7 flinke uitdagingen uit het leven met een dreumes

Ineens worden kinderen ‘zo groot’, na hun eerste verjaardag. Althans, het contrast met de babytijd kan eigenlijk niet groter zijn. Je dreumes is ondernemend, ontdekt het leven en vindt het vaak heerlijk om je na te doen of samen schoon te maken. Toch is niet alles zo gezellig. Er zijn een paar kleine uitdagingen tijdens deze fase. Wij delen er 7 met je en zijn benieuwd naar jullie verhalen!

Van baby naar dreumes

De overgang van baby naar dreumes is een bijzondere. Van redelijk hulpeloos en afhankelijk verandert je zoon of dochter in een wandelend exemplaar met eigen wil. Tegelijkertijd biedt deze fase je nog genoeg uitdagingen (voor alle betrokken partijen). Want waar ze aan de ene kant groter worden en hun wereld zich met kleine stapjes verbreedt, hebben ze aan de andere kant echt nog veel aandacht nodig. Bovendien levert het zelf willen bepalen ook de nodige frustratie op (denk maar aan de 15 maandensprong). Ze leren razendsnel, maar kunnen de gevolgen niet altijd overzien. Kortom, deze periode begint het échte opvoeden.

De 7 grootste uitdagingen uit het leven met een dreumes

Samen opruimen gaat niet altijd heel soepel

Wil je graag opruimen met je dreumes in de buurt? Probeer dan vooral te kiezen voor klusjes waarbij ze je kunnen helpen. Doe je dat niet? Dan word je door schade en schande wijs. Wat dacht je van een emmer sop die per ongeluk omvalt, kletsnatte doekjes tegen de pas gelapte ramen, een stapel gevouwen wasgoed die wordt omgekeerd of het reservoir van die handige zakloze stofzuiger legen op de net gedweilde vloer?

Tip! Leuke (onschuldige) klusjes voor je dreumes

  • De vensterbank stoffen
  • Was ophangen (met knijpers)
  • Keukendeurtjes poetsen met een licht vochtig doekje
  • Speelgoed opruimen
  • Glas weggooien in de glasbak

De rest kan je beter doen tijdens het middagdutje (mits dat er nog is) of wanneer je partner thuis is.

Thuis sporten

Kinderen vinden het vaak heel leuk om samen te bewegen. Al is het aan te raden hier op tijd mee te beginnen, omdat ze dan gewend zijn dat je opdrukt of wil planken in de huiskamer. Probeer je in deze periode voor het eerst weer iets te gaan doen aan je (gebrek aan) conditie en je lijf? Dan bestaat de kans dat ze op je rug springen tijdens het planken of door je poortje racen als je wil squatten. Iets minder ideaal!

Uit eten gaan met een dreumes

Afhankelijk van het karakter van je kind kan uit eten gaan heus een succes worden. Vooral als ze een heel rustig karakter hebben en je een kindvriendelijk restaurant uitzoekt. Maar uiteindelijk is er voor jonge kinderen vaak ook weinig aan: je moet wachten op je eten, met een beetje pech mis je hun bedtijd en je kan moeilijk met elkaar bijpraten. Daarom kan je in deze periode vaak beter lekker alleen met je man (of vrouw) uit eten gaan en genieten van elkaars gezelschap. Over een paar jaar gaat het allemaal een stuk soepeler.

Boodschappen doen met je dreumes

Zeker in combinatie met een karretje en hun ontwikkelende motoriek is de supermarkt meestal geen succesnummer. Daarnaast houden de meeste dreumesen niet zo van de weekboodschappen, kunnen ze er zomaar halverwege de brui aan geven of leidt hun gewriemel in de kar je zo af dat je de helft vergeet. Maar omdat nood soms wet breekt, kan je de volgende snelle oplossingen gebruiken en het jezelf iets makkelijker maken:

  • Vertrek nooit met haast
  • Ga boodschappen doen op een rustig tijdstip
  • Neem altijd iets lekkers mee (rozijntjes, een krentenbol, stukjes komkommer, rijstwafel, whatever works)
  • Voel je niet opgelaten wanneer je kind de winkel bij elkaar schreeuwt: het is een fase! En jouw stress maakt helaas toch niet dat het stopt, dus kan je het maar beter loslaten.

Maar wil je echt de weekboodschappen halen? Ga dan op het moment dat je man thuiskomt van zijn werk. In je eentje (en lekker lang).

Een stuk wandelen

Zolang ze lekker liggen te dutten in de kinderwagen of genieten van het uitzicht, is het heerlijk. Je dreumes kijkt verwonderd de wereld in, ziet allemaal nieuwe dingen en kan misschien al met je ‘kletsen’. Maar als je niet uitkijkt kom je op het punt dat je net te ver van huis bent. De wandeling duurt te lang, je bent eten vergeten of die schone luier en doekjes en voor je het weet zet je lieve schatje een keel op die je, ironisch genoeg, thuis had kunnen horen. Oeps!

Het kan schelen als je de draagzak meeneemt. Tegen je aan kalmeert je kindje. Meestal. Anders is het vooral een kwestie van doorzetten; je komt vanzelf thuis.

Als ze zelf leren lopen

Zeker als je een temperamentvol kind hebt dat de wereld wil verkennen. Waar sommige ouders eindeloze stukken kunnen wandelen met hun dreumes, kan het in jouw geval zomaar zijn dat je jezelf wanhopig afvraagt of zo’n tuigje niet stiekem toch kan. Want of ze nu weigeren verder te lopen, elk bloempje onderweg aan een nader onderzoek onderwerpen of keihard de verkeerde kant uitrennen – het kan een behoorlijke uitdaging zijn om van A naar B te komen.

De dag doorkomen

Omdat dreumesen behoorlijk veel aandacht vergen, ben je een groot deel van je tijd kwijt aan het verzinnen van activiteiten. Ook omdat een verveelde dreumes vaak niet de gezelligste thuis is. Het kost best wat energie. Bovendien hebben ze op deze leeftijd meestal een beperkte aandachtspanne dus een uurtje kleien of kleuren zit er nog niet in. Wordt allemaal vanzelf makkelijker! Nog even geduld hebben…  Lees eventueel ook deze handige tips om te gaan buitenspelen met je dreumes!

Wat vond jij de grootste uitdagingen uit de dreumestijd?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven