Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Handige tips voor een vrolijke bloementuin deze lente

Vind jij het ook zo heerlijk dat wanneer de zon weer vaker schijnt, je ook kunt genieten van de mooiste bloemen? Met de tips in dit artikel kan je binnenkort al aan de slag. Hieronder lees je namelijk hoe en wanneer je tuin klaarmaakt en welke plantjes het altijd goed doen in je achtertuin.

Zo zorg je voor een vrolijke bloementuin

Onkruid verwijderen

Zeker als de vorige eigenaar van jullie huis de tuin verwaarloosde, is de kans groot dat je een flinke strijd zult moeten voeren tegen het onkruid. Veel soorten zijn nogal hardnekkig en trek je het links weg, komt het rechts waarschijnlijk weer omhoog. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen. Zo kan je kiezen voor huismiddeltjes. Misschien heb je er weleens van gehoord dat je waspoeder tegen onkruid kunt gebruiken? Een andere manier is de tijdrovende, maar ouderwetse manier van het handmatig verwijderen. Schijnt heel mindful te zijn.

Dit is een belangrijke stap voor je verder gaat: je wil immers niet de paardenbloemen straks bemesten. Neem er dus liever meer tijd voor. Hoewel de grond in de lente vaak het gunstigst is, hebben we vooralsnog een relatief zachte winter. De aarde is dus niet bevroren en je kan momenteel prima schoffelen en beginnen met het verwijderen van onkruid.

Voed de grond in je achtertuin

Het is verstandig om af en toe je grond te bemesten. Zeker als je dol bent op rozen of een gazon in je achtertuin hebt liggen, moet je dat toch al snel zo’n twee keer per jaar doen. Verder heeft je tuin de juiste grond nodig. Maak vooraf een zaaiplan en bedenk welke planten er zeker inkomen. Hier kan je de grond op aanpassen: hortensia’s hebben een andere voeding nodig dan bijvoorbeeld je moestuin, rhododendrons of rozen. Door de bodem te bedekken met een goede laag grond, zorg je voor een voedingsrijke bodem. Eventueel kun je nog een deel van de oude aarde wegscheppen, mocht dat nodig zijn.

Kies mooie lentebloeiers

  • Viooltjes zijn onderhoudsvriendelijke bloemen. Zeker als je regelmatig de dode bloemetjes verwijdert, kunnen ze makkelijk een paar maanden mee. Doordat ze in meerdere kleuren komen, kan je ook echt uitpakken met deze plantjes.
  • Zet een mandje met bollen op tafel (zeker narcissen staan erg leuk, maar ook tulpen en hyacinten doen het altijd goed in de lente). Na de bloei knip je steel en blad af en bewaart de bollen voor komend najaar. Dan kan je ze in de grond zetten.
  • Met vergeet-me-nietjes in de achtertuin creëer je een dromerig sfeertje. Maar let op: de prachtige paarsblauwe bloemetjes zaaien snel uit. Houd het dus in de gaten als je niet zit te wachten op een hele achtertuin vol.

Plaats bodembedekkers die onkruid tegengaan

Wil je voorkomen dat je noeste arbeid teniet wordt gedaan door het wisselende weer van komende maanden? Plaats dan bodembedekkers om onkruid tegen te houden, zoals ooievaarsbek, maagdenpalm en goudaardbei. Deze bloeien vrolijk en zorgen ervoor dat onkruid veel minder kans krijgt.

Heb jij ook alweer helemaal zin in de lente? Welke bloemen komen er zeker in jullie tuin?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Juice Flair – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids