Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Twijfel over borstvoeding: moet je stoppen?

Alle drie onze dochters kregen borstvoeding, de één (een stuk) langer dan de ander. Maar dat neemt niet weg dat het allemaal van een leien dakje ging. Want man, wat heb ik vaak zitten twijfelen over die borstvoeding. Of ik er überhaupt aan moest beginnen, of we er nog wel mee moesten doorgaan, of ze genoeg binnen kregen en wanneer je het aan jezelf en je kind kan verkopen dat je ermee stopt. Daarom besloot ik erover te schrijven. Omdat het volgens mij nog steeds een weinig besproken onderwerp is, terwijl veel moeders ermee rondlopen.

Waarom zou je twijfelen over borstvoeding?

Lastig om je mening te uiten over borstvoeding

Het lastige is dat we in een wereld leven waar de discussie rondom borstvoeding behoorlijk fel is. Aan de ene kant staan de voorstanders die roepen (of zelfs schreeuwen) dat flesvoeding vergif is, slecht is voor je kind en later leidt tot obesitas. En wie ben jij om je kind zo’n perfect op maat gemaakte cocktail te weigeren? Als je dat al niet voor je compleet afhankelijke baby over hebt…

Daar tegenover staan moeders die schamperen dat hun kind ook prima groot wordt met de fles. En dat ze blij zijn dat er geen kind aan hun borst hoeft te zuigen, dat ze het onsmakelijk of ongemakkelijk vinden en dat ze het belachelijk vinden dat we anno 2020 nog steeds ongemak zouden moeten ervaren voor iets dat met een simpel flesje op te lossen is.

Durf dan nog maar eens hardop te zeggen dat je gematigd bent. Dat je wel de borst zou willen geven, maar het ook niet altijd leuk vindt en er soms over twijfelt.

Redenen om te twijfelen aan de borstvoeding?

Los van het riedeltje van de op maat gemaakte cocktail, dat het borstkanker op latere leeftijd zou kunnen voorkomen en dat het nu eenmaal de natuur is, zijn er genoeg redenen om wél te twijfelen of je niet beter kan stoppen (of überhaupt moet beginnen):

  • Je hebt een hele nare ervaring gehad in het verleden, waarbij het geven van borstvoeding ongelooflijk veel pijn deed. En nee, daar hoef je jezelf niet doorheen te bijten. Jij mag je eigen grenzen aangeven.
  • Hoewel je nog steeds met plezier voedt, vind je het gênant worden nu je kind iets ouder wordt. Mensen maken vervelende opmerkingen over het feit dat je nog steeds borstvoeding geeft en dat laat je twijfelen.
  • Je voelt je heel ongemakkelijk, niet als jezelf. En je hebt het idee dat het komt door de hormonen die komen kijken bij borstvoeding.
  • Omdat je tijdens het kolven een magere opbrengst hebt, twijfel je of je wel genoeg borstvoeding aanmaakt.

Wat moet je doen als je twijfelt over het geven van borstvoeding?

Iedere situatie is anders, dus als jij twijfelt over borstvoeding dan zijn daar misschien heel andere redenen voor dan je hierboven kunt lezen. Maar een aantal dingen kan je altijd in je achterhoofd houden:

  1. Laat niemand anders voor je beslissen wat jij zou moeten doen. Jouw lijf, jullie kind, jullie keuze. Natuurlijk vindt de lactatiekundige en misschien ook de kraamverzorgster dat je borstvoeding moet geven, maar als jij je er niet prettig bij voelt, hoef je dat niet voor hen te forceren.
  2. Het geven van borstvoeding kan enorm vermoeiend zijn. Zeker als je kindje ’s nachts regelmatig wakker wordt en je andere kinderen ook nog aandacht nodig hebben. Kan je de energie wel blijvend opbrengen om te voeden of is het beter als je ermee stopt?
  3. Als het te veel pijn doet, stop er dan mee. Het is geen vorm van falen als je geen borstvoeding meer kunt geven, al had je het misschien heel graag gewild. Uiteindelijk kan niemand het van je overnemen en je baby heeft er ook niets aan als jij straks onderuit gaat omdat je je eigen grenzen niet durfde te erkennen.

Kortom, luister naar je lijf, je grenzen en jouw wensen. Vind je het te veel energie kosten, kan je het eigenlijk nauwelijks nog opbrengen of vind je het een onprettig gebeuren, doe het dan niet. Zeker als er geen snelle oplossingen zijn.

Liggen je twijfels om te stoppen met borstvoeding meer in de reacties van de buitenwereld, dan is het de overweging waard om toch door te gaan. Zolang jullie er plezier aan beleven, is dat toch het belangrijkst? Dat geldt ook als je de vermoeidheid eventueel kan oplossen door vaker te gaan liggen of een vitaminesupplement voor tijdens de borstvoeding te nemen.

Twijfel over borstvoeding tijdens de zwangerschap

Weet je niet goed of je zelf wil gaan voeden na de bevalling of liever voor flesvoeding kiest? Dan hierbij een aantal handige tips:

  • Ga naar een voorlichtingsavond van een lactatiekundige (eventueel bij jouw verloskundigenpraktijk)
  • Zoek informatie over de voor- en nadelen van borstvoeding tegenover flesvoeding
  • Informeer in je omgeving bij andere moeders, vraag eens wat hun keus en ervaring is
  • Hoe is je eerdere ervaring? En denk je dat de kans groot is dat het opnieuw zo loopt?

Twijfel over borstvoeding na de bevalling

Heb je vooral twijfels als je al borstvoeding geeft en weet je niet of je moet stoppen? In dat geval kan je de volgende punten voor jezelf nagaan:

  • Heb je er nog plezier in?
  • Heb je het idee dat je kindje te weinig binnen krijgt? Vraag dan altijd even om advies aan een deskundige, zij kunnen je hierin waar nodig geruststellen
  • Zijn er problemen die je met een beetje hulp (advies, supplementen of een goed gesprek) kan oplossen?
  • Hoelang twijfel je al? Het scheelt immers of je je net een paar dagen afvraagt of het niet beter is om te stoppen of al enkele maanden

Wat je in elk geval nooit moet doen?

Te veel naar anderen luisteren

Toegegeven, het is een persoonlijk advies, maar ik zou zo graag elke moeder op het hart willen drukken om te luisteren naar haar eigen gevoel. De invloed die alle deskundigen op je hebben, met goed bedoeld advies, talloze folders en eindeloze gesprekken, kunnen je onbedoeld een rotgevoel geven. Want wat als jij eigenlijk niet wilde gaan voeden, maar je toch gedwongen voelt?

Probeer daarom nooit je mening te laten beïnvloeden door anderen. Hoe moeilijk dat ook is, aangezien zij ervoor hebben geleerd en jij het hele ouderschap nog mag gaan ontdekken. Twijfel en eigenlijk zeker weten dat je geen borstvoeding wil gaan geven, zijn twee verschillende dingen. En als jouw hele lijf roept dat het zeker weten niet wil voeden, luister daar dan naar.

De reden dat ik dit zeg?

De laatste keer ben ik doorgegaan met borstvoeding geven, ondanks dat ik van het begin al heel stellig was om het maar twee weken te willen doen. Maar toen las ik van alles over de nadelen van flesvoeding en hoe belangrijk borstvoeding wel niet was. Ik durfde simpelweg niet te stoppen, omdat ik mijn dochter niet te kort wilde doen. Dat de hormonen door mijn lijf gierden na twee zwangerschappen binnen een jaar tijd, hielp natuurlijk niet mee.

Uiteindelijk hield ik het twee jaar vol. Twee jaar lang op basis van doorzettingsvermogen, maar ook schuldgevoel als ik wel zou stoppen. En hoewel het uiteindelijk gelukkig heel fijn werd en we er allebei van genoten, zou ik het mezelf én mijn dochter nooit meer aandoen. Laat dus niemand je wijs maken dat je een slechte moeder zou zijn als je geen borstvoeding geeft. Je doet je best en dat is in essentie precies wat elke moeder goed genoeg maakt.

Twijfel je over borstvoeding? Laat je dan goed voorlichten, maar blijf ook trouw aan je eigen gevoel en wensen. Past het niet bij je? Dan is dat geen schande. Zijn er kleine oplossingen voor handen om het voeden weer leuk(er) te maken? Geef het een kans. Zo zorg je in elk geval voor een keus die bij je past – borstvoeding of niet. Heb jij je kindje borstvoeding gegeven? En wat waren momenten waarop jij twijfelde? Of wist je vanaf het begin dat je liever voor de fles ging?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids