Even een avondje uit eten met kleine kinderen? Dit kan best een pittige uitdaging zijn. Maar aangezien ze het toch moeten leren, je af en toe ook met je peuter of kleuter naar een restaurant wil en het, mits goed voorbereid, hartstikke leuk is, delen we in dit artikel de beste tips met je. Op een succesvol etentje voor jou, andere restaurantgangers én de eigenaar 😉
Moet je wel uit eten willen met jonge kinderen?
Voor je op pad gaat, is dit een legitieme vraag. Moet je dit wel willen? Wij denken van wel. Uit eten gaan is niet alleen lekker, maar ook goed voor de algemene ontwikkeling. Je kind eet misschien makkelijker dan normaal wanneer zijn avondeten wordt klaargemaakt door een kok, ontdekt nieuwe smaken en geniet ongetwijfeld van een avondje weg met het gezin. Bovendien is uit eten gaan voor een klein kind natuurlijk een hele belevenis.
Daarbij is het wel slim om goed te kijken naar het karakter van je kind en je daarop aan te passen. Waar je zoon mogelijk heel meegaand is en al voor zijn eerste verjaardag geduldig aan tafel kan wachten, stuitert je temperamentvolle dochter wellicht de hele zaak door als ze te lang moet stilzitten. Onderstaande tips helpen je ook in dat laatste geval trouwens, zodat de kans op succes aanzienlijk groter wordt voor jullie allemaal.
Tips om succesvol uit eten te gaan met jonge kinderen
Kies voor een kindvriendelijk restaurant
Zeker wanneer je met jongere kinderen op pad gaat die nog niet goed lang stil kunnen zitten, is dit een hele fijne optie. In een kindvriendelijk restaurant hebben ze vaak een ruimte waar je kind lekker kan spelen tussen de gangen door of als ze klaar zijn. In een aantal hiervan werken ze met lopend buffet, wat dan weer ideaal is voor lastige eters: ze kunnen hier pakken wat ze graag lusten. Andere zijn wel à la carte, maar hebben dan uiteraard een speciaal kindermenu. Hier zitten vaak leuke extraatjes bij.
Het grote voordeel uit eten gaan met je peuter in een kindvriendelijk restaurant is dat je vaak veel gezinnen treft. Gilt je kind eens of ligt hij te dweilen onder tafel, dan kan je op aanzienlijk meer begrip rekenen dan in een sterrenrestaurant. Bovendien is de omgeving fijn voor je jonge kinderen. Er is genoeg te beleven en ze hoeven niet eindeloos aan tafel te wachten op de volgende gang. Misschien is een pannenkoekenhuis of ‘vreetschuur’ niet je eigen idee van lekker uit eten gaan, maar voor die roerige eerste jaren de ideale tussenoplossing.
Wat in elk geval aanwezig moet zijn?
- Een toilet met verschoningsruimte
- Kinderstoelen
- Kindermenu of buffet
- Ruimte (geen tafeltjes die dicht op elkaar staan)
Bereid jonge kinderen voor op wat jullie gaan doen
Ben je nog niet eerder uit eten gegaan met het gezin dan is het slim om je kind vast voor te bereiden. Kijk bijvoorbeeld alvast samen naar de menukaart op internet en bedenk samen wat jullie het lekkerst vinden. Vertel hoe het werkt in restaurants: dat je iets te eten kiest en een ober het eten komt brengen. Oudere kinderen kan je op deze leuke manier uitleggen wat goede tafelmanieren zijn.
Maak er een feestje van
Dat is het toch ook? Trek extra mooie kleren aan en zet onderweg gezellige muziek op, speel spelletjes en geef ze vast iets kleins te eten wanneer je verwacht dat je in het restaurant ook zal moeten wachten tot het eten op tafel komt. Daarnaast mag je tijdens een avondje uit eten met je kinderen makkelijker zijn met wat ze binnenkrijgen. De kans is groot dat ze patat, pizza of pannenkoeken kiezen met een lekker ijsje toe. Prima toch?
Tip: neem een extra setje kleding mee in je tas voor het geval er iets misgaat
Bespreek vooraf met je partner hoe je het aanpakt
Wie gaat een rondje lopen met jullie kindje als het allemaal wat langer duurt? Welke regels zijn belangrijk en welke laat je los? Door op één lijn te staan, is de kans op succes groter. Omdat uit eten gaan voor jonge kinderen een hele belevenis is, kan het zo zijn dat ze (door de spanning) minder meegaand zijn dan normaal. Houd daar rekening mee en spreek af hoe je daarmee omgaat. Je kan bijvoorbeeld het toetje overslaan als je kind op is en eigenlijk naar huis moet.
Ga niet te laat op pad
Er zijn twee dingen waar kinderen heel dwars van kunnen worden: trek en vermoeidheid. Beide zaken wil je voorkomen tijdens een etentje. Door op tijd uit eten te gaan, voorkom je alvast dat ze rond het hoofdgerecht gaan jengelen, omdat ze eigenlijk allang op bed hadden moeten liggen. Daarnaast is de kans groot dat je langer moet wachten op je eten als je met jonge kinderen tijdens spitsuur in een restaurant gaat zitten. Zelfs in eetgelegenheden met het bekende all-you-can-eat concept merk je dat je rond etenstijd vaker in de rij staat. Hoe geduldig je dochter of zoon misschien is, ook daar zit een limiet aan.
Neem eventueel plaats op het terras
Is het lekker weer buiten en zijn je kinderen wat onrustig? Dan is het ook een idee om op het terras te gaan zitten. Buiten gebeurt vaak van alles waardoor ze makkelijker afgeleid raken. Wat dacht je bijvoorbeeld van kijken naar voorbij varende schepen als je aan het water zit? Daarnaast is het leuk om een spelletje met de kinderen te doen terwijl je wacht op het eten: gele/rode/groene auto’s tellen of ik zie, ik zie wat jij niet ziet.
Verder is het op een terras minder erg als ze wat luidruchtiger zijn, omdat het geluid makkelijker opgaat in de omgeving. Bij kindvriendelijke restaurants staat er bovendien vaak een speeltuin in de buurt of hebben ze een zandbak aangelegd. Er is, kortom, buiten vaak meer bewegingsvrijheid voor je kinderen en dat komt jullie avondje uit ten goede.
Neem iets mee om te doen tot het eten wordt geserveerd
Je kunt de tijd overbruggen door iets leuks te doen met je kind. In sommige (kindvriendelijke) restaurants staat het al voor je klaar op tafel, maar hier kan je niet vanuit gaan. De volgende items zijn altijd handig om mee te nemen wanneer je uit eten gaat met je kinderen:
- Pen
- (Kleur)potloden
- Papier
- Kleurboek
- Voorleesboek
- Stripboek of tijdschrift
- Puzzelboekje
- Een spelletje – zonder losse onderdelen die gemakkelijk kwijtraken
- Favoriet speelgoed, zoals een pop of auto (zonder geluidjes)
Zo kunnen ze tekenen, je kan boter, kaas en eieren spelen of (vanaf een jaar of zes) spelletjes als galgje. Een tablet of smartphone met koptelefoon kan en is de overweging waard als je kind bijvoorbeeld slecht tegen prikkels uit de omgeving kan. Maar over het algemeen is het voor de kinderen zelf fijner als je hen betrekt bij het eten en er een fijn, gezamenlijke herinnering van maakt. Bovendien leren ze daardoor ook meteen omgaan met het wachten in een restaurant en hoe je rekening houdt met andere mensen.
Ga een stukje wandelen tijdens het wachten
Zit je in een minder kindvriendelijk restaurant? Of hebben ze het kleurboek na twintig minuten ook wel gezien? Ga dan een stukje wandelen. Misschien staat er wel een speeltoestel in de buurt waar je even naartoe kan. Wellicht voelt het onbeleefd naar je gezelschap toe of ongemakkelijk, maar even eerlijk: een gillend kind in een restaurant is ook niet bepaald gezellig. Niet voor niets winnen adult only restaurants aan populariteit.
Leer ze hoe het hoort
Uiteindelijk is er veel dat je kind moet leren. En een restaurant bezoeken, je daar netjes gedragen en niemand voor de voeten lopen, is daar één van. Hoe kan je dat nu beter oefenen dan in de praktijk? Begin daarbij met de belangrijkste regel: niet door het restaurant rennen. Niet alleen uit goed fatsoen, maar ook omdat ze daarmee het personeel en zichzelf in gevaar kunnen brengen. Je wil niet dat die kom soep per ongeluk over zijn hoofd gaat als je peuter tegen de ober aanrent.
Andere dingen die ze kunnen oefenen zijn het beperken van lawaai en netjes aan tafel blijven zitten. Die zijn iets minder belangrijk en kan je op een moment aanleren wanneer ze hieraan toe zijn. Zolang het nog niet goed lukt om stil te zitten of rustig te zijn, is een kindvriendelijk restaurant en/of een wandeling tussendoor vaak een prima tussenoplossing.
Wat als je kinderen niet toe zijn aan uit eten gaan?
Het is niet erg als je merkt dat je dreumes of peuter nog moet wennen aan langer stil zitten. Of misschien heb je zelf wel moeite met de hele situatie en ben je er ongemakkelijk onder. Stel het uit eten gaan dan gewoon nog even uit. Uiteindelijk werkt het ook niet als jij met samengeknepen billen zit te wachten op de uitbarsting (die onvermijdelijk komt) en de gêne die je voelt naar andere gasten, je gezelschap en/of het personeel toe.
Regel tot die tijd gewoon een betaalde oppas of vraag je ouders of ze het misschien leuk vinden om een klein logeetje te krijgen. Kan je meteen chiquer uit eten, als je dat leuk vindt, en langer blijven tafelen dan tot half 7 ’s avonds.
De kern van lekker uit eten gaan met jonge kinderen is vooral dat het slim is te kijken naar een eetgelegenheid die past bij jullie gezin. Heb je rustige kinderen, dan kan je makkelijker iets chics uitzoeken. En kunnen ze lastig stilzitten, pas daar dan ook je restaurantkeuze op aan. Uiteindelijk leren ze het allemaal wel! Hoe staan jullie hierin? Vind je het zelf vervelend wanneer iemand met kleine kinderen naar een restaurant gaat als ze daar luidruchtig zitten roepen of rondrennen? Of maakt het jou niet zo uit? Hoe houden jullie de kinderen een beetje aan tafel?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Wij namen onze kinderen al van op heel jonge leeftijd mee op restaurant, zodat ze het leerden. Wij probeerden meestal wel ’s middags uit eten te gaan, zodat we in ieder geval niet tegen slaaptijd aan zaten.
Handig ook kinderen op jonge leeftijd mee te nemen maar restaurant. Ze leren zo dan ook wat een restaurant is. Ik ga nooit heel laat uiteten, is altijd rond 17 u. Wel een mooie tijd.
Wij namen onze kinderen vanaf super klein al overal mee naartoe, restaurants, musea, werk soms. Ze waren het dus heel erg gewend en waren altijd erg rustig. Ik had buiten de deur ‘het rugzakje’ mee. Dat was een klein stoffen rugzakje vol met kleine speelgoedjes dus bijvoorbeeld kleine poppetjes, gogo’s, mini kleurboekjes maar ook van die keuken mini’s van de AH en Playmobil, gewoon alles wat klein was haha. Daar waren ze dan heel lang mee zoet. Die zak ging thuis niet open want dan hadden ze iets om naar uit te kijken wanneer we buiten de deur gingen eten of iets. Toen ze ouder werden, werden de schattige speelgoedjes vervangen door de Nintendo. Stukken minder schattig maar wel net zo rustig 😉
Wij gingen altijd naar restaurants waar ze kindvriendelijk waren. Dus het liefst met een speelruimte of zo, en kinderstoelen. Van te voren liepen we altijd even alle fatsoensregels met de kinderen door.
wij namen de meiden van baby af aan al overal mee naar toe, dus ook naar een restaurant. zo wennen ze eraan. ik vind kids niet erg in een restaurant maar ze moeten dan niet de boel bij mekaar krijsen haha, dan zit je niet lekker chill te eten en ik kan mij dan echt kapot ergeren en mijn mond niet houden 😉
Het lijkt me altijd een hele onderneming, met kinderen uiteten gaan, maar deze tips zijn super handig!
Super goede tips geef je. Ik zag wel een restaurant waar kinderen een speelhoek hadden en zelf hun eten mochten opscheppen.
Heel handig die tips. Denk dat het inderdaad per kind heel verschillend is en ook welk soort restaurant het is. Hoop wel dat die kleine van ons mee kan. Mar die moet nog geboren worden, haha.
Abby gaat heel vaak mee uit eten met ons. Zorgen dat ze niet te moe is, eventueel om 4 uur nog even een slaapje laten doen en dan kan ze mooi mee uiteten!
Als ik met de kinderen uit eten ga, is het ook een aangelegenheid voor de kinderen. Het pannenkoekenrestaurant is dan een goede keuze. Wanneer ik zelf naar het restaurant wil, regel ik een oppas en gaan we lekker uitgebreid tafelen. Daar vinden kinderen niet zoveel aan.
Pingback: Offline opvoeden: een bewuste keus, ook in 2024 -