Valkuilen bij het vergelijken van zorgverzekeringen

Wil je besparen op jouw zorgverzekering? Dan raden wij je aan om ieder jaar over te stappen. Je profiteert dan namelijk altijd van een lage premie. Voordat je overstapt, is het verstandig om een vergelijking te maken. Dit kan tegenwoordig makkelijk en snel via een vergelijkingssite. Ga je verzekeringen vergelijken? Dan moet je weten dat er een aantal valkuilen zijn. Om jou hiervoor te behoeden, zetten we de grootste valkuilen van zorgverzekeringen vergelijken hier op een rijtje.

De belangrijkste valkuilen

Collectief is niet altijd goedkoper

Sommige werkgevers bieden hun werknemers de mogelijkheid om een zorgverzekering af te sluiten via het werk. Dit noemen we ook wel een collectieve zorgverzekering. Als je zo’n verzekering afsluit, krijg je vaak korting op de premie. Hierdoor denken veel mensen dat een collectieve zorgverzekering een stuk goedkoper is. Toch is dit lang niet altijd het geval. De premie van de meeste collectieve zorgverzekeringen is namelijk hoog. Hierdoor bespaar je niet of nauwelijks in vergelijking met andere verzekeringen.

Denken dat je overal terecht kunt

Als jou iets overkomt, wil je waarschijnlijk behandeld worden in een ziekenhuis bij jou in de buurt. Sommige mensen denken dat dit vanzelfsprekend is als zij een zorgverzekeringen afsluiten. Toch is dit lang niet altijd het geval. Bij een basisverzekering met naturapolis worden de kosten voor zorg namelijk alleen volledig vergoed als je naar een zorgverlener gaat waarmee een verzekeraar samenwerkt. Besluit je naar een niet-aangesloten aanbieder te gaan? Dan draai je zelf op voor de kosten. Als je voor een verzekering met restitutiepolis kiest, mag je vaak zelf beslissen waar jij je laat behandelen. Omdat er sprake is van keuzevrijheid, valt de premie voor deze verzekering hoger uit dan bij en naturapolis.

Enkel naar de premie kijken

Wil je een nieuwe zorgverzekering kiezen? Dan kijk je mogelijk alleen naar de premie. Dit is één van de grootste valkuilen bij het vergelijken van zorgverzekeringen. Toch zijn er genoeg mensen die standaard voor de goedkoopste zorgverzekering kiezen. Dit kan een goede keuze zijn, maar het pakt ook regelmatig verkeerd uit. Een lage premie is mooi meegenomen, maar uiteindelijk draait het om de inhoud van de verzekering. Het is immers belangrijk dat je goed verzekerd bent. Is dit niet het geval? Dan draai je mogelijk op voor een groot deel van de kosten als je zorg nodig hebt.

Niet naar wachttijden kijken

Heb je niet voldoende aan een basisverzekering? Sluit dan één of meerdere aanvullende verzekeringen af. Ook voor deze verzekeringen raden wij jou aan om een vergelijking te maken. Een valkuil bij het vergelijken van aanvullende verzekeringen is dat mensen niet naar wachttijden kijken. Toch werken veel verzekeraars hier wel mee. Is er sprake van een wachttijd van zes maanden? Dan betekent dit dat een verzekeraar jou geen geld uitkeert voor bepaalde behandelingen in deze periode.

Wist jij dit al? En let jij er ook goed op wanneer je een nieuwe verzekering afsluit?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven