5 tips om zelf de haren van je kind te knippen

Wanneer het haar van je kind te lang wordt, kan je een afspraak maken bij je kapper. Je kan het echter ook zélf knippen. Dat is misschien best spannend als je dat voor het eerst gaat doen, omdat je niet weet wat je te wachten staat en mogelijk een fout maakt. Om dat te voorkomen, hebben we 5 handige tips voor je verzameld die handig zijn als je het haar van je kind zelf besluit te gaan knippen.

De haren van je kind zelf knippen? 5 tips

Haal de juiste spullen in huis

Als je het haar van je kind zelf wil gaan knippen, is het belangrijk om de juiste spullen in huis te halen. Een keukenschaar, bijvoorbeeld, kan gespleten haarpunten veroorzaken, terwijl een kappersschaar scherp is en precies ontworpen voor het knippen van haar. Wat je nodig hebt is een professionele schaar (zoek bijvoorbeeld op ‘effileerschaar’ in een gespecialiseerde webshop).

Bij een jongetje is de kans groot dat je de bovenkant en/of zijkanten korter wil maken. Hiervoor heb je een tondeuse nodig: je kunt redelijk precies werken en alle haren op dezelfde lengte te krijgen. Een goede tondeuse wordt geleverd met diverse opzetstukken, zodat je kunt kiezen hoelang het haar straks mag worden.

Zet je kind in een stabiele stoel

Wanneer je het haar van je kind zelf gaat knippen, is het belangrijk om te kiezen voor een stabiele stoel. Of je nu knipt in de tuin (met lekker weer) of binnen, in de woonkamer of keuken. Voor een strak en gelijk kapsel is het belangrijk dat je kind zo min mogelijk kan wiebelen. Zeker omdat kinderen van nature het liefst lekker bewegen.

Trek je kind een schort aan

Net als wanneer je naar de kapper gaat, is een schort handig om te gebruiken. Hiermee bescherm je de kleding en voorkom je dat klein haartjes op de kleding blijven zitten. Heb je nog geen kappersschort in huis? Bestel er dan eentje bij Haibu. Je hebt hem dan meestal de volgende dag al in huis.

Maak het haar goed nat

Droog knippen vereist een speciale techniek. Ben je nog niet zo geoefend als ’thuiskapper’ en heb je geen kappersopleiding gevolgd? Dan is het slimmer om het haar nat te maken voor je de schaar erin zet. Bij voorkeur laat je je kind het haar eerst natmaken onder de douche; na afloop houd je het vochtig met de plantenspuit of mistverstuiver.

Let op! Gebruik je de tondeuse? Zorg dan juist dat het haar droog is.

Zorg voor voldoende afleiding

Misschien knip je je kind zelf omdat hij bang is voor de kapper. Dan is afleiding extra fijn – al geldt dat voor de meeste kinderen, omdat stilzitten vaak lastig is. Zorg daarom voor voldoende afleiding. Denk aan een tablet of televisie met een filmpje of iets te lezen, zodat je kind zich vermaakt en jij snel door kan knippen. Dit maakt het een stuk makkelijker.

Heb jij het haar van je kind weleens zelf geknipt? Of wil je dit gaan doen? Met bovenstaande tips kun je aan de slag en zelf knippen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©FAMILY STOCK – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven