Zo maak je de trap (en het trapgat) veilig voor kinderen

Het is je grootste angst zodra ze beginnen te lopen: een kind dat van de trap valt in een onbewaakt ogenblik. En eerlijk: we weten allemaal hoe snel kinderen iets voor elkaar kunnen krijgen als je twee seconden niet oplet. Daarom dit belangrijke artikel met handige tips om de trap en het trapgat veiliger te maken in een huishouden met kinderen.

Zo zorg je voor veiligheid op de trap (en in het trapgat)

Dichte trap

De eerste stap is zorgen voor een dichte trap. Het waarom is simpel: hier kan je kind niet doorheen glippen (of erger: zich doorheen laten glijden). Vooral in oudere (huur)huizen kan je deze nog weleens tegenkomen, maar ook moderne panden hebben soms een open trap omdat het zo lekker hip is. Veiligheid echter boven alles, dus deze stap mag je dan zeker niet overslaan.

Stevig materiaal op de treden

Om te voorkomen dat je kind uitglijdt, is het waar nodig slim om een traprenovatie te laten uitvoeren door de specialist. Laat je voorlichten over het beste materiaal. Kies een ondergrond die niet glad is, eventueel voor extra anti-slip strips op de treden en laat dit bevestigen door een expert. Zo weet je in elk geval dat de basis van je trap stevig en veilig is.

Stevige leuningen

Je kind moet zich goed kunnen vasthouden. Een stevige leuning is daarom erg belangrijk. Controleer of ze goed zijn gemonteerd en nergens los(ser) zitten. Je kunt bovendien overwegen om een kinderleuning te kopen. Deze zijn smaller en monteer je lager op de muur, zodat ze hier altijd goed bij kunnen.

Geen troep op de trap neerleggen

We maken ons er bijna allemaal schuldig aan: iets in de hoek van de trap gooien in de hoop dat een huisgenoot het meeneemt naar boven. Maar a) dat gebeurt niet en b) het is een gevaar. Kinderen kunnen erop stappen en een lelijke uitglijder maken, maar jijzelf ook met je kind op je arm. Leg dus liever niets neer en breng het gelijk naar boven.

Traphekjes

Zolang je kind nog niet in staat is om zelf over het hekje te klimmen of het systeem uit te dokteren zit je met traphekjes voorlopig veilig. Wel is het belangrijk om er altijd bij te blijven. Je weet immers nooit wanneer ze op het lumineuze idee komen om een klein stoeltje, trapje of andere verhoging voor het hekje neer te zetten en vervolgens naar boven lopen.

Leer je kind goed traplopen

Natuurlijk is het geen garantie dat het nooit misgaat, maar de basis is ook belangrijk – net als het eten van druiven. Leer je kind zoveel mogelijk op de trap te lopen als je naar boven of beneden gaat. Mochten ze dan in een onbewaakt ogenblik toch per ongeluk op de trap eindigen dan weten ze in elk geval dat je aan de muurkant moet lopen, de leuning vasthoudt en het liefst ook (zeker als ze nog jong zijn) achteruit naar beneden gaan. Tree voor tree.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©FamVeld – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven