Press "Enter" to skip to content

Uit eten met kleine kinderen: het geheim tot succes

Even een avondje uit eten met jonge kinderen? Als je geen doorn in het oog van de andere restaurantgangers of -eigenaren wil zijn, is het slim je hierop goed voor te bereiden. In dit artikel delen we daarom het geheim om succesvol uit eten te kunnen gaan met kleine kinderen.

Moet je wel uit eten willen met jonge kinderen?

Voor je op pad gaat, is dit een legitieme vraag. Moet je dit wel willen? Afhankelijk van het karakter van je kind kan je zelf het best inschatten in hoeverre jullie avondje uit eten een succes zal worden. De één kan al voor zijn eerste verjaardag gezellig mee, een temperamentvol kind doe je er wellicht met zijn tiende nog geen plezier mee. Hou dit dus goed in je achterhoofd als je onderstaande tips leest en probeer zo flexibel mogelijk om te gaan met de situatie; dan is de kans op succes sowieso aanzienlijk groter.

Tips om succesvol uit eten te gaan met jonge kinderen

Kies voor een kindvriendelijk restaurant

Zeker wanneer je met jongere kinderen op pad gaat die nog niet goed lang stil kunnen zitten. In een kindvriendelijk restaurant kunnen ze vaak spelen. Soms kan je je eigen eten halen (buffetvorm) of serveren ze in elk geval snel en hebben een eigen speelhoek. Hier is het toch minder ongemakkelijk als je kind eens gilt dan in een rustige eetgelegenheid.

Daarnaast zijn pannenkoekenrestaurants ideaal: hier komen veel andere jonge kinderen, dus de kans is kleiner dat je anderen overlast bezorgt. Daarbij is er meestal wel iets te doen (gezinnen met kinderen zijn immers de doelgroep) en valt het menu bij bijna ieder kind in de smaak.

Ga niet te laat op pad

Als je middenin een soort spitsuur in het restaurant gaat zitten met jonge kinderen is de kans dat jullie best een tijdje moeten wachten op je eten. En hoe geduldig je dochter of zoon misschien ook is, ook daar zit een limiet aan. Hoe vroeger je bent, des te groter de kans dat je snel geholpen wordt. En des te langer het gezellig blijft aan tafel.

Neem eventueel plaats op het terras

Is het zomer en zijn je kinderen wat onrustig? Dan kan je prima op het terras gaan zitten. Daar is het toch iets minder vervelend of ongemakkelijk als ze luidruchtiger zijn. Bovendien krijgen kinderen daar meer bewegingsvrijheid – mits ze niet tussen tafeltjes door gaan rennen.

Neem iets mee om te doen tot het eten wordt geserveerd

Je kunt de tijd overbruggen door iets leuks te doen met je kind. In sommige (kindvriendelijke) restaurants staat het al voor je klaar, maar – tenzij je er vaak komt – hier kan je niet vanuit gaan. Altijd handig om mee te nemen wanneer je uit eten gaat met je kinderen:

 • Pen
 • (Kleur)potloden
 • Papier
 • Kleurboek
 • Voorleesboek
 • Stripboek of tijdschrift
 • Een spelletje – zonder losse onderdelen die gemakkelijk kwijtraken
 • Favoriet speelgoed, zoals een pop of auto (zonder geluidjes)

Zo kunnen ze tekenen, je kan boter, kaas en eieren spelen of (met oudere kinderen) spelletjes als galgje. Een tablet of smartphone met koptelefoon kan ook en is de overweging waard als je kind bijvoorbeeld slecht tegen prikkels uit de omgeving kan; zoals bij autisme kan voorkomen. Voor andere kinderen geldt dat je hen minder betrekt bij het etentje en ze daardoor ook minder snel leren omgaan met het moeten wachten in een restaurant.

Ga een stukje wandelen tijdens het wachten

Zit je in een minder kindvriendelijk restaurant? Of hebben ze het kleurboek na twintig minuten ook wel gezien? Ga dan een stukje wandelen. Misschien staat er wel een speeltoestel in de buurt waar je even naartoe kan. Is wellicht minder leuk voor je gezelschap – maar even eerlijk: een gillend kind in een restaurant is ook niet bepaald gezellig. Niet voor niets winnen adult only restaurants aan populariteit.

Leer ze hoe het hoort

Uiteindelijk is er veel dat je kind moet leren. En een restaurant bezoeken, je daar netjes gedragen en niemand voor de voeten lopen, is daar één van. Hoe kan je dat nu beter oefenen dan in de praktijk? Al zou dit eigenlijk thuis al moeten gebeuren. Begin daarbij met de belangrijkste regel: niet door het restaurant rennen. Ook omdat ze daarmee het personeel en zichzelf in gevaar kunnen brengen; je wil niet dat die kom soep per ongeluk over zijn hoofd gaat omdat je peuter tegen de ober aanrent.

Het lawaai beperken en netjes aan tafel zitten, kunnen daarna komen. Met bovenstaande tips krijg je meer ruimte en rust om daarin te oefenen. Uiteindelijk worden zelfs de rustigste kinderen nog wiebelig als ze een uur op hun eten moeten wachten.

Regel een oppas

Beetje flauw, maar het kan soms wel dé oplossing zijn. Lukt het echt niet om een restaurant te vinden dat past bij jullie gezin? Of wil je gewoon eens chic uit eten en zijn je kinderen niet op de leeftijd dat je hier allemaal van kunt genieten? Regel dan gewoon een oppas. Uiteindelijk betalen andere gasten ook voor hun eten en luidruchtige kleine kinderen worden in de meeste duurdere restaurants niet als prettig ervaren. En uiteindelijk wil je dat het voor hen ook een fijne ervaring is, toch?

De kern van lekker uit eten gaan met jonge kinderen is vooral dat het slim is te kijken naar een eetgelegenheid die past bij jullie gezin. Heb je rustige kinderen, dan kan je makkelijker iets chics uitzoeken. En kunnen ze lastig stilzitten, pas daar dan ook je restaurantkeuze op aan. Uiteindelijk leren ze het allemaal wel! Hoe staan jullie hierin? Vind je het zelf vervelend wanneer iemand met kleine kinderen naar een restaurant gaat als ze daar luidruchtig zitten roepen of rondrennen? Of maakt het jou niet zo uit? Hoe houden jullie de kinderen een beetje aan tafel?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel).
En volg je De Mamagids al op Instagram?

Ook leuk om te lezen

10 Comments

 1. Annelore Annelore 29/06/2020

  Wij namen onze kinderen al van op heel jonge leeftijd mee op restaurant, zodat ze het leerden. Wij probeerden meestal wel ’s middags uit eten te gaan, zodat we in ieder geval niet tegen slaaptijd aan zaten.

 2. Henna Henna 29/06/2020

  Handig ook kinderen op jonge leeftijd mee te nemen maar restaurant. Ze leren zo dan ook wat een restaurant is. Ik ga nooit heel laat uiteten, is altijd rond 17 u. Wel een mooie tijd.

 3. Frederique Frederique 29/06/2020

  Wij namen onze kinderen vanaf super klein al overal mee naartoe, restaurants, musea, werk soms. Ze waren het dus heel erg gewend en waren altijd erg rustig. Ik had buiten de deur ‘het rugzakje’ mee. Dat was een klein stoffen rugzakje vol met kleine speelgoedjes dus bijvoorbeeld kleine poppetjes, gogo’s, mini kleurboekjes maar ook van die keuken mini’s van de AH en Playmobil, gewoon alles wat klein was haha. Daar waren ze dan heel lang mee zoet. Die zak ging thuis niet open want dan hadden ze iets om naar uit te kijken wanneer we buiten de deur gingen eten of iets. Toen ze ouder werden, werden de schattige speelgoedjes vervangen door de Nintendo. Stukken minder schattig maar wel net zo rustig 😉

 4. nicole orriens nicole orriens 29/06/2020

  Wij gingen altijd naar restaurants waar ze kindvriendelijk waren. Dus het liefst met een speelruimte of zo, en kinderstoelen. Van te voren liepen we altijd even alle fatsoensregels met de kinderen door.

 5. rachel rachel 29/06/2020

  wij namen de meiden van baby af aan al overal mee naar toe, dus ook naar een restaurant. zo wennen ze eraan. ik vind kids niet erg in een restaurant maar ze moeten dan niet de boel bij mekaar krijsen haha, dan zit je niet lekker chill te eten en ik kan mij dan echt kapot ergeren en mijn mond niet houden 😉

 6. Manon/Hey Frits Manon/Hey Frits 30/06/2020

  Het lijkt me altijd een hele onderneming, met kinderen uiteten gaan, maar deze tips zijn super handig!

 7. Sherry Sherry 30/06/2020

  Super goede tips geef je. Ik zag wel een restaurant waar kinderen een speelhoek hadden en zelf hun eten mochten opscheppen.

 8. Simone Simone 02/07/2020

  Heel handig die tips. Denk dat het inderdaad per kind heel verschillend is en ook welk soort restaurant het is. Hoop wel dat die kleine van ons mee kan. Mar die moet nog geboren worden, haha.

 9. Jessica Jessica 02/07/2020

  Abby gaat heel vaak mee uit eten met ons. Zorgen dat ze niet te moe is, eventueel om 4 uur nog even een slaapje laten doen en dan kan ze mooi mee uiteten!

 10. Isabel Isabel 12/10/2020

  Als ik met de kinderen uit eten ga, is het ook een aangelegenheid voor de kinderen. Het pannenkoekenrestaurant is dan een goede keuze. Wanneer ik zelf naar het restaurant wil, regel ik een oppas en gaan we lekker uitgebreid tafelen. Daar vinden kinderen niet zoveel aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids