Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Column | Twee keer zwanger binnen 1 jaar is toch naïef?

Een paar weken terug las ik een artikel. Het verhaal ging over moeders die twee zwangerschappen binnen een jaar meemaken. Ze haalde een voorbeeld aan van haar kennis, die verdrietig aan haar bekende dat deze baby haar overkomen was. Dat paste niet binnen de belevingswereld van de schrijfster.

‘Dan ben je toch naïef?’ schreef ze. ‘Geef dan gewoon toe dat je nog een kind wilde.’ Ze had het over deze vrouw. Maar tegelijkertijd ging de tekst ook over mij: onze dochters Rose en May schelen slechts elf maanden. Daarom voelde ik me geroepen de andere kant van het verhaal te doen, want die is er. Naïef? Tja, zo zou je het inderdaad wel kunnen noemen, maar het kan je toch echt ‘overkomen’.

De minipil zorgde, in tegenstelling tot wat de huisarts vooraf vertelde, in mijn geval voor veel bijwerkingen. Ik smeet het ding uiteindelijk letterlijk in de prullenbak. Dat had alles te maken met mijn frustratie over tussentijdse bloedingen, emoties en dat humeur waar niemand blij van werd. Al snel na die dag voelde ik verbetering, alsof mijn lijf zich weer stabiliseerde. De bloedingen stopten en ik kon weer gaan deelnemen aan het gezinsleven. We namen ons voor om een paar weken later het koperspiraal te laten plaatsen.

De ‘Mijn Kalender’ app gaf aan dat mijn menstruatie zich nu elk moment kon aandienen. Vreemd, ik voelde me helemaal niet zo. Sterker nog, ik leek wel zwanger. Ro vermoedde dat het sluimerende hormonen waren die mijn nog ontzwangerende lichaam voor de gek hielden. Bovendien moest ik misschien nog wennen aan mijn nieuwe cyclus. Een paar dagen later gebeurde er nog niets en werd ik gek van onzekerheid. Uiteindelijk zeurde ik Ro zo aan zijn hoofd dat hij van ellende maar naar Trekpleister fietste om een test te halen. Opluchting! Binnen een kwartier zouden we zekerheid hebben. Wie weet zou een negatieve test de menstruatie zelfs wel opwekken?

We wachtten een paar minuten. In het venster van de digitale test verscheen helemaal niets. Ik kan je vertellen dat je op zo’n moment gek wordt van onzekerheid. ‘Misschien is het een teken,’ zei Ro nuchter, ‘laten we anders gewoon maar weer afwachten.’ Maar goed, als een vrouw eenmaal iets in haar hoofd heeft… Lang verhaal samengevat, weer een kwartier later stond hij met nieuwe testen in de badkamer. Dit keer gewoon ‘ouderwets’ van het huismerk.

Tijdens het wachten verscheen in het testvenster een horizontale streep. Vreemd! Ik meende bijna zeker te weten dat de streep daar verticaal zou moeten zijn. ‘Kijk eens op dat briefje hoe het zit met zo’n horizontale streep?’ vroeg ik chagrijnig aan Ro. Hij kon het niet vinden. Ongeduldig keek ik zelf, maar toen ik eenmaal terugkeek naar de test bleek het probleem al opgelost: inmiddels stond er een onmiskenbaar duidelijke verticale streep en had ik dus een positieve zwangerschapstest in handen.

Geen twijfel over mogelijk, ik was zwanger. Binnen drie maanden na de geboorte van Rose. Dat betekende dat twee zwangerschappen in een jaar tijd en dus ook dat onze dochters minder dan een jaar in leeftijd zouden gaan schelen.

Feitelijk heeft de schrijfster inderdaad misschien wel gelijk. Als je pertinent niet zwanger wil raken, zorg je daarvoor. Dan regel je direct een sterilisatie of blijft stug de minipil slikken tot je kunt overstappen op een andere oplossing – ook als dat je allerlei nare kwaaltjes oplevert en je hondsberoerd bent.

Maar toch zou ik zelf een andere bewoording kiezen voor de situatie dan ‘naïef’. Per slot van rekening hoef je geen stiekeme zwangerschapswens met je mee te dragen om toch weer in verwachting te raken. En het kan je dus ook overkomen. Los daarvan denk ik ook dat het verder niet heel relevant is allemaal: belangrijkste is toch dat het nieuwe kindje uiteindelijk gewenst is – gepland of niet? Ergens vermoed ik daarom dat de schrijfster van het stuk stiekem gewoon jaloers was, omdat haar kennis al zo snel weer (succesvol) seksueel actief was… 😉

Heb jij weleens geoordeeld over iemand die al snel na de geboorte weer zwanger raakte? Vind jij het ook naïef? Of heb je het misschien zelf ook meegemaakt? Laat het ons weten in de reacties!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids