Wittere tanden? Dit kan je er zelf al aan doen

Op televisie schitteren de soms bijna blauwwitte tanden je tegemoet: bleken is daar en op social media aan de orde van de dag. Hoewel je misschien niet zit te wachten op spierwitte tanden, ben je mogelijk wel geïnteresseerd in hoe je gele tanden voorkomt. Daarom een paar handige tips!

Zo krijg je wittere tanden

Koop een goede tandenborstel

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor wittere tanden, is het aanschaffen van een goede (elektrische) tandenborstel. Ze verwijderen tandplak veel beter en voorkomen daarmee dat je tanden een gele waas krijgen. Een voorbeeld hiervan is een sonische tandenborstel. Deze is aanzienlijk beter in het verwijderen van plak en komt op plekken waar je met een handtandenborstel nooit goed bij komt. Naast wittere tanden is dit dus ook een goede aankoop met oog op je tweejaarlijkse tandartsbezoek.

Kijk uit met wat je eet, drinkt en doet

Een bekende oorzaak van gele tanden is roken. Zorg er dan ook voor dat je hiermee stopt als je wittere tanden wilt. Ook koffie en thee kunnen een nadelige invloed hebben op hoe je tanden eruit zien, net als (rode) wijn. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat het minderen met deze zaken ook beter is voor je gezondheid. Win-win!

Zorg goed voor je gebit

Naast het aankopen van een betere tandenborstel is het ook belangrijk dat je regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist gaat. Door je gebit goed te onderhouden, wordt plak op tijd verwijderd en zien je tanden er mooier en gezonder uit. Daarbij kan dit eventueel gaatjes voorkomen en zijn je tanden een stuk gladder. Dat voelt beter en ziet er beter uit.

Zorg goed voor je tandglazuur

Een andere oorzaak van gele tanden (naast tandplak) is een aantasting van je tandglazuur. Als je hiermee te maken krijgt, is dat een stuk nadeliger dan plak: je tandglazuur is in principe niet meer te herstellen. Om die reden is het eten van zuur eten en drinken van bepaalde zuurhoudende drankjes (waarbij energiedrankjes, cola light en Aquarius een grote boosdoener zijn) ook slecht voor de conditie van het glazuur, net als tandenknarsen, een tongpiercing, veelvuldig overgeven en een lelijke valpartij. Wat ook belangrijk is om te weten, is dat tanden door erosie gevoeliger worden (voor koude en warmte, en voor gaatjes). Ga hier dus zorgvuldig mee om, zeker als je gele tanden wil voorkomen.

Tanden bleken (bij de tandarts of thuis)

Doe je bovenstaande al en zoek je toch naar een manier om je tanden iets/nog witter te krijgen? Dan kun je ze ook thuis bleken of dit bij de tandarts laten doen. Let er echtere wel goed op dat je je tanden niet verder beschadigd met de middelen die je kiest en laat je goed voorlichten. Zo is het in het geval van houtskool (charcoal) tandpasta belangrijk dat je kiest voor een variant met dezelfde RDA waarde als normale tandpasta, zodat hij niet ‘schuurt’ – iets dat je wil voorkomen voor je glazuur.

Wil jij graag witte(re) tanden? Of geef je er niet zo om? Praat gezellig mee in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven