Press "Enter" to skip to content

Het leven met een dreumes: 7 bijzondere uitdagingen

Je dreumes neemt je mee naar een bijzondere nieuwe fase. Aan de ene kant heerlijk, gezellig en ondernemend, maar soms ook een pittige uitdaging. Wij zetten er 7 voor je op een rijtje.

Van baby naar dreumes

De overgang van baby naar dreumes is een bijzondere. Van redelijk hulpeloos en afhankelijk verandert je zoon of dochter in een wandelend exemplaar met eigen wil. Tegelijkertijd biedt deze fase je nog genoeg uitdagingen. Want waar ze groter worden en hun wereld met kleine stapjes verbreedt, hebben ze nog veel aandacht nodig. Bovendien levert het zelf willen bepalen ook de nodige frustratie op (denk maar aan de 15 maandensprong). Ze leren razendsnel, maar kunnen de gevolgen niet altijd overzien. Kortom, deze periode begint het échte opvoeden.

De 7 grootste uitdagingen uit het leven met een dreumes

Samen opruimen gaat niet altijd heel soepel

Wil je graag opruimen met je dreumes in de buurt? Probeer dan vooral te kiezen voor klusjes waarbij ze kunnen helpen. Doe je dat niet? Dan word je door schade en schande wijs: een emmer sop die per ongeluk omvalt, kletsnatte doekjes tegen de ramen, een stapel gevouwen wasgoed die wordt omgekeerd.

Leuke (onschuldige) klusjes voor je dreumes

  • De vensterbank stoffen
  • Was ophangen (met knijpers)
  • Keukendeurtjes poetsen met een licht vochtig doekje
  • Speelgoed opruimen
  • Glas weggooien in de glasbak

De rest kan je beter doen tijdens het middagdutje (mits dat er nog is) of wanneer je partner thuis is.

Thuis sporten

Hoewel… Als je dit vanaf jonge leeftijd doet, gaat het vaak veel soepeler. Maar probeer je voor het eerst sinds tijden weer iets te doen aan je (gebrek aan) conditie en je lijf? Dan bestaat de kans dat ze op je rug springen tijdens het planken of door je poortje racen als je wil squatten. Niet echt ideaal dus!

Uit eten gaan met een dreumes

Afhankelijk van het karakter van je kind kan uit eten gaan heus een succes worden. Vooral als ze een heel rustig karakter hebben en je een kindvriendelijk restaurant uitzoekt. Maar uiteindelijk is er voor jonge kinderen vaak ook weinig aan: je moet wachten op je eten, met een beetje pech mis je hun bedtijd en je kan moeilijk met elkaar bijpraten. Daarom kan je in deze periode vaak beter lekker alleen met je man (of vrouw) uit eten gaan en genieten van elkaars gezelschap. Over een paar jaar gaat het allemaal een stuk soepeler.

Boodschappen doen met je dreumes

Zeker in combinatie met een karretje en hun ontwikkelende motoriek is dit geen succesnummer. Daarnaast houden de meeste dreumesen niet zo van de weekboodschappen, kunnen ze er zomaar halverwege de brui aan geven of leidt hun gewriemel in de kar je zo af dat je de helft vergeet. Maar omdat nood soms wet breekt, kan je de volgende snelle oplossingen gebruiken en het jezelf iets makkelijker maken:

  • Vertrek nooit met haast
  • Ga boodschappen doen op een rustig tijdstip
  • Neem altijd iets lekkers mee (rozijntjes, een krentenbol, stukjes komkommer, rijstwafel, whatever works)
  • Voel je niet opgelaten wanneer je kind de winkel bij elkaar schreeuwt: het is een fase! En jouw stress maakt niet dat het stopt.

En wil je echt de weekboodschappen halen? Ga dan op het moment dat je man thuiskomt van zijn werk. In je eentje.

Een stuk wandelen

Zolang ze lekker liggen te dutten in de kinderwagen of genieten van het uitzicht, is het heerlijk. Je dreumes kijkt verwonderd de wereld in, ziet allemaal nieuwe dingen en kan misschien al met je ‘kletsen’. Maar als je niet uitkijkt kom je op het punt dat je net te ver van huis bent. De wandeling duurt te lang, je bent eten vergeten of die schone luier en doekjes en voor je het weet zet je lieve schatje een keel op die je, ironisch genoeg, thuis had kunnen horen. Oeps!

Het kan schelen als je de draagzak meeneemt. Tegen je aan kalmeert je kindje. Meestal. Anders is het vooral een kwestie van doorzetten; je komt vanzelf thuis.

Als ze zelf leren lopen

Zeker als je een temperamentvol kind hebt dat de wereld wil verkennen. Waar sommige ouders eindeloze stukken kunnen wandelen met hun dreumes, kan het in jouw geval zomaar zijn dat je jezelf wanhopig afvraagt of zo’n tuigje niet stiekem toch kan. Want of ze nu weigeren verder te lopen, elk bloempje onderweg aan een nader onderzoek onderwerpen of keihard de verkeerde kant uitrennen – het kan een behoorlijke uitdaging zijn om van A naar B te komen.

De dag doorkomen

Omdat dreumesen behoorlijk veel aandacht vergen, ben je een groot deel van je tijd kwijt aan het verzinnen van activiteiten. Ook omdat een verveelde dreumes vaak niet de gezelligste thuis is. Het kost best wat energie. Bovendien hebben ze op deze leeftijd meestal een beperkte aandachtspanne dus een uurtje kleien of kleuren zit er nog niet in. Wordt allemaal vanzelf makkelijker! Nog even geduld hebben…  

Wat vond jij de grootste uitdagingen uit de dreumestijd?

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids