Borstvoeding: dit moet je weten over de toeschietreflex

Wie borstvoeding geeft, krijgt ongetwijfeld een keer te maken met de toeschietreflex. Maar wat is het precies (of hoe ontstaat hij) en hoe kan je het (enigszins) voorkomen? Ook vertellen moeders over hun ervaring met natte plekken, spuitende borsten en waarom je tijdens het fitnessen bepaalde apparaten beter kunt overslaan!

Wat is de toeschietreflex?

Wanneer je start met het geven van borstvoeding, moet de melk eerst op gang komen. Even versimpeld uitgelegd: je lijf maakt, onder invloed van verschillende hormonen (oestrogeen, progesteron en prolactine) melk aan, die in principe pas vrijkomt zodra je kindje na de bevalling aan je tepel begint te zuigen. Onder ‘toeschietreflex’ verstaan we dan ook letterlijk de manier waarop je lijf daarop reageert met het ‘toeschieten’ van moedermelk.

Lees hier meer inhoudelijke informatie

Hoe voelt een toeschietreflex?

Iedere moeder zal dit anders ervaren (sommigen vinden het pijnlijk, anderen voelen niks), dus ik zal hier mijn eigen omschrijving geven: 

Wanneer je baby aanhapt, voel je de enorme kracht waarmee hij aan je tepel zuigt. Dat kan best pijnlijk zijn in het begin, zeker wanneer hij of zij niet goed is aangelegd. Daarbij ervoer ik de toeschietreflex als een soort tinteling en voelde ik de melk echt naar mijn tepel toestromen. Naarmate je langer borstvoeding geeft, kan dat gevoel iets minder worden. Je borsten wennen aan het voeden van je kindje en jij ook aan het gevoel.

Wat kan je toeschietreflex tegenwerken?

  • Stress en angst (met stip op één: hoe gestrester je bent, des te lastiger je melk op gang komt)
  • Wanneer borstvoeding geven pijnlijk is – sluit aan op het voorgaande: daardoor kan je angstige gevoelens ontwikkelen. Vraag in deze situatie zeker om advies aan een lactatiekundige. 
  • Roken, drugs en alcohol
  • Bepaalde medicijnen (overleg altijd met je huisarts en eventueel de lactatiekundige of je deze mag gebruiken tijdens je borstvoedingsperiode)

Wanneer krijg je ‘last’ van je toeschietreflex?

Behalve bij het aanleggen van je baby, kunnen er nog meer momenten zijn waarop je de toeschietreflex zou kunnen ervaren: 

  • Tijdens het nemen van een warme douche
  • Wanneer je je eigen baby hoort huilen
  • Wanneer je andermans baby hoort huilen
  • Als er op een bepaalde manier druk wordt uitgeoefend op je borst, bijvoorbeeld tijdens het fitnessen
  • Bij het bekijken van een foto van je kindje (wanneer het kolven niet goed wil lukken, kan dit heel handig zijn)
  • Als je tepels worden gemasseerd
  • Na een orgasme

Zeker in het begin kunnen je borsten nog weleens gaan lekken, zonder échte aanleiding of zelfs zonder dat je het doorhebt. Dat kan best tot gênante situaties leiden.

Waarom de toeschietreflex niet altijd uitkomt?

Toeschieten in de supermarkt

Anouk: ‘Volgens mij was ik net bevallen, 24 jaar en ongelooflijk onzeker in mijn ouderschap. Want zou ik het allemaal wel kunnen met zo’n klein baby’tje dat (bijna eng) afhankelijk was van me? Zou ik haar niet enorm teleurstellen? Nu weet ik inmiddels dat je erin meegroeit als ouder, maar toen leek alles een enorme hindernis. Waar ik me op dat moment in elk geval niet mee bezig had gehouden, was mijn toeschietreflex. Halverwege de kassaband keek mijn zus naar mijn shirt. ‘Ik geloof dat je…’ begon ze. Ze hoefde haar zin niet eens af te maken, want ik voelde ineens ook dat de stof van mijn T-shirt aan mijn borsten kleefde. Lekker!

Ik spoot de spiegel vol melk

Milou: ‘Iets dat ik niemand aanraad, is abrupt stoppen met borstvoeding geven. Alleen al omdat je opnieuw enorme last krijgt van stuwing. Wat daar bovendien bij komt kijken, is dat je letterlijk op springen komt te staan. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment voelde dat ik niet meer kon en in het toilet op mijn werk mijn beha naar beneden trok om te zien wat de schade was. En hop! Ik spoot zo de spiegel vol. Oeps!’

Lekker tijdens het shoppen

Merel: ‘Eigenlijk was dit niet zozeer een incident op zich, maar gewoon een paar keer achter elkaar. Iets met zwangerschapsdementie na de bevalling. En elke keer ontdekte ik dat natuurlijk pas op het moment dat zich al grote kringen in mijn shirt begonnen te vormen, zoals die keer dat ik net lekker een ontspannend kappersbezoek achter de rug had en nog even wilde gaan shoppen…’

Omdat de baby verderop huilde

Jade: ‘Minder fijn aan borstvoeding… Dat je in principe nergens last van had, maar die ene baby verderop onbedaarlijk begint te huilen.’

Tijdens het fitnessen

Karin: ‘Toen ik weer begon met fitnessen na de bevalling, ging het mis. Heerlijk: even tijd voor mezelf, werken aan mijn lijf en conditie. Kortom, allemaal positieve punten. Tot ik plaatsnam bij het apparaat voor je buikspieren, mijn borst tegen de kussentjes plantte en naar voren leunde. Alsof ik de melk eruit duwde. Met mijn handdoek om mijn nek gehangen, de punten op borsthoogte, wandelde ik zo snel ik kon de sportschool uit.’

Hoe voorkom je dat je toeschietreflex zichtbaar wordt?

Er zijn gelukkig manieren om te voorkomen dat je gaat lekken: 

  • Gebruik zoogcompressen. Je kan daarbij kiezen voor de ‘gewone’ variant van de drogist, maar ook voor wasbare, katoenen compressen. Die zijn weliswaar iets duurder, maar beter voor het milieu. 
  • Koop siliconen compressen. Deze zijn ook wasbaar en herbruikbaar. Doordat ze druk uitoefenen op je tepel, zal deze niet gaan lekken. Extra voordeel is dat je ze ook ‘s nachts kan gebruiken; doordat er een plaklaagje op zit, blijven ze op hun plek. 

Hoe ervaar jij de toeschietreflex? En heb je ook weleens zoiets gênants meegemaakt in de beginperiode van je borstvoeding?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, thebigland – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven