Ja, ik weet best dat reality tv gedeeltelijk geregisseerd is en dat veel mensen dit, in het openbaar, de domste vorm van vermaak vinden. Toch zijn de reality formats niet aan te slepen en is het genre populairder dan ooit. En dat misschien wel goed ook, want die zogenaamde pulptelevisie is hartstikke leerzaam als je er eens goed naar kijkt.
Waarom pulptelevisie zo leerzaam is?
Je krijgt een inkijkje in de menselijke psyche
Natuurlijk, je kan tegenwerpen dat als er íets van begin tot eind geregisseerd is, het, ironisch genoeg, deze realitysoaps zijn. Iedere scène die jij te zien krijgt, is doordacht geplaatst. Je krijgt uiteindelijk ook maar te zien wat de programmamakers voor jou uitkiezen. Vaak zijn dat de smaakmakers, de scènes waarin een ‘echt meisje’ een hoek krijgt wanneer ze door de jungle van Laos ploetert en de momenten waarop die ene ex on the beach na een trits cocktails door het lint gaat. Dé redenen waarom veel mensen het programma in eerste instantie opzetten.
Hoe zit het dan met die menselijke psyche?
Als je reality tv kijkt, zie je hoever mensen gaan voor hun 15 minutes of fame. Vrouwen die The Bachelor gebruiken als opstapje voor hun eigen carrière, de social media boost die je krijgt na deelname aan Tempa, Love Island of een andere reality soap – en daar kan je dan vervolgens weer geld mee verdienen. Of een lekkere deal voor een spin off aan overhouden, zoals Harrie van
Als je reality tv kijkt, zie je hoever mensen gaan voor hun 15 minutes of fame. Vrouwen die The Bachelor gebruiken als opstapje voor hun eigen carrière, de social media boost die je krijgt na deelname aan Tempa, Love Island of een andere reality soap – en daar kan je dan vervolgens weer geld mee verdienen. Of een lekkere deal voor een spin off aan overhouden, zoals Daten op het kamp: Harrie zoekt een vrouw.
Kijk, daar kunnen we allemaal natuurlijk heel veel van vinden met z’n allen, maar ze harken daarmee wel een mooi bedrag binnen om van te leven. Daarbij is het moeten dealen met vooroordelen of lullige opmerkingen van internettrollen blijkbaar irrelevant. En dát is psychologisch gezien dan weer erg interessant, als je het mij vraagt.
Je leert hoe je hoopt dat je eigen kinderen niet zullen worden
Met alle respect naar deelnemers van dit soort programma’s trouwens, maar je wil als ouders je kinderen het liefst beschermen tot ze ‘later groot zijn’. Je weet als volwassene dat roem en rijkdom kunnen lonken, maar je uiteindelijk meer hebt aan een curriculum vitae die vol nuttige ervaring staat. Dat is handiger dan dat je over tien jaar nog steeds dat meisje of die jongen bent die seks had op televisie. Hoe achterhaald het misschien ook is dat je daar anno nu op wordt afgerekend, dat neemt niet weg dat de wereld nu eenmaal zo werkt.
Het is een beetje als de discussie over te korte rokjes: doe jij aanpassingen aan de wereld waarin je leeft of blijf je rebels en verwacht je dat de wereld dan vanzelf wel verandert? Aangezien dat laatste toch nog steeds een kleine Utopia blijkt, hoop je als ouder toch dat ze op een andere manier hun weg vinden richting het volwassen leven. Reality tv is dan een mooie ingang om het gesprek met hen aan te gaan.
Bij alle gemaakte televisie zie je ook de echte deelnemers
Kerels met een Kleintje is hier een mooi voorbeeld van. Zeker als je de ‘hoe is het nu met…’-video’s bekijkt trouwens. Je ziet hoe de hardvochtige oordelen, die je als kijker velt, de exacte bedoeling waren van de programmamakers. Maar tussen de bedrijven door merk je ook wat mensen drijft. Misschien staan ze qua leefstijl heel ver van je af, toch zie je dat we feitelijk allemaal hetzelfde willen: liefde vinden en gelukkig zijn. Bovendien komen er altijd wel wat aandoenlijke scènes voorbij. De gedachte dat we minder verschillen dan je op het eerste gezicht dacht, is toch een mooie les die je kan toepassen in de rest van je leven.
Er gebeurt al genoeg ellende: ontspannen is net zo belangrijk
Zonder hier allerlei doemscenario’s in naar voren te willen brengen (uiteindelijk is het van alle tijden dat er misstanden gebeuren in de wereld, hoe vervelend dat ook is) – nieuws is doorgaans niet gemaakt om je op te vrolijken. Dat was het vroeger niet en dat is nog steeds zo. Om je echter hele dagen te wentelen in de ellende van anderen kan nooit gezond zijn. Uiteindelijk heb je af en toe ook luchtige ontspanning nodig.
En wat geeft nu meer luchtigheid aan je leven dan het stukje (leed)vermaak dat trash-tv ook is? Het leert je dat de wereld hoe dan ook wel doordraait. En dat jouw persoonlijke problemen misschien wel reuze meevallen als je ziet hoe de deelnemers aan Help, mijn man is klusser zich voelen. Dan is je eigen man aan het eind van de dag toch weer leuker dan je dacht 😉
Je leert dat heel Nederland het jammer vindt als je trouw blijft. Tot je vreemd gaat.
Het gaat hier natuurlijk over Temptation Island. Hypocrisie ten top! Vooral in 2019, toen half Nederland de Vlaamse Laura zo afviel. Waarom? Ze bleef trouw aan Roger en had het volste vertrouwen in zijn slagen, hield de mannen vakkundig op afstand en bleef zichzelf. En ja, ik snap dat het voor het programma weinig spannende beelden oplevert als iemand vooral gaapt, vroeg naar bed gaat en elke mogelijke vorm van actie bij anderen torpedeert. Maar het is toch juist een berg respect waard dat dit meisje op jonge leeftijd al zo standvastig is?
Dus ook dat is leerzaam om te zien. Uit egoïsme (want: iedereen wil spannende beelden zien) wordt negatief gedrag (vreemdgaan of daar op zijn minst voor openstaan) ineens bejubeld. En waar de meeste mensen in hun eigen relatie zo’n trouwe partner zouden willen, wordt de psycholoog erop gezet wanneer het op televisie gebeurt.
Wat een leven in de spotlights met je doet
Vrijwel geen enkele deelnemer aan de gemiddelde reality soap ziet er nog uit als zichzelf. Zeker de ‘echte’ meisjes in de jungle, die hun lippen opvullen, bil- en borstimplantaten heel normaal vinden, kiezen voor facings of op zijn minst hun tanden lieten bleken, een pruik dragen of extensions lieten zetten en geen idee meer hebben hoe hun eigen nagels er ooit uitzagen.
Het lijkt een vereiste om te kunnen meedoen. Ze zijn vrijwel allemaal make-up artists en verwijderen aan het eind van de dag een compleet masker. Ook de mannen passen zich aan met wat botox hier en daar, al is het bij hen vaak iets subtieler. Jezelf zijn (en vooral blijven), is er niet meer bij. Een ontwikkeling die steeds breder door de maatschappij trekt. Hoe je hier ook in staat, de kans is groot dat je op termijn toch dit gesprek met je eigen kinderen moet gaan voeren…
Dat sommige mensen een badpak of bikini dragen voor het idee
Weliswaar geen diepe levensles, maar wel eentje die je toch maar weer meeneemt. Meer dan wat touwtjes heeft het soms niet om het lijf. Letterlijk.
De poel met reality-sterren is nooit leeggevist
En als groot liefhebbers zijn we daar heel blij mee!
Wat is trash-tv?
De definitie?
A genre of television talk show with little educational content and a focus on controversy and confrontation.
Bron: Yourdictionary.com
Kortom, dit genre staat erom bekend dat er weinig educatieve elementen in verwerkt zijn en de focus echt ligt op controversie (denk aan halfnaakt door het beeld rennen of opvallende uitspraken, waardoor erover gepraat wordt bij de koffieautomaat) en confrontatie (vechten, ruzie en andere spraakmakende onderdelen). Dat kan je vermakelijk vinden, verschrikkelijk of, zoals ik, op zijn tijd psychologisch heel interessant.
Is dit ook jouw guilty pleasure? Of vind je het echt de meest afschuwelijke vorm van televisie die er wordt gemaakt?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Krakenimages.com – Shutterstock