik van een verhuislift of montage en demontage.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een deel zelf doen en de grotere meubels laten verplaatsen met een verhuislift. Deze kan je apart huren, zoals deze verhuislift in Den Haag (om even opnieuw het bovenstaande voorbeeld te gebruiken). Des te eerder zijn je spullen boven en kan je (na het uitpakken) gaan genieten van jullie nieuwe huis.

Daarnaast is het prettig als je met bepaalde bedrijven afspreekt dat de nieuwe meubels ofwel kant-en-klaar worden geleverd óf ter plekke gemonteerd kunnen worden. Dan heb je zo min mogelijk omkijken naar de hele verhuizing en kan jij je tijd aan leukere zaken besteden (zoals de kinderen dus).

Plan je verhuizing op een gunstige dag

Wanneer je daadwerkelijk gaat verhuizen is het wel zo prettig als de kinderen bij opa en oma of een andere oppas kunnen blijven. Zo lopen ze niet in de weg en kan jij je concentreren op wat nu moet gebeuren. Ideale momenten? Vakanties, het weekend en/of andere vrije dagen.

Bereid je kind voor op de verhuizing

Je kan bijvoorbeeld een boekje aanschaffen over verhuizen. Dat biedt een ingang om te praten over de gebeurtenissen die eraan komen. Hoe beter ze weten wat ze kunnen verwachten, hoe fijner kinderen dat vaak vinden. Je hoeft dit echt geen maanden van tevoren te doen; enkele weken is vroeg genoeg. Vooral bij peuters en jongere kinderen: zij hebben te weinig besef van tijd om te bevatten wat ‘over een halfjaar’ is.

Zorg voor een afscheidsmoment

Stoppen ze op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf? Dan kan je kiezen om te trakteren. Daarmee hebben ze een moment van afscheid en kunnen ze de oude periode een beetje afsluiten.

Laat ze vast een dagje wennen op het nieuwe kinderdagverblijf of in hun nieuwe klas

Als je bijna gaat verhuizen, kan je de kinderen best een keer een dagje laten meedraaien. Zo kunnen ze voorzichtig wennen aan de nieuwe situatie. Het is prettig wanneer je nog een beetje in de buurt blijft van je oude woning – dan komen ze wellicht toch weer bekenden tegen. Maar in het geval van een nieuwe start kunnen ze op die manier hopelijk snel vriendjes maken.

Tip! Hou er rekening mee dat je niet altijd direct terecht kan op een nieuwe basisschool of crèche. Waar je de kinderen pas op een later tijdstip inlicht, is het slim om dit soort zaken tijdig te regelen. Zo voorkom je dat er geen plek is of dat je op en wachtlijst komt en op het laatste moment een alternatief moet zoeken.

Wat is de ideale leeftijd voor kinderen?

Regel een verhuizing het liefst als de kinderen nog jong zijn

Jonge kinderen zijn flexibeler en verhuizen gemakkelijker. Dus als het even kan, is het prettig om je verhuizing te plannen voor ze naar de basisschool gaan. Op die leeftijd hebben ze nog niet al te veel factoren in hun leven dat hen bindt: van school wisselen heeft bijvoorbeeld net zo’n grote impact als de verhuizing zelf, terwijl een dreumes of peuter sneller went aan de nieuwe situatie.

Andere momenten die geschikt zijn

Soms ontkom je er niet aan en moet je wel verhuizen op een wat onhandiger moment. Dan zal het alsnog gebeuren dat je kind vriendjes achterlaat. Het helpt dan om rekening te houden met het volgende:

  • Zorg dat je de kinderen op een positieve manier vertelt over de verhuizing
  • Kies voor een moment waarop verder niet al te veel grote gebeurtenissen plaatsvinden; zorg ook dat je vasthoudt aan jullie vaste ritme
  • De zomervakantie is een fijn moment: zo bied je kinderen de tijd om nog even te wennen aan hun nieuwe woning voor ze moeten starten op de nieuwe school
  • Betrek je oudere kinderen bij de inrichting van hun nieuwe kamer, zodat ze zich er sneller thuis voelen

In tegenstelling tot wat veel ouders denken is het moment voor je kind naar de middelbare gaat trouwens minder geschikt.

Een verhuizing met kinderen kan best veel stress veroorzaken binnen het gezin. Wil je dit voorkomen? Met bovenstaande tips maak je het jezelf een stukje gemakkelijker en krijg je ruimte om hen zo positief en prettig mogelijk te begeleiden naar de nieuwe woning. Ben jij weleens verhuisd in het leven van je kinderen? Op welk moment was dat en zou je het achteraf ook zo aanpakken? We lezen het graag in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, 4 PM Production – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “Verhuizen met kinderen? Maak het jezelf makkelijker

  1. Mijn dochter van (toen) zes vond de verhuizing alleen maar spannend. Haar twee jaar oudere zusje heeft twee maanden lang bijna niet met ons gesproken. Zo boos was ze, dat we verhuisden en ze van school moest veranderen. Nu heeft ze inmiddels nieuwe vrienden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven