5 valkuilen bij het bedenken van een babynaam

Het vinden van een passende babynaam is een flinke opgave. Je kunt namelijk uit ontzettend veel namen kiezen. In Nederland hoef jij je enkel aan de naamwet te houden. Kort door de bocht houdt dit in dat je geen ongepaste voornaam en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam mag kiezen. Uit ervaring weten we dat er helaas niet altijd even goed wordt nagedacht over een naam. Daarom zetten we hier 5 valkuilen bij het bedenken van een babynaam op een rijtje.

Alleen aan de korte termijn denken

Hebben jullie een leuke babynaam gevonden? Geef hier dan niet te snel een klap op. Het moet immers een naam zijn die ook geschikt is voor een volwassene. Dit lijkt misschien een open deur, maar helaas gaat dit regelmatig mis. Er zijn genoeg verhalen bekend van ouders die hun kind een naam gaven waarvan ze later spijt kregen. Vraag jezelf daarom eerst af of het een naam is die jouw kind zijn/haar hele leven kan dragen.

Betekenis niet opzoeken

Sommige ouders vernoemen hun kind naar een familielid of een personage uit een film of serie. Er wordt tegenwoordig ook vaak voor Engelse babynamen gekozen. Heeft dit ook jouw voorkeur? Zoek dan eerst uit wat de betekenis van de naam in verschillende talen is. Een naam kan in de ene taal een mooie betekenis hebben, terwijl hij in de andere taal voor iets gênants kan staan. Reden genoeg om dit eerst uit te zoeken voordat je jouw baby zo noemt.

Naam niet hardop uitspreken

Een derde valkuil bij het bedenken van een babynaam is dat de naam niet hardop wordt uitgesproken. Op papier kan hij er leuk uitzien, maar dit wil niet zeggen dat hij ook lekker klinkt. Twijfel je tussen meerdere meisjes namen? Spreek ze dan één voor één hardop uit. Beperk je hierbij niet alleen tot de voornaam, maar neem ook de achternaam mee. Zodoende weet je ook hoe de naam klinkt.

Geen rekening houden met de voorletters

Sommige ouders willen hun kind meerdere voornamen geven. Wil je dit ook? Vergeet dan niet naar de voorletters te kijken van de verschillende voornamen. Het is bijvoorbeeld niet handig om jouw dochter Jolijn Anne Manouk te noemen. Haar voorletters zijn in dat geval J.A.M. Reden genoeg om rekening te houden met de voorletters voordat je een naam kiest.

Niet aan associaties denken

Mensen kunnen bepaalde associaties hebben bij namen. Als zo’n associatie negatief is, moet jij je afvragen of dit een goede keuze is. Helaas wordt er vaak niet aan deze associaties gedacht. Vroeger was Isis bijvoorbeeld een populaire meisjesnaam. Tegenwoordig wordt deze naam geassocieerd met de Islamitische Staat in Irak en al-Sham, een terroristische organisatie. Reden genoeg om een naam te kiezen die bij mensen geen negatieve associaties oproept.

Meer tips om een goede naam te verzinnen vind je in dit andere artikel. Hoe hebben jullie de keus gemaakt? Ben je de verschillende valkuilen afgegaan of heb je bijvoorbeeld meegemaakt dat ‘jullie’ naam op het laatste moment ineens door iemand anders in je omgeving werd gekozen? We zijn benieuwd naar jullie bijzondere verhalen!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven