Press "Enter" to skip to content

2 kinderen binnen 1 jaar? Fantastisch om deze 7 redenen!

Twee kinderen in een jaar tijd… Er valt veel over te zeggen. Vaak roept het ook een soort fascinatie bij mensen op. Want hoe is het nu eigenlijk om twee keer in een jaar te bevallen? En hoe gaat het tussen de kinderen onderling? Hoe bereid je je baby voor op een broertje of zusje? Is er veel jaloezie of juist niet? In deze blog vertel ik hoe wij het hebben ervaren om 2 kinderen binnen 1 jaar te mogen krijgen. 

Waarom is het fantastisch om binnen 1 jaar twee kinderen te krijgen?

Je weet alles nog van de vorige zwangerschap

Ok, de chronische zwangerschapsdementie gooit nog weleens roet in je eten, maar dan is vriendlief daar om je bij te spijkeren. Over het algemeen weet je gewoon wel hoe dat eerste jaar ongeveer verloopt, wanneer je welke vitamine toedient, in welke maand je begint met vaste babyvoeding en welke voedingsmiddelen ze wel en niet mogen krijgen.

Je hoeft nauwelijks nieuwe spullen aan te schaffen

Je kreeg helemaal geen tijd om box en bed te verpatsen op de plaatselijke rommelmarkt, omdat je vorige kindje er nog in lag en sliep. Zodra nummer 1 eruit is gegroeid, kan nummer 2 erin. Ideaal!

Je ontwikkelt een hartstochtelijke band met het consultatiebureau

En zij met jou, aangezien je als vaste klant de komende jaren nog veelvuldig op bezoek komt. Ok, ik overdrijf sterk op dit punt, want wij hebben het gewoon getroffen met onze fantastische verpleegkundige en arts. Als je zelf andere ervaringen hebt, dan kan het natuurlijk ook gewoon voorlopig heel hard afzien zijn.

Je kinderen hebben altijd een speelmaatje

Misschien blijken de kinderen uiteindelijk totaal geen raakvlakken te hebben, maar voorlopig zie ik hier vooral een heel hechte band. De middelste moedert op haar manier echt over de jongste. Als zij ergens een koekje krijgt, dan roept ze keihard of haar zusje ook iets krijgt. Of ze deelt spontaan haar eigen brood (al hangt dit regelmatig samen met haar gebrek aan trek op dat moment; het idee is lief).

Je gaat in één moeite door

Dat slaaptekort, daar draai jij je hand inmiddels niet meer voor om. Je weet toch al maanden niet beter, dus een jaartje extra kan er ook nog wel bij. Restjes luiers van de oudste kunnen nu alsnog worden opgemaakt en hydrofiel luiers krijgen nu zelfs bijna de kans te gaan slijten. Vaak is dit ook de meest gehoorde reactie op onze situatie: ‘Dan ben je er wel in één keer vanaf!’

Je wordt iets makkelijker in je ouderschap

Een onbekend vlekje? Dat ze ondersteboven rollen tijdens hun klimpartijen? Tand door de lip? Komt allemaal goed. Waar je bij de oudste een pietje precies was op gebied van huishouden, kleding en eigen uiterlijk, kan het je na twee in een jaar niet zo heel veel meer schelen. Zolang niemand er iets blijvends aan overhoudt, is het allemaal prima.

Je bent bewuster en hebt meer hoop: fases houden een keer op

Terwijl we bij de middelste weleens verzuchtten dat we knettergek werden van het gegil, weten we bij nummer drie dat het binnen afzienbare tijd ophoudt. Daardoor kun je jezelf veel gemakkelijker afsluiten en doorbijten. Of zouden we gewoon eenzijdig doof zijn inmiddels?

Maar eerlijk, hoe is het echt: 2 kinderen binnen een jaar?

Echt eerlijk

Kijk, zo’n jubelverhaal over twee kinderen in een jaar tijd is natuurlijk niet volledig realistisch. Er zitten uiteindelijk ook nadelen aan.

Zo gold voor mij persoonlijk dat ik twee zwangerschappen achter elkaar loodzwaar vond. Na afloop was ik stiekem toch bang om nog een keer zo snel zwanger te raken, heel veel mensen vinden iets van jullie (en dat kan best irritant zijn) en het kost veel energie. Zeker het eerste halfjaar vond ik oprecht zwaar: je wordt enorm geleefd zolang je geen vast ritme hebt.

Daar staat wel tegenover dat ik werkelijk geen seconde spijt heb of heb gehad. Onze dochters groeien inmiddels steeds meer naar elkaar toe en zijn echt dol op elkaar. Ook toen ze kleiner waren was er altijd iemand in de buurt. Ze slapen op één kamer en hebben een bijzondere, onafscheidelijke band (zo een waarvan je hoopt dat hij voor altijd is). Het is hier uiteindelijk nooit saai, er gebeurt van alles en de jongste is echt mijn lieve knuffelmeisje.

Een aanrader?

Of ik het anderen zou aanraden om twee kinderen te krijgen in een jaar? Als je het enigszins kan plannen, niet. Met name op fysiek vlak: dubbel ontzwangeren is enorm pittig. Zeker in combinatie met het opvoeden. Maar aan de andere kant, wanneer het je gebeurt, is het uiteindelijk wel het mooiste dat je kan overkomen! Dat maakt het elke seconde en alle energie meer dan waard.

Hoe het is om twee kinderen te krijgen in een jaar? Grotendeels fantastisch, al zou ik het niet per se aanraden. Maar goed, soms krijg je een prachtig cadeau van het leven en dat maakt alles meer dan waard! Hoeveel schelen jouw kinderen en wat zie jij als de grootste voordelen daarvan?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids