Hoewel deskundigen adviseren om pas op latere leeftijd, zo rond de middelbare school, te starten met een mobiele telefoon, krijgen kinderen in Nederland op steeds jongere leeftijd hun eerste mobieltje. In eerste instantie vaak een oud toestel zonder simkaart (voor spelletjes en eventueel WhatsApp of TikToks), later met beltegoed of een abonnement. Maar wanneer start je nu waarmee? In dit artikel vind je handige tips om als vanzelf te leren omgaan met de smartphone en alles wat daarbij komt kijken.
Hoe leer je je kind spelenderwijs omgaan met een mobieltje?
Kies een passend toestel voor je kind
Het is praktisch om te starten met een oud toestel van jezelf. Alleen al om de simpele reden dat kinderen op jonge(re) leeftijd meestal nog niet verantwoordelijk genoeg zijn. Ze verliezen hun toestel bovengemiddeld vaak, laten hem vallen – altijd op zo’n manier dat een screenprotector niet helpt – en ook omdat ze simpelweg geen splinternieuw toestel nodig hebben. Deze fase gaat geleidelijk over als ze naar de middelbare school gaan. Dat is een mooi moment om ze een nieuwere telefoon te geven. De Samsung Galaxy toestellen zijn hiervoor heel geschikt. Niet alleen omdat ze scherpe foto’s maken, ook zijn deze zeer gebruikersvriendelijk. De werking is helder, ze zijn compatibel met zo’n beetje alles (in tegenstelling tot Apple) en je laadt ze op met een universeel snoertje – ook de oudere edities. Ideaal dus voor een jonge puber, omdat ze dan sowieso de oplader van een goede vriend kunnen lenen.
Welk abonnement kies je?
Voor jongere kinderen gebruik je het liefst beltegoed. Zo leren ze dat op daadwerkelijk op is, en voor gevallen van nood zou je eventueel nog kunnen zorgen dat ze optioneel altijd naar jou kunnen bellen. Maar gaandeweg is beltegoed niet meer voldoende en zijn kinderen echt toe aan een abonnement. Dit is een mooi moment om samen voor te gaan zitten. Leer je kind hoe je vergelijkt en dat mooie aanbiedingen soms uiteindelijk door hen betaald worden.
- Bereken eens hoeveel een los toestel kost ten opzichte van een toestel bij je abonnement
- Kijk samen welke wensen je kind heeft en hoe je daar een passend abonnement bij zoekt
- Is het voordelig om bijvoorbeeld een familieabonnement te nemen, waarbij je korting ontvangt als meerdere mensen op één adres gebruik maken van dezelfde provider?
- Wat staat er in de kleine lettertjes?
Kijk naar je kind
Wanneer het moment is aangebroken dat je kind klaar is voor een mobiele telefoon met abonnement, weet alleen jij. Het ene kind is met elf jaar verantwoordelijk genoeg, een ander pas met vijftien. En dat is allemaal niet erg – het is geen wedstrijd – alleen wel iets om bij stil te staan. Zo moet je kind niet meer in een fase zitten dat hij of zij impulsieve aankopen in de app/play store doet via zijn abonnement, maar ook niet tot middernacht filmpjes kijken of snappen.
Overleg wie de rekening betaalt
Gaan jullie de telefoonrekening betalen? Of je kind (op termijn) zelf? Kan je het geld zelf missen? Dan is het in eerste instantie gebruikelijk dat ouders deze kosten op zich nemen. Maar als je kind al een bijbaantje heeft, kan hij misschien ook bijdragen om te leren wat vaste lasten precies inhouden. Maak in elk geval goede en duidelijke afspraken over de rekening. Zo kan je bijvoorbeeld vastleggen dat jullie de rekening betalen en je kind vanaf een bepaalde leeftijd of bepaald moment. Op die manier staat hij niet voor verrassingen als je plots de geldkraan dichtdraait.
Maak goede afspraken: waar en wanneer mag je op je telefoon?
Als je kind zelf voor zijn abonnement betaalt, is de kans vrij klein dat je nog veel in de melk te brokkelen hebt. Maak daarom goede afspraken vanaf jonge leeftijd en overleg dit gedeeltelijk met elkaar; soms hebben pubers zelf prima oplossingen. Zaken die je kunt bespreken:
- Mag je op een verjaardag op je telefoon? Zo ja, hoe lang?
- Wat zijn de regels als je uit eten gaat?
- Waar liggen de grenzen? Is er bijvoorbeeld een daglimiet verbonden aan de online tijd? Wil je hiervoor een app installeren?
Bespreek de risico’s van openbare WiFi en de online wereld
Je kunt tegenwoordig bijna overal gebruik maken van openbare hotspots, maar is dat verstandig? Voor je dit gaat bespreken is het handig om dit artikel te lezen van Kassa. Hierin leggen ze op hele heldere manier uit hoe makkelijk hackers een openbaar netwerk aan kunnen maken en jouw gegevens zo kunnen stelen voor identiteitsfraude. Niet geheel onbelangrijk met pubers die het eerst zoeken naar de WiFi. Daarnaast kent de online wereld meer risico’s, zoals sexting, grooming en andere zaken. Maak die dingen bespreekbaar, zodat je kind weet dat ze altijd bij je terecht kunnen in die gevallen.
Hoe doen jullie dit? Op welk moment kreeg je kind een mobieltje? En wanneer zijn eerste abonnement? Laat het weten in de reacties.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.