Veel visite? Slimme tips voor een vlekkeloze verjaardag

Nu we weer uitgebreide verjaardagen mogen vieren, is het tijd voor een goed feestje toch? Onze dochters zijn allemaal in de zomer jarig, die van de middelste twee vieren we samen. Maar hoe organiseer je een verjaardagsfeest voor zo’n dertig, veertig man? Voor dit artikel verzamelde ik onze beste tips. Lees je gezellig mee?

Uitgebreid feestje: het mag weer

Omdat onze middelste dochters allebei net voor en tijdens de zomervakantie jarig zijn, vieren we hun dag doorgaans samen. Dat is niet alleen een stuk praktischer (met een zus, moeder, oudste dochter en twee neefjes gaat een deel van de visite al regelmatig onze kant op), ook is Rose hartje zomer jarig en dan zijn de meeste mensen op vakantie. Dit leidt echter wel tot een groot feest met veel visite. Vinden we gezellig, maar het vergt wél wat meer voorbereiding dan een halve cirkel met stukjes taart, koffie en misschien wat toastjes. Ga jij binnenkort ook een (grote) verjaardag vieren? Doe dan je voordeel met onderstaande tips – dan kan het in elk geval aan de voorbereiding niet liggen!

Slimme tips voor een groot aantal gasten

Tijdens verjaardagen komen er vaak rond de veertig gasten, soms iets meer en soms iets minder. Onwijs gezellig, maar het bevat ook zo’n beetje alle ingrediënten om een stressvolle dag op te leveren. Zo hadden we een paar jaar terug te weinig vlees, het jaar erop bami waar we (en onze familie) nog een paar dagen van konden eten en kwamen we een keer net één stuk taart te kort. Gelukkig zijn blunders om van te leren en aangezien wij deze al hebben gemaakt, hoeft het jou niet te overkomen!

Besteed bepaalde zaken uit

Tenzij je professioneel cateraar bent of fameus hobbykok moet je niet vijf dagen in de keuken willen staan voor een groot feest. Want hoewel je het ongetwijfeld met veel liefde bereidt, komen er nog veel meer zaken kijken bij zo’n verjaardag. Probeer te kijken wat je kunt uitbesteden. Zo vind ik bakken heerlijk om te doen, maar vier à vijf taarten bakken binnen een paar dagen? Nee, dan vergaat het lachen (en snoepen van het beslag) me snel.

Dit jaar bestelde ik taarten bij Jeeigentaart.nl. Die kunnen binnen een dag (op doordeweekse dagen) bij je thuis bezorgd worden, je kan ze helemaal persoonlijk maken met tekst en bijvoorbeeld leuke taartbordjes. Hier kan je de naam en leeftijd van de jarige op zetten, maar ook een lieve boodschap. Onderaan het artikel vind je meer informatie over de mooi taarten van de dames, voor nu in elk geval een tip die ik je zeker wil aanraden! Het scheelt je echt een berg werk.

Ook het avondeten en de hapjes tussendoor regelden we: bij een Surinaamse zaak in Rotterdam en de mini-bapaobroodjes van Lidl – die echt heel lekker zijn. Zo simpel kan het soms al zijn. En ja, dan moet je misschien iets meer in de buidel tasten, maar als je dit allemaal zelf had staan maken, was je veel langer bezig geweest. Zonde van je tijd. Er is immers nog meer te doen!

Stel een schema samen dat je elk jaar kan hergebruiken

Dit bespaart je namelijk dat je elk jaar het wiel opnieuw moet uitvinden. Je kan aan dit schema schaven en herschaven tot je iets hebt dat loopt als een trein. Schrijf bijvoorbeeld op hoe de taart beviel die je dit jaar bestelde, welke cateraar lekker is en welke porties je haalde voor hoeveel mensen. Ook kan het handig zijn om te weten hoeveel serviesgoed je nodig had en wie je uitnodigt. In elk geval alle informatie die je volgend jaar nog eens kan gebruiken.

Maak een bak vol feestspullen

Wij hebben er twee. Eentje met borden, bestek en bekers (gemaakt van bio-afbreekbare stof) en een ander met versieringen (liefst die je jaarlijks kan gebruiken). Zo grijp je nooit mis en heb je vaak al veel op voorraad als je ruim inkoopt. Ieder jaar controleer je nog even snel wat er ligt, je koopt eventueel nog iets bij en meer nadenkwerk hoef je hier niet aan te besteden.

Vraag vrienden of familieleden om hulp

Het is iets dat ik leerde vanuit de Surinaamse cultuur. Vrouwen staan daar traditioneel de hele dag samen in de keuken en serveren ook het eten. Het is zo ontzettend gezellig! Hoewel ik geen voorstander ben van een conservatieve man-vrouwverdeling, geniet ik altijd wanneer ik in de keuken sta of rondga met het eten. Je kan met je gasten kletsen, helpt elkaar in de keuken en voert gesprekken waar je anders minder snel aan toekomt.

Zo gaat het hier thuis ook. Een vast groepje helpt met het bereiden, serveren en uitdelen van het eten en drinken. Dat voelt saamhorig, zorgt voor een goed geoliede machine op het feestje zelf en voorkomt dat je continu staat te stressen omdat je alles in je eentje probeert te doen.

Begin op tijd

Verzend de uitnodigingen op tijd, inventariseer hoeveel gasten je kan verwachten en verzamel in huis in elk geval alles dat je nodig hebt. Plaats op tijd de bestellingen voor je taart, de hapjes en het avondeten. Vraag familie of vrienden tijdig of ze kunnen bijspringen. Natuurlijk kan er op de dag zelf altijd iets misgaan, maar de kans hierop is aanzienlijk kleiner als je alles goed organiseert.

Over Je Eigen Taart

We bestelden twee taarten bij Jeeigentaart.nl: eentje van Mario kart met vanille-framboosvulling, de ander van Vaiana met een chocolade-chocoladevulling. De taarten werden goed afgesloten bezorgd. Pluspunt is dat ze niet in de koeling hoeven door de samenstelling van de botercrème. Dat was zo fijn! Zeker met een uitgebreider feest kom je toch al snel voor een ruimtegebrek in je koelkast te staan, in dit geval dus niet.

De figuurtjes en kaarsen lagen los verpakt in de doos en de taartbordjes met daarop hun naam en leeftijd zaten in een aparte envelop. Heel fijn! Zeker omdat we ineens last hadden van fruitvliegjes in huis en ze op deze manier in elk geval niet bij de taarten en accessoires konden komen.

Vaiana: chocola met chocola

Dit was met recht de lekkerste chocoladetaart die ik ooit heb gegeten (en dat zijn er best wel wat). Vooral de romige botercrème leek te smelten op je tong, maar het biscuitdeeg zelf was ook niet mis. Het werd wat lastig om Vaiana enigszins recht op de taart te laten staan zonder dat ze omviel, maar goed, buiten het fotomoment om deed dat er niet meer toe natuurlijk. Toen moest ze sowieso het veld ruimen omdat ik ging snijden.

Ik kreeg alleen maar lof over deze taart en mijn zwager, de enige persoon die tijdens de verjaardag zowel een stukje Vaiana als Mario Kart proefde, koos chocola als favoriet. De volgende ochtend hadden we nog wat over waardoor we nog eens een extra lekker ontbijt kunnen nemen. Extra fijn? Je kan de taarten nog zeven dagen bewaren buiten de koelkast, waardoor je er langer plezier van hebt. Mits er overblijft natuurlijk, die kans is eigenlijk best klein.

Kleine tip: gebruik de glitterkaarsen liever los. Er kwamen losse glitters vanaf en dat is zonde van je taart.

Mario Kart: vanille met framboos

De romige frambozencrème combineert heerlijk met de zachte vanilletaart smaakte ook echt heel lekker. Juist omdat de frambozen niet overheersen, maakt dit een lekkere taart voor wie graag iets fruitigs eet. Daarbij combineert de marsepeinen bovenkant goed met de taart zelf. Ook deze was dus geslaagd en razend populair bij alle kinderen.

We namen trouwens ook een taartbordje bij de taart. Deze wordt stevig verpakt waardoor je hem makkelijk op de taart kunt plaatsen, zonder dat hij beschadigt. Je snijdt hem gemakkelijk los van de ondergrond met een (ontbijt)mes en kan hem op de taart neerleggen. Kind kan de was doen.

Dat geldt trouwens voor beide taarten. Ze waren diep onder de indruk van de mooie kleuren en leuke poppetjes bovenop. Al met al echt een geslaagde toevoeging aan het feest! Sommige kinderen hadden het er van de week nog steeds over 😉 En als ik volgende keer opnieuw taart ga halen, weet ik zeker dat we opnieuw voor deze gaan.

Hoe zorg jij ervoor dat je zo min mogelijk stress ervaart tijdens verjaardagen? En welke taart zouden jouw kids willen: Vaiana of Mario?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven