Vegan cosmetica: wat houdt die claim eigenlijk in?

Je ziet regelmatig de claim voorbij komen dat een verzorgingsproduct of make-up vegan is. Klinkt heel mooi natuurlijk: diervriendelijk, duurzaam, helemaal van nu. Maar wat houdt de claim eigenlijk in? Ik besloot dit uit te zoeken – passend bij het thema van deze week. Mag ieder product zichzelf vegan noemen? Of zijn daar belangrijke voorwaarden aan verbonden? In dit artikel geef ik antwoord op al deze vragen.

Wat is vegan cosmetica?

Onder cosmetica vallen alle verzorgings- en make-upproducten. De toevoeging vegan betekent dat:

  • Een product geen dierlijke ingrediënten bevat, zoals gelatine, collageen of bijenwas.
  • Het product niet op dieren is getest.

Vaak zijn deze producten milieuvriendelijker geproduceerd en bevatten ze (over het algemeen) minder synthetische toevoegingen.

Dierlijke ingrediënten

Op deze website vind je een complete lijst met dierlijke ingrediënten. Twijfel je over een product? Kijk dan altijd even hier welke oorsprong een ingrediënt heeft.

Mag een product zich zonder meer vegan noemen?

Momenteel bestaan er geen wettelijke regels voor een veganistische vermelding op producten. Dat betekent echter niet dat de consument misleid mag worden. Je kunt er dus vanuit gaan dat een cosmetisch product vegan is wanneer dat op de verpakking staat. En twijfel je? Dan vind je hieronder een linkje naar een uitgebreide lijst waar je alle ingrediënten afzonderlijk kunt controleren.

Wel is het goed om te weten dat het officiële keurmerk geld kost. Niet alle producten die vegan zijn, dragen het keurmerk.

Vegan keurmerk

In Nederland heb je één belangrijk keurmerk waaraan je kunt zien of een product vegan is: het woord Vegan, waarbij een zonnebloem uit de groene V groeit. Wanneer een product dit keurmerk draagt, weet je dat het product geen dierlijke ingrediënten bevat en er geen dierproeven zijn uitgevoerd om dit op de markt te brengen.

Klinkt mooi! Toch valt er nog iets op af te dingen. Zo vertelt het keurmerk verder niets over de omstandigheden waaronder het productieproces plaatsvindt. Ook stelt het geen eisen aan duurzaamheid. Wil je echt eerlijke producten? Dan zijn er meerdere keur- en kenmerken waarop je kunt letten. Zoals:

  • COSMOS Organic
  • Demeter
  • EU Ecolabel
  • Fairtrade
  • Nordic Swan Ecolabel

De Keurmerkenwijzer helpt je uit te zoeken welke keurmerken voor jou belangrijk zijn.

Dierproeven in andere landen

Sommige landen stellen dierproeven verplicht voor een product verkocht mag worden, zoals China. Wanneer een bedrijf hiervoor kiest, vervalt de mogelijkheid om in Europa het Vegan keurmerk te mogen dragen voor dit specifieke product.

Aan de andere kant kan het wel zo zijn dat een bedrijf een vegan product alleen uitbrengt op de Europese markt (wat hier het keurmerk krijgt), maar zijn andere producten wél afzet in landen als China. Het keurmerk houdt dus niet in dat het bedrijf helemaal geen dierproeven meer uitvoert of alleen maar producten verkoopt zonder dierlijke ingrediënten. Een keurmerk geldt alleen voor dat specifieke product.

Ingrediënten en dierproeven

Naast bovenstaande is het goed om te weten dat in 2013 een wet werd aangenomen die cosmetische dierproeven verbiedt in Europa. Ingrediënten die na deze periode werden ontwikkeld met behulp van dierproeven, mogen niet in onze cosmetica zitten. De ingrediënten die vóór deze tijd zijn ontwikkeld met behulp van dierproeven wel. Houd hier dus rekening mee: als je iets wil aanschaffen bij een bedrijf dat helemaal nooit op dieren test, kijk dan of het product het Cruelty Free keurmerk draagt.

Goed om te weten dus dat een vegan product met het keurmerk in elk geval dierproefvrij is en vrij van dierlijke ingrediënten. Toch kan de overdaad aan keurmerken verwarrend werken en bevatten sommige vegan producten nog steeds synthetische ingrediënten. Ik ben benieuwd of jij op de keurmerken let? Laat je het me weten in de comments?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Buntovskikh Olga – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven