Valentijnsdag 2023? 5 keer liefde voor jezelf

Valentijnsdag is van oudsher de dag van de liefde en hét moment om je gevoel aan de ander kenbaar te maken. En hoewel de commercialisering ook hier heeft toegeslagen, de romantiek voor sommigen niet veel meer is dan het verzamelen van zoveel mogelijk kaarten en je op socials wordt gebombardeerd met foto’s van verliefde, kleffe stelletjes, besloot ik het artikel voor Valentijnsdag dit jaar eens anders in te steken. Namelijk met 5 keer liefde voor jezelf! Die is namelijk minstens zo belangrijk.

Liefde voor jezelf

Schrijf een liefdesbrief aan jezelf

En nee, je bent geen narcist als je dat doet. Waarschijnlijk is het schrijven van een liefdesbrief aan jezelf lastig, ongemakkelijk en misschien vind je het zelfs gênant. Des te meer reden om toch in de spreekwoordelijke pen te klimmen en aan de slag te gaan. Heus, dat anderen zeggen dat je krachtig bent, een mooi mens of heel attent, is enorm waardevol. Maar als jij dat zelf uitspreekt ook. Je mag heel trots zijn op jezelf, om wat je doet, wat je geeft en hoe hard je werkt. Misschien ziet niet iedereen het, maar jij weet wat het je kost en waarom je doet wat je doet. Schrijf met net zoveel liefde als je aan je beste vriendin zou doen en wees, in elk geval op de dag van de liefde, even heel erg trots op jezelf.

Kook je lievelingseten

Als jij het voor het zeggen had, wat zou je dan maken? Sta je het liefst de hele dag in de keuken of ga je voor een snelle hap? Wat je eet, maakt niet uit – zolang je er maar dol op bent en van gaat genieten! Liefde voor eten is immers ook liefde.

Focus op de positieve gevolgen van zelfliefde

Lief zijn voor jezelf mentale gevolgen: je zit lekkerder in je vel, zorgt beter voor je lijf en voelt je gelukkiger. Maar op fysiek vlak boek je ook vooruitgang, zo bleek uit wetenschappelijk onderzoek. Je immuunsysteem gaat er namelijk op vooruit als je liever voor jezelf bent. Dat is nog eens winst! Daar kan geen waterval aan kaartjes tegenop.

Lees een mooi boek over zelfliefde

Zeker als je tegen bepaalde eigenschappen aanloopt die je leven gevoelsmatig belemmeren, zoals verlegenheid of je introverte karakter, maar ook je gewicht kan een bron van schaamte of verdriet zijn. Als mens hebben we nu eenmaal de neiging te willen zijn als anderen, terwijl juist jouw unieke persoonlijkheid zo mooi is. Iedereen vult elkaar aan op de wereld, dus jij net zo goed.

Misschien zijn zelfhulpboeken niet heel erg ‘je ding’, toch kan het fijn zijn om een boek te lezen waar je je echt beter door gaat voelen. Iemand die echt fantastische boeken schrijft, luchtig maar toch vol inzicht, is Jelle Hermus – beter bekend als SoChicken. Zijn kijk op de wereld en met name de relativering in je zelfbeeld, geeft je een boost waar je weer even mee vooruit kan. Dé tip als je graag wil lezen op de dag van de (zelf)liefde!

Mediteer

Waar bepaalde zaken nog weleens worden weggezet als zweverig, is meditatie wetenschappelijk bewezen goed voor je. Zo daalt je stresslevel, slaap je beter en ben je makkelijker in staat om liefde te geven. En dat komt goed uit aangezien 14 februari vandaag voor jou misschien ook in het teken staat van zelfliefde. Dus doe jezelf een meditatie cadeau om de dag mee te starten en je zal zien dat de dag er als vanzelf mooier uit ziet.

In het teken van welke persoon staat jouw Valentijnsdag vandaag? Durf je een liefdesbrief te schrijven aan jezelf of heb je een (geheime) liefde op het oog?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©PinkCoffee Studio – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven