Waarom trash-tv eigenlijk zo onwijs leerzaam is

Trash- of pulp-tv wordt vaak weggezet als de domste vorm van vermaak sinds eeuwen. Als je je in elitaire kringen begeeft, zal je sneller Tolstoj aanhalen dan Matsoe Matsoe. Maar wij vinden dat het tijd is om realitysoaps eens met een andere blik te gaan bekijken. Het is namelijk hartstikke leerzaam!

Waarom pulptelevisie zo leerzaam is?

Je krijgt een inkijkje in de menselijke psyche

Natuurlijk, je kan tegenwerpen dat als er íets van begin tot eind geregisseerd is, het ironisch genoeg wel de realitysoaps zijn. Iedere scène die jij te zien krijgt, is doordacht geplaatst. Dus ja, in die zin krijg je maar net te zien wat de programmamakers voor jou hebben uitgekozen. Dat die ene jonge, gespierde verleider uit Temptation Island pas de confrontatie opzoekt, nadat iemand van de redactie hem iets heeft ingefluisterd tijdens dat één-op-één moment voor de camera, zegt niets over wie hij is. Dat weten we ook wel.

Maar er is wel een andere kant van het verhaal. Wat je namelijk wel ziet, is hoever sommige mensen willen gaan voor hun 15 minutes of fame. Want meedoen aan ‘Tempa’, Ex on the beach, Love Island of welke andere soap dan ook, levert je toch mooi minimaal 100.000 extra volgers op Instagram op. En daar kan je dan weer voorlopig van leven, omdat je vanaf dat moment als influencer door het leven gaat. Dat je te maken krijgt met minstens zoveel vooroordelen en lullige opmerkingen van anonieme internettrollen, blijkt irrelevant als je er een tijdelijk jetset-leven voor terugkrijgt.

Dat is psychologisch gezien dan weer best interessant.

Je leert hoe je hoopt dat je eigen kinderen niet zullen worden

Met alle respect naar deelnemers van dit soort programma’s trouwens, maar je wil als ouders je kinderen het liefst beschermen tot ze ‘later groot zijn’. Je weet als volwassene dat roem en rijkdom kunnen lonken, maar je uiteindelijk meer hebt aan een curriculum vitae dat vol nuttige ervaring staat. Veel meer dan dat je over tien jaar nog steeds dat meisje of die jongen bent die seks had op televisie. Even eerlijk, hoe achterhaald het ook is dat je daar anno 2020 op wordt afgerekend, dat neemt niet weg dat de wereld nu eenmaal zo werkt.

Het is een beetje de discussie van het korte rokje: doe jij aanpassingen aan de wereld waarin je leeft of blijf je rebels en verwacht je dat de wereld dan vanzelf wel verandert? Aangezien dat laatste toch nog steeds een kleine Utopia blijkt, hoop je als ouder toch dat ze op een andere manier hun weg vinden richting het volwassen leven.

Onder alle gemaakte televisie zie je ook de echte deelnemers

Kerels met een Kleintje is hier een mooi voorbeeld van. Zeker als je de ‘hoe is het nu met…’-video’s bekijkt trouwens. Je ziet precies hoe de hardvochtige oordelen die je als kijker velt, de exacte bedoeling waren van de programmamakers. Maar tussen de bedrijven door merk je ook wat mensen drijft. Misschien staan ze qua leefstijl heel ver van je af, toch zie je dat we feitelijk allemaal hetzelfde willen: liefde vinden en gelukkig zijn. Bovendien komen er altijd wel wat aandoenlijke scènes voorbij. De gedachte dat we minder verschillen dan je op het eerste gezicht dacht, is toch een mooie les die je kan toepassen in de rest van je leven.

Er gebeurt al genoeg ellende: ontspannen is net zo belangrijk

Zonder hier allerlei doemscenario’s in naar voren te willen brengen (uiteindelijk is het menselijk dat er misstanden gebeuren in de wereld, hoe vervelend dat ook is) – nieuws is doorgaans niet gemaakt om je op te vrolijken. Dat was het vroeger niet en dat is nog steeds zo. Om je echter hele dagen te wentelen in de ellende van anderen kan nooit gezond zijn. Uiteindelijk heb je af en toe ook luchtige ontspanning nodig.

En wat geeft nu meer luchtigheid aan je leven dan het stukje (leed)vermaak dat trash-tv ook is? Het leert je dat de wereld hoe dan ook wel doordraait. En dat jouw persoonlijke problemen misschien wel reuze meevallen als je ziet hoe de deelnemers aan Help, mijn man is klusser zich voelen. Dan is je eigen man aan het eind van de dag toch weer leuker dan je dacht 😉

Je leert dat heel Nederland het jammer vindt als je trouw blijft. Tot je vreemd gaat.

Het gaat hier natuurlijk over Temptation Island. Hypocrisie ten top! Vooral in 2019, toen half Nederland de Vlaamse Laura zo afviel. Waarom? Ze bleef trouw aan Roger en had het volste vertrouwen in zijn slagen, hield de mannen vakkundig op afstand en bleef zichzelf. En ja, ik snap dat het voor het programma weinig spannende beelden oplevert als iemand vooral gaapt, vroeg naar bed gaat en elke mogelijke vorm van actie bij anderen torpedeert. Maar het is toch juist een berg respect waard dat dit meisje op jonge leeftijd al zo standvastig is?

Dus ook dat is leerzaam om te zien. Uit egoïsme (want: iedereen wil spannende beelden zien) wordt negatief gedrag (vreemdgaan) ineens bejubeld. En waar de meeste mensen in hun eigen relatie zo’n trouwe partner zouden willen, wordt de psycholoog erop gezet wanneer het op televisie gebeurt.

Wat een leven in de spotlights met je doet

Geen deelnemer aan de gemiddelde reality soap ziet er nog uit als zichzelf. Anno 2020 zien we meisjes die hun lippen opvullen, bil- en borstimplantaten heel normaal vinden, kiezen voor facings of op zijn minst hun tanden lieten bleken, een pruik dragen of extensions lieten zetten en geen idee meer hebben hoe hun eigen nagels er ooit uitzagen.

Het lijkt een vereiste om te kunnen meedoen. Ze zijn vrijwel allemaal artiesten met make-up en verwijderen aan het eind van de dag een compleet masker. Ook de mannen passen zich aan met wat botox hier en daar, al is het bij hen vaak iets subtieler. Jezelf zijn (en vooral blijven), is er niet meer bij. Een ontwikkeling die steeds breder door de maatschappij trekt. Hoe je hier ook in staat, de kans is groot dat je op termijn toch dit gesprek met je eigen kinderen moet gaan voeren…

Dat sommige mensen een badpak of bikini dragen voor het idee

Weliswaar geen diepe levensles, maar wel eentje die je toch maar weer meeneemt. Meer dan wat touwtjes heeft het soms niet om het lijf. Letterlijk.

De poel met reality-sterren is nooit leeggevist

En als groot liefhebbers zijn we daar heel blij mee!

Wat is trash-tv?

De definitie?

A genre of television talk show with little educational content and a focus on controversy and confrontation.

Bron: Yourdictionary.com

Kortom, dit genre staat erom bekend dat er weinig educatieve elementen in verwerkt zijn en de focus echt ligt op controversie (denk aan halfnaakt door het beeld rennen of opvallende uitspraken, waardoor erover gepraat wordt bij de koffieautomaat) en confrontatie (vechten, ruzie en andere spraakmakende onderdelen).

Is dit ook jouw guilty pleasure? Of vind je het echt de meest afschuwelijke vorm van televisie die er wordt gemaakt?

Afbeelding, AS Inc. – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven