De 11 grootste uitdagingen van het derde trimester

Vanaf week 28 zit je officieel in je derde trimester. De laatste maanden en weken van je zwangerschap breken nu aan. Een opluchting misschien, want je uitgerekende datum is in zicht. Toch kan je je verkijken op de euforie die er in de praktijk bij komt kijken: wat kunnen ook die laatste weken nog pittig zijn! Hieronder onze 11 grootste uitdagingen. We zijn benieuwd naar die van jou.

De grootste uitdagingen van het derde trimester

Omdraaien in bed

Doordat je buik groter wordt en steeds meer aan je banden trekt, is iets simpels als omdraaien in bed inmiddels verworden tot een bijzondere uitdaging. Met een beetje pech moet je eerst wakker worden voor je je hele hebben en houwen naar je andere zij kan slepen. Met nog iets meer pech lig je vervolgens wakker of blijf je zolang op die kant liggen, dat je de volgende ochtend helemaal stijf bent.

Jezelf manoeuvreren door de obstakels des levens

Een deurklink, de hoek van je eettafel of gewoon een kastje waar je nog langs dacht te kunnen – zodra je in die laatste maanden komt, kan je je makkelijk vergissen in je omvang. En even je buik inhouden is er niet meer bij. Waar je bij een loslopende dreumes ineens overal gevaar ziet, zo zie je nu steeds meer obstakels op je weg verschijnen. Heel fijn!

Iets van de grond rapen

Door je knieën gaan? Als een giraffe op wankelende pootjes proberen toch richting de vloer te komen? Of gewoon je omgeving inschakelen? Die laatste optie is het best tijdens het laatste trimester. Je moet het eigenlijk niet eens meer willen proberen.

Dat je de wc vaker ziet dan je lief is

Niet alleen het eerste trimester, ook het derde staat garant voor nachtelijke bezoekjes. Dus als je ’s nachts al niet wakker lag dankzij het moeizame omdraaien, dan helpt je blaas gelukkig nog een handje. Ook overdag kan je je actieradius beter beperken tot een straal van enkele tientallen meter rond het toilet, sowieso omdat sprinten er doorgaans niet meer in zit.

Die buik, die maar eindeloos doorgroeit

Dacht je dat je er al was? Nee hoor. Je buik blijft lekker doorgroeien die laatste maanden. En is dat groter dan wat mensen zien als gemiddeld, dan krijg je dus ook nog een paar weken of maanden extra te horen dat je er vast al bijna bent.

Bewegen in het algemeen

Je lijf is moe, je buik groeit, je krijgt het zwaarder. Echt bewegen (een stuk wandelen, fietsen of sporten) is op een gegeven moment soms zelfs iets uit een ver verleden waar je alleen nog maar over kunt fantaseren. Tot die tijd kan je het maar beter houden bij je nesteldrang en de wandelingetjes van bank of bed naar de wc.

Halve scheersessies

Of het er allemaal uitziet zoals je hoopte? Geen idee. Het scheren is een soort utopische vorm van verzorging geworden waarbij de kans groot is dat je eerder een landkaart maakt van waar je het apparaat ook maar overheen haalt, dan een gladde huid. Het is wat het is.

Je schoenen en sokken aantrekken

Zeker het aantrekken van je sokken vereist enige vorm van flexibiliteit. Voor schoenen kan je een langere schoenlepel halen die je net iets makkelijker in je gympen helpt – mits je die nog aankrijgt.

Langer dan een paar uur slapen

Of je nu moet plassen, omdraaien, nachtmerries hebt, je karatetrappen krijgt, over de baby en jullie leven samen fantaseert of ineens ligt te piekeren – je nachtrust is voorlopig even niet meer wat het geweest is. Langer dan een paar uur achter elkaar slapen is er niet meer bij.

De uitgerekende datum verborgen houden

Hoe lief ook, je zit er niet altijd op te wachten dat je in de laatste spannende weken ook nog eens de hele wereld op de hoogte moet houden van je huidige status. Constant sturen ‘nee, nog geen teken van de baby’ maakt op den duur behoorlijk chagrijnig. Zeker als je de veertig weken overgaat. Een optie die vrouwen weleens bij een volgende zwangerschap gebruiken is het liegen over je uitgerekende datum (zo kan je de 42 weken aanhouden) of het geven van vage antwoorden, zodat je hierin enige afstand hebt.

Dat je geen idee hebt of het nu al begonnen is

Voor sommige vrouwen geldt zelfs dat ze bij een derde of vierde zwangerschap nog kunnen twijfelen. Die vage buikpijntjes, harde buiken of soms zelfs pittige (voor)weeën maken het er allemaal niet duidelijker op. Tel daarbij de vurige wens op om je kindje eindelijk te zien en de pret is compleet. Afwachten, afwachten, afwachten.

Wat vond jij grote uitdagingen in die laatste weken of maanden?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Prostock-studio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven