Taxi mama? Zo kom je je tijd relaxter door

Wie sportende kinderen heeft, weet waarschijnlijk als geen ander dat sommige dagen bestaan uit het afwerken van verschillende verplichtingen. Zodanig dat je bijna een oplichtend taxibordje op je bolide zou willen plakken. Mensen vragen daarom ook weleens: hoe doe jij dat eigenlijk met vier kinderen? Simpeler dan je denkt, kan ik je vertellen. Acceptatie en voorbereiding zijn sleutelwoorden. In dit artikel deel ik mijn beste tips met je en de reden waarom ik het minder erg vind. Hopelijk helpt het jou ook!

Taxi Mama

Voor het eerst sinds tijden kon ik laatst een hele basketbaltraining blijven kijken bij onze middelste dochter. Het voelde onwennig, omdat ik normaliter op woensdagmiddag volledig aan sta. Daarnaast merk ik dat wanneer de dagen langer worden, mijn schema drukker lijkt. En waar mijn oudste dochter op een gegeven moment met een vriendinnetje kon gaan fietsen, zijn de sporten van onze andere meiden net te ver. Meer zelfstandigheid kan ik dus nog niet van ze vragen voorlopig.

Hoe ziet dat schema er dan uit?

Ter illustratie: op woensdag turnt één van onze dochters. Gelukkig sinds kort op een tijd nadat het middagdutje van Sean is afgelopen. Na thuiskomst heeft ze een klein uur om bij te komen, want dan moet ik (na de overdracht van Sean aan Ro) met de dames richting hun andere sporten. Eerst zwemles in een dorp dat zo’n twintig minuten rijden verderop ligt. Dan terug naar ons eigen dorp voor basketbal. Daarna weer snel naar zwemles, zodat ik het laatste kwartier nog net kan zien en dan terug naar basketbal. Binnen tien minuten keren we eindelijk weer huiswaarts.

Ik zit dus gemiddeld een uur en veertig minuten in de auto op woensdag, los van de tijd die ik hier en daar wachtend doorbreng op parkeerplaatsen. Mede daarom krijg ik regelmatig de vraag hoe ik het allemaal toch volhoud. Vandaar dit artikel! Met tips, hier en daar een hart onder de riem en het antwoord op, misschien wel de hamvraag, waarom ik het eigenlijk allemaal doe.

Zo maak je van Taxi Mama een uitje voor jezelf

Acceptatie

Zoals met veel dingen is acceptatie ook hier erg belangrijk. Voor mij is het best simpel:

  1. Ik wil graag dat mijn kinderen op een leuke manier bewegen en één of meerdere sporten beoefenen. Ook de zwemdiploma’s, minimaal ABC en daarna zolang ze willen, vinden we hier belangrijk.
  2. Je leert nieuwe mensen kennen, zowel de kinderen als wijzelf.
  3. Deze periode duurt per saldo eigenlijk maar kort. Ik wil er zoveel mogelijk van genieten.

Natuurlijk klaag ik ook weleens (als er iemand spelletjes speelt in de wachtruimte bij zwemmen met keiharde muziek en ik er, ongesteld, doodop door een slopende nacht en/of drukke week, naast moet zitten; wanneer ik helemaal op ben door het vele taxiën), maar eigenlijk niet heel vaak. Want ik vind het belangrijk dat ze sporten, dus dan is dit de consequentie.

Daarnaast is het laatste punt voor mij (ons) heel belangrijk. We hebben dit voor Nova namelijk nooit kunnen doen. En met een oudste dochter van zestien weet je dat de tijd door je vingers glipt (like sands through the hourglass, so are the days of our lives – zullen we maar zeggen). Deze tijd gaat voorbij. Sneller dan je denkt: voor je het weet fietsen ze in hun eentje richting sporten en andere zaken. Zolang het kan geniet ik ervan.

Goed, even terug naar de algemene tip die hierin verscholen zit: accepteer. Jij hebt je rijtje met redenen om ze te laten sporten/hobby’en/… waarschijnlijk ook. Haal daar je motivatie uit en onthoud dat het echt tijdelijk is. Ooit ga je het missen. En dan krijg je gelukkig kleinkinderen die die leegte opvullen.

Voorbereiding

Als ras-chaoot duurde het best even voor ik dit goed onder de knie had, maar voorbereiding is echt je beste vriend. Het liefst heb ik op dinsdagavond de gymspullen voor school in de tassen gedaan, en een zwemtas en basketbaltas klaargezet in de auto. Dan hoef ik alleen maar uit te voeren en niet zo na te denken. Nu moet ik eerlijk toegeven dat de praktijk soms (vaak) iets minder rooskleurig is hoor, want regelmatig sta ik ergens tussen turnen en zwemles te schelden omdat alle badpakken onvindbaar zijn. Maar toch. Als het jou wel elke week lukt zoals hierboven dan ga je zoveel relaxter op pad.

Vergeet jezelf niet onderweg

Net als bij kinderen: eten, drinken en iets te doen voor onderweg. Zeker als je langer op pad bent, kan het prettig zijn om even een kleine snack te hebben. En tenzij je elke seconde van de training wil meekrijgen, kan je ook kiezen om eindelijk dat tijdschrift te lezen of een podcast op te zetten. En geniet van de stilte zodra die er is.

Regel het avondeten vooraf (of maak een snelle hap)

Woensdagavond is hier broodjes-dag. In de Airfryer warm je ze binnen 4-5 minuten op, blikje knakworst erbij en het is feest. Maak het jezelf in elk geval zo makkelijk mogelijk. Kook overdag een lekkere soep, zorg dat je man kookt na zijn werk of regel een frietje onderweg naar huis – na het eten gaan de kinderen meteen naar bed en heb je weer tijd voor jezelf, om bij te komen.

Bovenstaande tip werkt uiteraard niet als je op zaterdagochtend begint en ergens halverwege de dag pas klaar bent met je taxi-rondje. In dat geval is een makkelijke lunch het antwoord.

Las na afloop een pauze in

Voor zover het mogelijk is: zorg tussendoor, maar vooral na afloop een moment in voor jezelf. Je hoeft niet hooggevoelig te zijn om compleet in de overprikkeling te raken van zo’n dag op de weg, bij sportverenigingen en op andere plekken. Al ben je maar even vijf minuten in redelijke stilte – alles om je klaar te kunnen maken voor de avondspits of de rest van de middag.

Is het bij jullie ook zo druk? Wat is jouw drukst bezette dag van de week?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Master1305 – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven