Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Uitdagingen als je op vakantie gaat

We mogen weer! Misschien over een week of twee weken, maar met de zomervakantie voor de deur is het tijd om er lekker op uit te trekken. Heerlijk ontspannen aan de Spaanse costa, in een pittoresk Italiaans stadje, op de Zuid-Franse camping of gewoon in ons eigen land – waar je ook naartoe gaat, het is tijd om even lekker bij te komen van de dramatisch drukke weken van de afgelopen tijd. Alhoewel… Op vakantie gaan, daar zitten nog wel wat haken en ogen aan! Even los van de eventuele rijen op Schiphol dus.

De grootste uitdagingen als je op vakantie gaat

Inpakstress

Ga je met vliegtuig dan sta je voor de onmogelijke taken om je halve huisraad in een koffer te proppen en dan ook nog eens maximaal 18-20 kilo te pakken. Maar als je met de auto gaat, zal je ook gunstig moeten pakken. Die Airfryer lijkt immers handig om mee te nemen, net als je yogamatje, de opblaaskrokodil van de kinderen en die volle krat met boodschappen – alleen groeit de kofferbak niet met je behoeften mee.

Al begint de echte inpakstress natuurlijk al veel eerder. Zeker als je in Nederland blijft: op het weerbericht kan je maar beperkt vertrouwen. Je zal je tas dus vol voor-het-geval-datjes moeten proppen, voor jezelf én de kinderen. En wat dacht je van de ruimteverslindende zwemspullen, een medicijnkoffer waar je U tegen zegt en nog 101 dingen. Op de een of andere manier lijkt er last minute ook zoveel meer mee te moeten dan je op je lijstje had staan en slaat de grootste stress toe, waardoor je vakantie vaak begint met vier dagen bijkomen.

Het huis schoon of rommelig achterlaten?

Ergens tot je oren in de berg wasgoed die je ‘nog even snel’ wil wegwerken voor vertrek bedenk je dat je eigenlijk wilde schoonmaken voor vertrek, zodat je rustig thuiskomt. Maar met de minuten die razendsnel wegtikken op de klok lijkt dat inmiddels een onmogelijkheid. Ergens kom je onlosmakelijk voor de keus te staan: ga je weg uit een rommelig huis en ruim je op wanneer je thuiskomt met de vakantiebende? Of toch straks nog even snel alles afnemen met doekjes en de dweil? Argh! Alsof het inpakken al niet stressvol genoeg is.

Je administratie

Vaak kijk je pas echt naar data op paspoorten en de voorwaarden van je reisverzekering als het stiekem al te laat is om er nog iets aan te doen. Je zal niet de eerste zijn die een hoger bedrag moet neertellen voor een noodpaspoort, die uit wanhoop extra betaalt voor de dure reisverzekering via de organisatie waarmee je op pad gaat of in de stress schiet omdat je geen brandblusser hebt of veiligheidshesjes. Toch misschien maar vaker nalopen…

De kinderen vermaken tijdens de reis

Als iets je de zenuwen kan geven dan is het wel een auto met dreinende kinderen die zich van thuis tot aan Zuid-Frankrijk beklagen over de hitte, je muziekkeuze, een luid ademend broertje of zusje en waarom ze niet nu al die hele snoepzak mogen leegeten. Probeer dan nog maar eens rustig te blijven, terwijl je zelf rond Antwerpen ook eigenlijk al vergeten bent waarom jullie zo nodig op vakantie moesten. Vaak zo rond het moment dat je je stellig voorneemt om alleen nog maar in je eentje te reizen.

Toch is deze uitdaging geen onmogelijkheid. Zelfs als je besluit om te reizen zonder schermpjes: het kan echt! Houd je hoofd erbij, eet allemaal op tijd en drink genoeg, maak een playlist die de kinderen zelf samenstellen voor de reis en zorg onderweg voor wat verrassingen – zowel in de vorm van een snoepje of iets anders lekkers, als doeboeken. Jij kan dit!

Ontspannen, hoe moest dat ook alweer?

Omdat je normaal het leven grotendeels plant, met alle clubjes van de kinderen en alle 101 dingen die je doet, ben je misschien geneigd om de vakantie straks ook van minuut tot minuut te plannen. Maar je wilde juist ontspannen! En wat nu als je dat boek niet kan lezen dat je speciaal bewaard had voor deze weken? Je wilde nog sporten, vijftien culturele bezienswaardigheden afwerken… Tot je beseft dat ontspannen betekent dat je mag loslaten. De kinderen genieten toch wel, je man redt zichzelf en jij gaat nu gewoon lekker onderuit met dat boek. Jammer dan als je niet verder komt dan je strandbedje, zolang je je goed voelt is alles prima.

Wat vind jij de grootste uitdagingen van op vakantie gaan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©kitzcorner, voorbereiding vakantie – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids