Trekpleister test: plusje of toch negatief?

Dit artikel besloot ik te schrijven naar aanleiding van mijn eigen ervaring met de Trekpleister zwangerschapstesten. Een aantal keer verscheen er een plusje. Was ik nu eigenlijk zwanger? Of moest ik de test interpreteren als negatief?

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op onze ervaring. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg bij blijvende twijfel altijd een arts of andere deskundige.

Trekpleister zwangerschapstest

Trekpleister biedt verschillende zwangerschapstesten aan, waaronder de vroege zwangerschapstest die te gebruiken is vanaf vier dagen voor de verwachte eerste dag van je komende menstruatie (op fora beter bekend als de NOD). Hierop verschijnt een plusje als het resultaat positief is en je dus zwanger bent. De test is 99% betrouwbaar en moet binnen 10 minuten worden afgelezen. In die zin is de zwangerschapstest vergelijkbaar met andere testen.

Let op! Deskundigen adviseren ook met een vroege zwangerschapstest te wachten tot je NOD. Zo kan een te laag hCG-gehalte in je urine leiden tot een vals negatief resultaat, maar medicijngebruik, vruchtbaarheidsbehandeling of een recente miskraam onterecht leiden tot een positieve zwangerschapstest. Verder is de kans op een miskraam groter in dit stadium van de zwangerschap, waardoor je mogelijk erg blij bent, maar uiteindelijk groot verdriet te verwerken krijgt. Als je hier gevoelig voor bent, kan het beter zijn nog even te wachten.

Onze ervaring met de Trekpleister zwangerschapstest

Ik neem jullie mee naar eind 2018. Op dat moment hadden we drie dochters en twijfelden we of we voor een vierde kindje wilden gaan. Toegegeven, hij meer dan ik. Dit had alles te maken met het verwijderen van mijn koperspiraal dat jaar. Alles werd ineens weer mogelijk en dan houd je toch rekening met een eventuele zwangerschap.

Wie, net als ik, op een bepaald punt weet dat ze in verwachting kan raken, weet ook dat de wens vader kan zijn van de gedachten. Je buik voelt anders, borsten lijken opgezet en die hormonale buien, zou het niet…? Ondanks dat ik al drie kinderen op de wereld had gezet, was ik weer net zo onzeker als die eerste keer. Een zwangerschapstest zou uitsluitsel moeten bieden en dus toog ik naar Trekpleister voor een paar vroege testen.

De eerste positieve Trekpleister test

Nadat ik licht bloedverlies had op de dag dat ik, volgens eigen berekening, de innesteling zou moeten hebben, begon het voorzichtig te kriebelen. Ik voelde me een beetje misselijk en totaal niet of ik ongesteld zou moeten worden.2 Ongeduldig als ik ben, kon ik niet wachten en scheurde de test uit zijn verpakking. In eerste instantie bleef hij hartstikke wit, maar op een gegeven moment zag ik een lichtblauw streepje. Ro ook. Wat bij mij een beginnende euforie en een ‘gelukkig, ik ben niet gek’ gevoel opleverde. Een dag later werd ik ongesteld.

Weer een plusje, maar onterecht

Een maand later leek de geschiedenis zich bijna te herhalen. Dit keer besloot ik te wachten tot de dag waarop ik ongesteld had moeten worden en deed een test. Ook nu bleef de test eerst wit, maar verscheen na een tijdje toch een lichtblauw lijntje. Omdat ik dit keer rekening hield met het scenario van de vorige keer, voelde ik minder verdriet dan de maand ervoor. Toch baalde ik wel een beetje toen mijn menstruatie twee dagen later startte.

Indroogstreepje

Hoewel een licht streepje ook een streepje is en bijna altijd een positieve test (en zwangerschap) betekent, is er een uitzondering: het indroogstreepje. Normaliter verschijnt deze pas ver na de tien minuten dat je je test mag aflezen, maar in het geval van de Trekpleister zwangerschapstest kan het dus ook iets eerder zijn. Bij nader inzien moet dit wel het geval zijn geweest bij mijn testen; ik werd niet voor niets ongesteld.

Als je denkt dat de test niet klopt

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden bij het doen van een zwangerschapstest:

  • Als je eerst een positieve test doet en daarna ongesteld wordt, betekent dit over het algemeen dat je niet (meer) zwanger bent.
  • Wanneer het streepje heel licht is, doe dan na een dag of 3-4 opnieuw een zwangerschapstest op hetzelfde moment van de dag (bij voorkeur in de ochtend) en van hetzelfde merk. Ben je in verwachting? Dan zou het resultaat duidelijker zichtbaar moeten zijn.
  • Lees het resultaat nooit af na het maximum aantal minuten. Het resultaat kan dan vertekenen.

Wil je graag je verhaal delen met onze lezeressen? Heb je iets soortgelijks meegemaakt en bleek je toch zwanger? We lezen het graag terug in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Antonio Guillem – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven