Ken je het gevoel dat je kind omkomt in het speelgoed en hij eigenlijk nergens mee speelt? Dat kun je gelukkig oplossen met toy rotation. Dit is een manier van het aanbieden van speelgoed, waarbij alles aan bod komt. Hoe dit precies werkt, vanaf welke leeftijd je hiermee kunt starten en hoe je het speelgoed kunt aanbieden aan je kind, lees je in dit uitgebreide artikel.
Wat is toy rotation?
Als je kiest voor toy rotation bied je je kind regelmatig ander speelgoed aan. Dat kan wekelijks of tweewekelijks zijn en bijvoorbeeld aan de hand van thema’s. Hierbij kijk je bovendien goed naar de ontwikkeling en interesses van je kind en welk speelgoed hierop aansluit. Al kan het soms ook goed zijn om net even wat anders neer te zetten, om nieuwe interesses te stimuleren.
Waar komt toy rotation vandaan?
Eigenlijk is toy rotation al een vrij oude manier van speelgoed aanbieden. Hoewel het niet voortkomt uit de ideeën van Maria Montessori, is het zichtbaar neerzetten van speelgoed wel een belangrijk onderdeel van haar pedagogische theorieën en gedachtengoed. Hier ligt dus mogelijk wel de basis voor speelgoedrotatie.
Vanaf welke leeftijd kan je starten met toy rotation?
Zodra je kind begint met spelen. Dat is bij de één al op vroegere leeftijd, een ander begint hier pas later mee. Een letterlijke leeftijd kun je er dus niet per se aan hangen, maar je voelt als ouder vanzelf aan wanneer je kleintje eraan toe is.
Wat zet je precies neer voor je kind en hoe?
Als je speelgoed neerzet, is overzicht belangrijk. Je kunt speelgoed op basis van categorie bij elkaar zetten, zoals bouwblokken in een bakje en auto’s naast elkaar. Je kind moet in één oogopslag kunnen zien wat hij heeft. Een mix van speelgoed, wat je terugziet in de speelgoed schijf van vijf, is een goede leidraad. Je kiest dan voor speelgoed wat cognitief (leerzaam), constructief (bouwen), creatief, motorisch (klimmen) en sociaal (imitatie) spelen stimuleert.
De hoeveelheid is iets waarmee je kunt experimenteren. Dat ligt bovendien aan de leeftijd. Een kind van een jaar kan misschien makkelijker met 10-15 bouwblokken af, een ouder kind geef je er meer. Of die bied je extra materiaal aan wanneer hij dat nodig heeft. Let er wel op dat het aanbod duidelijk blijft.
Hoe je het speelgoed neerzet? Bij voorkeur op een overzichtelijke manier. Je kunt gebruik maken van bakjes of zelfs speciale houten displays, die je kunt kopen. Ga bij twijfel zelf voor de speelgoedkast zitten en kijk eens: zie jij in een oogopslag welk speelgoed er wordt aangeboden? Nodigt het uit tot spelen? Dan is het goed.
Heb je geen geschikte kast? Via Google kun je zoeken naar ’toy rotation kast’ of ‘Montessori kast’. Je krijgt dan prachtige houten kasten te zien waarin je het speelgoed mooi kunt neerzetten voor je kind.
De voordelen van toy rotation voor jou en je kind
- Je ziet duidelijk welk speelgoed aanslaat en wat minder populair is. Daar kan je je nieuwe aankopen op aanpassen.
- Opruimen gaat een stuk sneller, omdat je minder speelgoed hebt staan én alles overzichtelijk uitgestald staat. Het is daardoor meteen leuker om de boel weer netjes te maken.
- Je kind ziet in één oogopslag welk speelgoed hij heeft. Dat maakt het makkelijker om een keus te maken.
- Er is geen sprake van ‘vergeten’ speelgoed: alles komt aan bod.
- Door de afwisseling zal je kind zich niet snel gaan vervelen.
- Kinderen behouden hun focus langer tijdens het spelen. Zeker wanneer je vooral open ended speelgoed aanbiedt.
Onze ervaring met toy rotation
Mijn dochters hadden een berg speelgoed waar je U tegen zegt. Desondanks voelden ze zich volgens mij vaak overweldigd, want ze speelden nergens mee. Of ze klaagden dat ze niks hadden. Dat moest anders, besloot ik, en toen onze zoon geboren werd kwam ik via Instagram in aanraking met het begrip toy rotation. Ik besloot het toe te passen. Hij was net iets ouder dan een jaar. Ik sleepte een kleine Kallax-kast van Ikea naar beneden met vier vakken en gebruikte die als ‘display’. In elk vak zette ik iets neer uit een andere categorie: speelgoed om mee te gooien, een puzzel, autootjes en iets om te sorteren bijvoorbeeld. Op de kast stond zijn wobbelboard. Onverwacht bijkomend voordeel: ik voelde me een heel verantwoorde moeder.
In eerste instantie moest iedereen even wennen. Mijn zoon aan het beperkte speelgoed, mijn andere kinderen aan mijn nieuwe visie: die gooiden alles door elkaar in de kast wanneer ze hielpen met opruimen. Maar al snel merkte ik een verschil. Hij speelt vaker en langduriger met zijn speelgoed. En waar ik de eerste periode vooral zocht, leerde ik vanzelf zijn interesses kennen. Nu probeer ik van de vier vakken in elk geval drie te vullen met speelgoed dat hij leuk vindt. Elke week in een andere volgorde en iedere week voeg ik een paar nieuwe items toe, zodat het leuk blijkt.
Ik ben om. Niet alleen haal ik meer uit mijn speelgoed, doordat we regelmatig iets anders hebben staan. Ook leer ik mijn zoontje beter kennen en zie ik hem nooit met een soort wanhoop naar zijn kast staren. Het is duidelijk wat we hebben en daardoor speelt hij gemakkelijker.
Kende jij het begrip toy rotation al? Pas jij het toe thuis of heb je een andere manier van speelgoed aanbieden?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeeldingen bij dit artikel ©Kolpakova Daria – Shutterstock