Uitstrijkje? 7 dingen waar je nooit zo bewust bij stil stond

Ergens in je volwassen leeftijd mag je als vrouw naar de huisarts voor een uitstrijkje. Op zich allemaal heel normaal. Bij sommige dingen sta je eigenlijk normaal niet zo bewust stil. Dat wil zeggen, tot je een uitstrijkje gaat laten maken…

Voor alles een eerste keer…

Soms zijn er van die momenten in je leven waar veel meer bij komt kijken dan je aanvankelijk dacht. Voor mij was dat het moment dat ik mijn koperspiraal ging laten zetten en eigenlijk voor het eerst in niet-zwangere staat te maken kreeg met een eendenbek. Dat was toch anders dan met een baby in mijn buik: toen kon het me op een gegeven moment allemaal niks meer schelen, voor je kindje zet je de knop om. Daarna was ik eigenlijk wel klaar met dat gefrunnik aan mijn lijf, maar voor het spiraaltje moest ik toch weer. En, in tegenstelling tot wat ik dacht, was het uitkleden eigenlijk nog het minst ongemakkelijk. Blijkbaar speelden er veel meer dingen op dat moment. Daarom schreef ik dit artikel, omdat ik niet de enige ben (zo bleek uit een kleine rondvraag in mijn omgeving). Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jullie gedachten! Herken je onderstaande? Of speelden er bij jou nog andere dingen?

7 onverwachte gedachten die je hebt als je voor het eerst een uitstrijkje laat maken

Moet ik mezelf scheren?

De weken voor mijn afspraak bij de huisarts was ik vooral bezig met uitkleden en het bijbehorend ongemak. Ik mijd de sauna niet voor niets, het is allemaal aan mij (nog) niet besteed. Pas een dag van tevoren schoot er iets anders door mijn hoofd. Moest ik me eigenlijk scheren? En zo ja, hoe? Ga je voor een strakke brazilian, scheer je alles eraf, trim je de boel of laat je het lekker allemaal weelderig groeien?

Waarom denk ik überhaupt over na?

Bovenstaande overpeinzingen wisselden zich af met een soort laconieke, realistische gedachte: de huisarts heeft in zijn carrière waarschijnlijk al zoveel verschillende vrouwen voor zich gehad dat hij nergens meer van op- of omkijkt. De kans is groot dat je, met alle respect uiteraard, een routineklusje bent. Dus of je schaamhaar tot halverwege je dijen groeit of dat je kaler bent dan een biljartbal, zal hem waarschijnlijk nauwelijks opvallen. Maar toch…

Wat voor ondergoed moet ik aan?

Toen ik, na wat overpeinzingen, een beslissing had genomen over het al dan niet scheren, kwam er een nieuw dilemma naar voren: want welk ondergoed trek je aan? Natuurlijk, jarretels zijn ongepast. Maar wat is wel oké? Je meest seksloze Hema onderbroek? Een kanten string? Of iets ertussenin? Je wil uiteindelijk ook niet overkomen of je plannen hebt met de huisarts.

Wat zal de dokter überhaupt denken?

Waarschijnlijk veel minder dan ik op dit moment.

Zal het pijn doen?

Alsof het niet voldoende is dat je straks in vol ornaat in de stijgbeugels hangt, weet je ook niet goed wat je nu precies kan gaan verwachten. Zeker de eerste keer. Je kent alleen de horrorverhalen van andere vrouwen die zich ongemakkelijk voelden en deze afspraak het liefst hadden uitgesteld. Doet een uitstrijkje eigenlijk pijn? En hoe zit het eigenlijk met die eendenbek?

O ja, help! De eendenbek!

Zodra je er tijdens je zwangerschap mee te maken kreeg, een uitstrijkje hebt gehad of een spiraaltje liet zetten, weet je als geen ander hoe de eendenbek eruit ziet én voelt. Het ijskoude metaal, het geluid als hij wordt opengedraaid. Ik snap de logica achter het design, maar dat hij een paar eeuwen geleden is uitgevonden door een man zal je waarschijnlijk niks verbazen.(*)

(*)Goed om te weten Op dit moment is een team van onderzoekers bezig het speculum, of de eendenbek, aan te passen. Helaas komt dit verzoek voort uit een zeer trieste voorgeschiedenis: nadat er stemmen opgingen om de Amerikaanse rape kit te moderniseren, is dit balletje ook gaan rollen. En dat is maar goed ook, zowel slachtoffers als vrouwen die om een medische reden met het speculum te maken krijgen, vinden het een naar instrument. Bovendien is de bedenker en grondlegger van de hedendaagse gynaecologie, James Marion Sims, verre van (misselijkmakend) onbesproken gedrag. Meer hierover lees je op Vice.

Waarom hoeven mannen eigenlijk niet zo vaak op allerlei fysieke controles?

Even eerlijk, als vrouw heb je al last van menstruatie, PMS en opvliegers tijdens de menopauze. Daar komen alle in- en uitwendige onderzoeken rondom je zwangerschappen bij, het zetten van een spiraaltje en alle uitstrijkjes die maar nodig zijn tijdens je hele leven. Je doet er niks aan en het is wat het is. Maar toch. Zo oneerlijk.

Denk jij ook zoveel als je een uitstrijkje gaat laten maken? Of heb je hier werkelijk nog nooit bij stilgestaan?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Kzenon – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven