Zo stel je je eigen capsule wardrobe samen

Op zoek naar een kledingkast die helemaal in balans is en waarmee je eindeloos kan combineren? Dan is de capsule wardrobe echt iets voor jou! In dit artikel nemen we je mee: wat is een capsule wardrobe, hoe stel je hem samen en wat mag echt niet ontbreken?

Wat is een capsule wardrobe?

Fast Fashion, kinderarbeid, katoen of bamboe, milieuproblematiek – allemaal problemen waar je eigenlijk niet aan wil denken tijdens het shoppen, maar die wel degelijk spelen. Als je wil voorkomen dat je kast volhangt met items die je eigenlijk maar één seizoen draagt en die je elk jaar wisselt, dan is de capsule wardrobe misschien wel iets voor je: een kleinere verzameling van kwalitatief mooie kleding (officieel 37) waarmee je veel combinaties kunt maken. Zo is het dus makkelijk om lekker te combineren, draag je niet wekelijks hetzelfde, maar ben je tegelijkertijd wél beter bezig. Door niet elke trend mee te pakken, houd je je garderobe tijdloos. Maar hoe doe je dat precies?

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Eén of vier seizoenen?

Als je een capsule wardrobe wil samenstellen, kies je allereerst voor hoelang je ermee gaat doet. Wil je een garderobe voor elk seizoen apart? Voor lente/zomer of herfst/winter? Of het hele jaar door

Welke items moet je hebben?

Hoewel dit natuurlijk ook persoonlijk is (als je geen broeken draagt, kan je de pantalons lekker laten hangen), zijn onderstaande getallen een goede richtlijn. Misschien kom jij prima uit met 35 of 40 – allemaal prima. Het idee is vooral dat je je garderobe verkleint tot een handige mix & match collectie. Verder kan je ervoor kiezen om een paar trendy items te hebben die je elk jaar vervangt naast een basisgarderobe met effen kleuren of bescheiden printjes.

  • Tops
  • Shirts (met lange mouwen)
  • Truien
  • Vesten
  • Broeken
  • Rokken
  • Jurken (in verschillende lengtes)

Online vond ik het voorbeeld van 19 stuks bovenkleding (van tops tot vesten), 8 keer onderkleding (broeken, rokken en jurken) en zes paar schoenen. Op die manier heb je 33 items, dus daar kan je nog e.e.a. aan toevoegen en weghalen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om vier seizoensitems te halen. Isabel Marant heeft bijvoorbeeld prachtige vrouwelijke kleding die langer meegaat én een echte aanvulling is op je verzameling.

Hoe kies je de juiste kleding?

Onderzoek goed wat jouw eigen stijl is. Je kan denken aan een kleurenanalyse om te ontdekken welke kleur kleding jou het best staat. Maar ook online zoeken naar een bepaalde stijl die je aanspreekt of Pinterest kan enorm helpen. Verder ga je het best af op je gevoel. Als een jurk, rok of shirtje je laat stralen is het goed genoeg. Voel je de blijdschap niet meer zodra je het aantrekt, dan kan het weg. Tot slot speelt kwaliteit een belangrijke rol: kies liever voor een mooi item dan een goedkope die na een seizoen dragen alweer ‘op’ is.

Wat doe je als je meerdere capsule wardrobes hebt?

Zoals je de winterjassen in de zomer naar zolder brengt, zo kan je ook een systeem bedenken voor je garderobe. Deel de kleding in bakken in en zodra het weer erom vraagt, wissel je. Dan heb je wel iets meer items, maar haal je er ook meer plezier uit: die ene jurk draag je een zomer lang tot het herfstig wordt en je je lievelingstruien tevoorschijn kan halen.

Voordelen van een capsule wardrobe

Als je kritisch nadenkt over de inhoud van je kast, hoe vaak draag je dan de kleding die je hebt? De meesten van ons dragen toch het liefst hun favorieten en de rest hangt achterin te verstoffen. Misschien zelfs tot je alles eruit trekt en beseft dat je dat ene jurkje ook nog had. Met een capsule wardrobe is dat geen issue meer. Je hebt alleen maar favorieten en daar dus ook alleen maar plezier van.

Daarnaast bespaart het tijd (om na te denken wat je aantrekt), geld, het is als gezegd beter voor mens en milieu, je kledingkast ziet er altijd netjes uit en je outfits matchen eigenlijk altijd. Dit geeft je bovendien ruimte om meer te kunnen investeren in kwaliteit boven kwantiteit: zeker omdat je behoorlijk bespaart op jaarbasis. Een goede reden dus om mooie items van Marant Étoile aan te schaffen.

Heb jij een capsule wardrobe? Of bevat je kast nog veel ongedragen items?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©AlesiaKan – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven