Press "Enter" to skip to content

2 zwangerschappen in een jaar: dit doet het met je lijf

Onze jongste dochters schelen elf maanden. Dat heeft inmiddels ook zo zijn voordelen hoor – pedagogisch gezien. Maar lichamelijk kunnen twee opeenvolgende zwangerschappen behoorlijk pittig zijn. In dit artikel vertel ik hoe mijn lijf eraan toe was na twee zwangerschappen in een jaar tijd.

Twee zwangerschappen in een jaar tijd

Ons verhaal in een notendop

Snel zwanger worden? Dat bleek voor ons geen probleem. Ruim twee maanden na de geboorte van Rose bleek ik namelijk opnieuw in verwachting, met grote dank aan de minipil. Of misschien het gebrek daaraan. In eerste instantie waren we in complete shock. We hadden het allebei niet verwacht. En hoewel het al snel voelde als een prachtig cadeau, neemt dat niet weg dat we geen idee hadden wat deze zwangerschap zou betekenen voor ons gezin en mijn lijf. De voorgaande negen maanden waren met ijzertekort en bekkenklachten ook al geen feestje geweest.

Welk effect heeft dat op je lijf?

Het is misschien wel de meest gestelde vraag over de tweede zwangerschap binnen een jaar tijd. Wat betekent dat voor je lijf? Was die tweede bolle buik daadwerkelijk zwaarder dan de eerste of ga je overal makkelijker in mee? In dit artikel probeer ik alle vragen te beantwoorden die ik hierover krijg en zo eerlijk mogelijk te vertellen over mijn ervaring. Ook delen andere moeders hoe zij het vonden om twee keer binnen een jaar zwanger te raken.

Marguerita: ‘Bij mij zaten de eerste twee kort op elkaar (scheelt 15 maanden, dus toen de eerste 7 maanden was bleek ik zwanger van nummer 2) en dat vond ik zo heftig, die eerste periode dat het direct klaar was met de kinderwens. Twee weken voor mijn bevalling ging mijn oudste pas zelf lopen en al dat tillen was erg pittig. Mijn man had zijn vrije dagen dan ook al opgemaakt nog voor de bevalling in zicht was, ik had veel last van voorweeen en harde buiken tijdens deze zwangerschap. Nu is het leuk, maar die babytijd? Blegh. Bevallingen no problemo, maar het gebrek aan (nacht)rust was killing.

Lichamelijke problemen bij twee zwangerschappen binnen een jaar?

Er is momenteel nog niet veel onderzoek gedaan naar het effect op je lichaam van twee zwangerschappen binnen een jaar tijd. Onderstaande problemen kunnen zich voordoen, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Je loopt echter wel een (iets) verhoogd risico. 

Problemen met de placenta

  • De placenta kan voortijdig loslaten (waardoor de baby een zuurstoftekort krijgt)
  • Placenta praevia: voorliggende placenta die de uitgang blokkeert. Hierbij krijg je standaard een geplande keizersnede vanwege de risico’s die dit met zich meebrengt.

Hoger risico op vroeggeboorte

Er bestaat een hogere kans op vroeggeboorte wanneer je binnen achttien maanden na je bevalling opnieuw zwanger raakt. Volgens deze website beval je sowieso in het ziekenhuis, maar dat hoeft niet. Ik beviel gewoon thuis in overleg met de verloskundige. Daarnaast had May niet direct een lager geboortegewicht, maar was haar placenta wel aanzienlijk kleiner dan die van Rose. Ze kwam redelijk vroeg ter wereld: met net 37 weken. Al zegt dat niet veel: Rose bleef een dag langer zitten.

Iets sneller last van fysieke kwalen dus

Gelukkig gingen bovengenoemde risico’s bij een tweede snelle zwangerschap voor mij niet op. Toch vond ik het de tweede keer aanzienlijk zwaarder. Fysiek, om de zwangerschap letterlijk te dragen, maar ook mentaal.

Esther: ‘Zelf heb ik 2 kinderen met amper 14 maanden verschil. Mijn zoontje was amper 6 maanden toen ik opnieuw zwanger testte. Gelukkig heb ik een erg vlotte en aangename zwangerschap gehad met weinig tot geen kwaaltjes. Ik ben zelfs vlot blijven doorwerken tot 3 dagen voor mijn bevalling.’

Waarom ik twee zwangerschappen in een jaar zo zwaar vond?

Dubbel zoveel hormonen door je lijf

Alles loopt door elkaar. Terwijl de ene helft je lichaam nog aan het verlaten is, komt de volgende ploeg alweer binnengemarcheerd. Je hele hormoonhuishouding raakt uit balans. Denk aan haaruitval: je verliest hele plukken, maar het karige bosje dat nog overblijft wordt wél dikker en glanzender. Weinig flatterend kan ik je vertellen. En je emoties rijzen de pan uit. Ik voelde me nog labieler dan de andere keren.

Ook na afloop heeft dit zijn weerslag gehad op zo’n beetje alles. Het duurde anderhalf jaar voor ik me voor het eerst weer een beetje de oude voelde. Dat ik een koperspiraal nam en daar flinke bloedarmoede door kreeg, hielp ongetwijfeld niet mee. En wellicht heeft het feit dat ik uiteindelijk twee jaar borstvoeding gaf ook meegespeeld. Maar hoe dan ook, ik voelde me echt heel lang labiel: angstig, verdrietig, moe, terneergeslagen. Compleet anders dan na de eerste bevalling.  

Je ledematen rammelen aan alle kanten

Zal vast niet gelden voor alle vrouwen die twee keer binnen een jaar zwanger raken trouwens, maar je hoort het vaker. Mijn bekken was eigenlijk nog verzwakt, net als mijn onderrug. Bovendien voelde ik me nog totaal niet fit. Rechtstreeks gevolg hiervan is dat ik al met zo’n 4-5 maanden op de teller nog maar een paar honderd meter kon wandelen (net voldoende om June naar school te brengen). En weer wat maanden verder móest ik halverwege op een bankje gaan zitten, anders redde ik het niet.

Pas toen June me naar huis stuurde en zei dat ze zelf kon lopen, besefte ik hoe erg het eigenlijk was. Dus bovenop de bekkenklachten zat ik ook thuis met een flink schuldgevoel. Daarnaast heeft het zo’n drie tot vier jaar geduurd om ’s ochtends eindelijk weer te kunnen opstaan zonder rugklachten.

Ramona: ‘Volgens mij heb ik best mazzel gehad en ging het me goed af. Ik zou enorm chagrijnig worden als ik weinig kon lopen tijdens de zwangerschap! Na mijn derde kind in 2,5 jaar tijd begon ik voor het eerst met hardlopen, omdat ik hijgend mijn eigen trap beklom. Zegt ook wel wat.’

Je gewicht krijgt geen kans zich te herstellen

Tijdens mijn zwangerschap van Rose kwam ik redelijk aan. Redelijk veel. Die postnatale kilo’s zaten nog op mijn heupen en buik geplakt, toen ik een positieve zwangerschapstest vasthield. Eigenlijk kon ik niet anders dan me het eerste halfjaar aan een strikt gezonde voeding te houden. Ik snoepte nauwelijks en at vooral fruit wanneer ik zoete trek had. Volgens mij kwam ik maximaal 5 kilo aan. Mijn buikje was heel bescheiden en het leek de goede kant op te gaan. Maar rond week 30 brak mijn zelfbeheersing alsnog en ik at er nog een kilo of 7 bij. Minstens.

Voor die extra kilo’s eraf waren, zaten we weer een paar jaar verder. Het sprookje van afvallen door de borstvoeding ging voor mij namelijk niet op. Het kostte behoorlijk wat discipline, liters Tastea Skintight en wilskracht. Helaas.

Je bent vermoeider dan ook (tijdens de zwangerschap en daarna)

Dat heeft niet alleen te maken met de vermoeidheid die bij je zwangerschap hoort natuurlijk. Want daarnaast heb je ook een kleine baby die aandacht nodig heeft. Aan de ene kant biedt dat een voordeel: baby’s slapen natuurlijk nog vrij veel, dus ik kon samen met Rose naar bed. Elke dag weer. Aan de andere kant hielp het verder helemaal niets, want ik voelde me vooral negen maanden heel erg moe.

Na de bevalling heb je een baby en een bijna-dreumes. Waar de één heel veel behoefte heeft aan slaap, rust en regelmaat, wil de ander langzaam steeds meer op avontuur. Je zit in een continue spagaat tussen twee kinderen die hele andere schema’s volgen en bent op sommige dagen alleen maar bezig. Tel daarbij op dat je minimaal twee tot drie jaar geen nacht doorslaapt en de feestvreugde is compleet!

Marylou: ‘Ik vind het echt heel pittig. De jongste was 6 maanden toen ik zwanger raakte en dat merk ik. Over drie weken begint mijn verlof, maar ik ben al minder gaan werken. Ik wil er niet teveel over klagen, want het was gepland en dit kindje is zo welkom, maar het is echt veel zwaarder dan mijn twee voorgaande zwangerschappen. Maaruh… 18 maanden ontzwangeren te gaan straks? You’re kidding!?’

Ontzwangeren: achttien maanden op, achttien maanden af

Je kan het bijna verdubbelen. Achttien maanden lang ontzwangeren is een behoorlijke periode. Niet alleen mentaal, maar je haar valt bijvoorbeeld ook (al dan niet gevoelsmatig) dubbel zo hard uit. Ook blijf je langer hormonaal, zoals je hierboven kan lezen.

Conclusie over twee zwangerschappen in een jaar?

Spijt?

Soms vragen mensen weleens of ik spijt heb. Nee. Ik zou het altijd weer overdoen, omdat ik May simpelweg niet wil en kan missen. Ze is echt een cadeautje geweest voor ons en ik ben oprecht dankbaar dat ik weer zwanger kon raken. Soms gebeuren dingen nu eenmaal en ik kan veel ergere dingen bedenken dan ons prachtige kleine meisje.

Maar als je me vraagt of ik het een ander zou aanraden?

Mijn eerlijkste antwoord op die vraag is een volmondige nee. En natuurlijk weet ik best dat je soms weinig keus hebt: als je lastig zwanger raakt, is elke geslaagde poging meer dan welkom. Ook als hij binnen een paar maanden op de vorige zwangerschap volgt. Maar als je enigszins controle kan en wil hebben, dan zou ik aanraden langer te wachten.

Niet alleen omdat het lichamelijk een stuk zwaarder kan zijn (zeker als je al met een achterstand begint), maar ook omdat je na je bevalling minder uitgebreid kan genieten van je andere kinderen. Een baby en een dreumes naast elkaar kan een behoorlijke chaos veroorzaken. Je slaapt continu slecht en hebt een korter lontje. En energie? Vergeet het maar. Dus in die zin kan het ook best wat schuldgevoel opleveren.

Kortom, zelf heb ik deze situatie als zwaar ervaren. Dit artikel is er niet omdat ik wil klagen of iets in die richting, maar vooral om een boekje open te doen over de gevoelens die je kan ervaren wanneer je twee keer in een jaar tijd zwanger raakt (of, zoals in mijn geval: twee keer in een jaar tijd bevalt). Het is een behoorlijke aanslag op je lijf – en dan heb ik de extra risico’s daar nog niet in meegenomen. Ben jij ook twee keer bevallen binnen een jaar en wil je jouw verhaal delen? Misschien vond jij het allemaal wel meevallen of ook zwaar – laat je het me dan weten in de reacties?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids