Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Boodschappen doen met de kinderen? 7 uitdagingen!

Boodschappen doen met je kinderen kan hartstikke leuk zijn. Moeten ze alleen wel even luisteren en niet door de supermarkt racen met hun karretje… In dit artikel de 7 grootste uitdagingen die we allemaal kennen van het doen van de boodschappen met je kids. Inclusief oplossingen!

Boodschappen doen met de kinderen

Elke week bekruipt me dezelfde weerzin. Hoewel ik eigenlijk helemaal niet zo’n hekel heb aan de boodschappen (als je er eenmaal bent), heb ik nooit echt zin om erheen te gaan. Maar je moet wel. We kunnen uiteindelijk niet de rest van de week blijven knabbelen op die verloren kruimels rijstwafel in de broodtrommel. Of ons te buiten gaan aan een restje ontbijtkoek.

Op zich gaat het ook nog wel wanneer je alleen naar de supermarkt kan. Maar boodschappen doen met de kinderen? Ik vind het best een uitdaging! Hieronder de 7 grootste hindernissen (inclusief oplossing!)

7 momenten waarop boodschappen doen met kinderen een uitdaging is

Ze kletsen door je gedachten heen terwijl je een lijstje probeert op te stellen

Onze dames houden van kletsen. Heel gezellig verder, maar niet als je in opperste concentratie probeert een fatsoenlijk boodschappenlijstje samen te stellen. Grote kans dat je de helft vergeet en op een ander moment nog terug moet naar de supermarkt. Of in de rij voor de kassa ontdekt dat je nog iets moet hebben dat helemaal aan het begin staat. Fijn!

Oplossing?

Maak het lijstje op zondagavond (bijvoorbeeld tijdens de gezinsvergadering) of een ander tijdstip dat de kinderen op bed liggen. Het heeft geen zin iets te forceren.

Ze hebben helemaal geen zin in de supermarkt en laten dat luidkeels horen

Bijvoorbeeld door te jammeren. Of zeuren. Of gewoon door keihard weg te rennen richting de speeltuin zodra je in de auto wil gaan zitten. Irritant, zeker als je zelf gewoon best wel haast hebt omdat je andere kind(eren) over anderhalf uur uit school komen.

Oplossing?

Je kan ze natuurlijk een koekje beloven als ze luisteren. Maar een alternatief is om ruim op tijd te vertrekken (zo elimineer je het gevoel van haast) en de supermarkt eventueel te combineren met een kwartiertje in de nabij gelegen speeltuin.

De strijd om die stomme kleine karretjes

Tenminste, hartstikke leuk als je kind relaxed in de pas loopt. Maar de meeste kinderen racen door de supermarkt met zo’n ding. En persoonlijk heb ik er geen trek in dat mijn dochter de bejaarde vrouw verderop een gebroken heup bezorgt omdat ze niet uitkijkt. Of omdat ik te laat door heb dat ze weg sprint. Zodra je bij de supermarkt staat, begint het gezeur al.

Iets wat trouwens wat mij betreft ook een no go is, is dat onding van een boodschappenkar met de voorkant van een auto. Nauwelijks te besturen en loodzwaar. Bovendien passen je boodschappen er niet fatsoenlijk in.

Oplossing?

Voorkom de strijd door:

  • Duidelijk aan te geven dat de karretjes geen optie zijn
  • Consequent te blijven (en dit keer echt)
  • Je kind in de grote kar te plaatsen
  • Te vragen om zijn of haar hulp (wandelend – mits ze er niet vandoor gaan in de supermarkt)
  • Indien mogelijk: loop via de Jumbo ingang waar geen auto-karren staan

Het kost je een paar keer gesteggel over die dingen, maar dan ben je er wel vanaf. Inmiddels vraagt May er nog weleens om, maar ze weet ook dat nee gewoon nee betekent.

Kinderen met trek

Uit principe scheur ik geen zak koekjes open in de supermarkt, maar je kan er natuurlijk donder op zeggen dat ze halverwege beginnen over eten. En wat moet je dan?

Oplossing?

Bij de Lidl is het makkelijk: daar kan je appeltjes pakken voor de kinderen. In andere supermarkten geldt dat je gewoon iets te eten moet meenemen van thuis. Heb je in elk geval een paar gangpaden lang een rustig knabbelend kind.

Boodschappen die niet op je lijstje stonden

Hoewel die kans klein is zolang je kind in de kar zit tijdens het doen van de boodschappen. Lopen ze zelf, dan is het al waarschijnlijker dat je ongevraagd eindigt met een berg snoep of speelgoed. Andersom kan trouwens ook gebeuren: dat je essentiële boodschappen vergeet, omdat je druk bezig was je kind in het gareel te houden.

Oplossing?

Kind vastzetten in je karretje is al een goede basis. En verder de boodschappen op je lijstje schrijven in volgorde van het looppad door de supermarkt. Moeten die alleen de indeling niet ineens veranderen…

Een ongeduldig (huilend – of erger nog: schreeuwend) kind bij de kassa

Verschrikkelijk vond ik dat altijd. Zeker toen ze nog baby waren. Dan voelde je soms de priemende blikken (en anders bedacht je ze er zelf gewoon bij). Wanneer ze ouder worden, gaat dit vaak geleidelijk over en wordt het boodschappen doen met je kind makkelijker. Maar hoe vaak ik niet met het schaamrood op mijn kaken afrekende…

Oplossing?

Hou iets te eten achter de hand. Soms scheelt het als ze even wat afleiding hebben. Ook slim: leer een Nijntje boek uit je hoofd en begin het rijmpje op te dreunen in de rij voor de kassa. En tot slot kan het schelen als je volgende keer iets minder boodschappen haalt. Gewoon voor een dag en dan morgen weer. Vergeet ook niet dat de mensen die kijken niet jouw probleem zijn: je doet toch je best?

De boodschappen heelhuids bij de auto krijgen en de kar wegzetten

Vind ik soms ook nog een uitdaging. Na de boodschappen je kar leeghalen, de tassen in de auto zetten terwijl je kind besluit zelfstandig uit het zitje te klimmen of spontaan de parkeerplaats op rent… Zeker toen ze klein was vond ik het een verademing zodra alles goed en wel in de auto stond en zat en we weer lekker naar huis konden gaan.

Oplossing?

Zet eerst je kind vast in de auto, laadt dan de boodschappen uit en zet de kar weer terug. Mocht dat erg ver weg zijn vanaf de parkeerplaats, dan kan je je kind altijd nog meenemen.

En haal vervolgens diep adem! Weer een ronde boodschappen overleefd 😉

Wat vind jij de grootste uitdaging aan boodschappen doen met je kinderen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, LightField Studios Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids