Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Hoe veilig is jouw woning voor een opgroeiend kind?

Elk jaar belanden meer dan veertigduizend kinderen onder de vijf jaar op de spoedeisende hulp na een ongeval in de privésfeer. Valpartijen, snijwonden, kokendheet water, gevaarlijke stoffen; onze woningen zitten vol gevaren voor kleine kinderen, die zelf meestal niet goed in staat zijn om de risico’s goed in te schatten. Hoe veilig is jouw woning voor een opgroeiend kind?

Verschillende opgroeifasen

Van de geboorte tot aan het volwassen zijn doorloopt een kind diverse fasen. Elk van die fasen kenmerkt zich door specifieke vereisten op het gebied van veiligheid. Als pasgeboren baby in de wieg is eigenlijk alleen belangrijk dat de wieg veilig en comfortabel is. Zolang ze er niet uit kunnen rollen en niet verstikt kunnen raken, is er weinig gevaar. Zodra ze gaan kruipen, wordt het een ander verhaal. Wandcontactdozen moeten dan afgeschermd worden, scherpe hoeken aan een tafel of dressoir moeten van veilige afrondingen worden voorzien en kleine voorwerpen moeten uit het zich liggen, zodat ze die niet in de mond kunnen nemen. Gaat een kind eenmaal lopen, dan moet je er ook rekening mee houden dat alle meubels stabiel genoeg zijn. Een klein kind staat nog niet zo stabiel op de benen en grijpt zich soms vast aan een meubelstuk om het evenwicht te bewaren.

Geef je kind de ruimte

Een kind heeft ruimte nodig om binnenshuis te kunnen spelen. Een speelkleed op de vloer is ideaal, maar daarvoor moet je wel de ruimte hebben. Wanneer je een kleine woning hebt, kan het best een uitdaging zijn om die ruimte te vinden. Soms kun je wat ruimte winnen door slimme keuzes te maken bij het aanschaffen van je nieuwe meubelen. Met een kleine hoekbank creëer je voldoende zitcomfort voor het hele gezin, terwijl je voldoende loop- en speelruimte overhoudt. Je kunt ook in de slaapkamer ruimte winnen door bijvoorbeeld een hoogslaper neer te zetten met daaronder een speelplek voor je kind. Op die manier kun je zelfs wanneer je kleinbehuisd hebt nog steeds optimaal genieten van je woning en je kind.

Achter slot en grendel

Alles wat potentieel gevaarlijk is, moet achter slot en grendel zolang er kinderen in huis zijn. Dat geldt voor giftige stoffen, aanstekers, scherpe voorwerpen, enzovoort. Denk daarbij ook aan kleedjes op tafels en dressoirs, die kinderen zouden kunnen vastgrijpen. Daardoor zouden ze immers een zware kandelaar of vissenkom op het hoofd kunnen krijgen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Yuganov Konstantin – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids